Ved elvebredden der kongeparet i dag ankommer Mandalay, har lokale myndigheter tvangsflyttet en rekke familier fra uformelle bosettinger. Husene deres ble jevnet med jorden med bulldozere, og nå er det reist et enormt skilt for å ønske Kong Harald og Dronning Sonja velkommen.

Kongeparets Myanmar-besøk:

– Norge er ikke Nord-Korea

Fjerning av uformelle bosettinger før det norske kongeparets ankomst til Mandalay, er bare et bittelite eksempel regimets sanne ansikt, mener Aung Zaw, redaktør i tidskriftet i Irrawaddy.

Publisert Oppdatert

I går skrev Bistandsaktuelt om at lokale myndigheter i Mandalay har fjernet uformelle bosettinger i forkant av Kong Harald og Dronning Sonjas ankomst i dag.

Det var det anerkjente tidskriftet Irrawaddy som avdekket «oppryddingsaksjonen» langs Irrawaddy-elven utenfor Myanmars nest største by.

Ifølge Irrawaddy brukte lokale myndigheter bulldozere for å jevne husene med jorda, for så å utplassere potteplanter, for å ære kongeparet ved deres ankomst. I dag vaier norske og myanmarske flagg side om side der kongeparet er ventet å ankomme.

Både TV2 og NRK har nå skrevet om ryddesjauen. Til rikskringkastingen sa Kong Harald før avreise fra Bagan at han gledet seg til turen opp Irrawaddy-elven.

– Jeg gleder meg til båtturen. Det er da vi får inntrykk av hvordan dette landet virkeleg er, sa kong Harald.

Utenrikspolitikk med svakheter?

Nå viser det seg altså at lokale styresmakter pynter på virkeligheten for de rojale gjestene fra Norge.

– Regimet har gjort slike ting mot det burmesiske folk så mange ganger. Dette er kanskje sjokkerende for folk i Norge, men dette skjer hele tiden i Burma. Om Norge synes dette er overraskende, viser det at norsk utenrikspolitikk har svakheter, sier ansvarlig redaktør i Irrawaddy, Aung Zaw til Bistandsaktuelt.

Redaktøren er svært kritisk til det han omtaler som en dreining i norsk Myanmar-politikk.

– Norge har støttet opposisjonen i Burma i mange år, men de siste årene har det skjedd et skifte. Jeg tror Norge nå lider av Stockholmsyndromet: Norge har skiftet policy og det har skuffet det burmesiske folk, de etniske gruppene og hele demokratibevegelsen. Norges rolle i Myanmar er blitt veldig ubalansert. Jeg hører at det i Norge sies at regimet er reformvennlig, men det er ikke sant. Det gjelder noen få, men som helhet ønsker ikke myndighetene reell forandring i Myanmar. Om denne sannheten som norske myndigheter «selger» får sette seg, er det svært uheldig.

– Det norske folk må få vite hvordan situasjonen for folk flest er i dette landet.

Redaktøren mener Kong Haralds tale ved Yangon University var ok.

– Men jeg er mer usikker på hvordan den reflekterer norsk utenrikspolitikk. Om norske myndigheter prøver å overbevise folket i Norge om at alt er bra i Burma, er det en ren løgn. Det er ingen reformvilje i Burma; give me a break!

Med på legitimere regimet

Redaktør Aung Zaw mener det norske statsbesøket er med på å gi den sittende regjeringen i Myanmar legitimitet.

– Burmas myndigheter leter etter annerkjennelse nå. Og Norge har gitt regimet mye av det i det siste. Dette statsbesøket topper på en måte en slik annerkjennelse av en ikke-demokratisk regjering, sier redaktøren.

Aung Zaw mener han har godt grunnlag for å hevde at en lang rekke etniske ledere nå mener at norsk politikk er blitt for ensidig, rettet gjennom landets sittende myndigheter.

– Norge er ikke Nord-Korea, men et av de mest liberale demokratier i verden. Så hvorfor omgås norske myndigheter disse menneskene, og lager allianser med et av verdens værste regimer. Det skjønner jeg ikke, sier Aung Zaw.

Han peker på at Norge har støttet demoktratibevegelsen i Myanmar de siste tjue årene.

– Stop drinking the cool aid – bli realistisk. Nå må forholdet til den burmesiske opposisjonen og demokratibevegelsen rettes opp. Hendelsen i Mandalay er bare et bittelite eksempel på det sittende regimets sanne ansikt; Norge må våkne opp.

  • Bistandsaktuelt har i en rekke artikler satt søkelyset på et bredt norsk engasjement i Myanmar. Flere stemmer har vært svært kritisk til Norges engasjement i landet. I neste nummer av Bistandsaktuelt, som kommer i postkassene i neste uke, kan du lese hva utenriksminister Børge Brende mener om det komplekse landskapet Norge møter i det tidligere militærdiktaturet. Der svarer han på noe av kritikken, og forklarer hvorfor han mener Norge kan bidra til fred og demokratiske reformer.
Powered by Labrador CMS