Kong Harald og dronning Sonja har i dag besøkt Bagan. I morgen går ferden videre oppover den vakre Irrawaddy-elven før kongeparet ankommer Mandalay, hvor Kongen og Dronningen blant annet skal se den kjente U-Bein Bridge.

Kongen og Dronningen i Myanmar:

Fjernet slum før kongeparets besøk

Husene deres ble jevnet med jorden før kongeparets ankomst til Mandalay. Potteplanter er nå satt opp der havnearbeidere og deres familier bodde inntil nylig. Utkastelsene ble utført for å gi Kong Harald og Dronning Sonja bedre utsikt. – Ikke overraskende, sier Burmakomiteens leder. – Dette er leit, sier slottet.

Publisert Oppdatert

Republic of the Union of Myanmar

  • Hovedstad : Naypyidaw

  • Språk : Burmesisk (etniske minoritetsgrupper har sine egne språk).

  • Folketall : 51,4 millioner mennesker (folketelling 2014).

  • Etter mange år med autoritært militærstyre har Myanmars politiske system endret seg fundamentalt siden 2010. Opposisjonspartier har blitt sluppet inn i parlamentet, og deres stemmer har blitt hørt. Politiske fanger har sluppet ut av fengsel og inn i politikken, og det tidligere forbudte National League for Democracy (NLD) har blitt legalisert og fått innpass i politikken.

  • Regjeringspartiet USDP (Union Solidarity and Development Party) vant en klar majoritet ved valget 7. november 2010. Valget ble bredt kritisert for ikke å være fritt eller rettferdig, og under det forrige regimets kontroll. Partiet National League for Democracy (NLD) hvor Aung San Suu Kyi er generalsekretær deltok ikke ved valget. Aung San Suu Kyi ble løslatt 13. november 2010, men i et suppleringsvalg i april 2012 ble hun med mange fra partiet valgt inn i parlamentet.

  • På tross av store naturressurser lever mange i Myanmar i fattigdom. I følge nasjonale myndigheter befinner 26 prosent av Myanmars befolkning seg under den nasjonale fattigdomsgrensen. Jordbruk utgjør omlag 60 prosent av BNP og mesteparten av landets eksport. Myanmar har også store energiressurser som ojle, gass og vann. Landet produserer i tillegg opium og er en stor produsent av methamphetaminer.

  • 70 prosent av befolkningen bor på landsbygda, 30 prosent i konfliktområder.

  • Storparten av utviklingshjelpen utenfra opphørte etter nedslagene på demokratibevegelsen f.o.m. 1988. Påfølgende økonomiske sanksjoner har minsket tilgangen på utenlandsk valuta. Med en åpning av økonomien som følge av fjerning av internasjonale sanksjoner mot landet har den legale internasjonale handelen økt, noe som har ført til økt økonomisk vekst.

  • I januar 2012 ble Norges oppfordring til bedrifter om ikke å investere i Myanmar opphevet, og flere norske bedrifter er nå på vei inn, blant annet Jotun og Telenor og Statoil. Sistnevnte har allerede startet opp sitt nett i de største byene og skal investere 6 milliarder kroner i sin operasjon, der de har lovet å nå ut med et telenett til 90 prosent av befolkningen. Selskapet skal bygge 8000 mobiltelefonmaster.

Kilder: Norad, Utenriksdepartementet og Landsider

Når kong Harald og dronning Sonja reiser fra Bagan, oppover den idylliske Irrawaddy-elven til Mandalay, har en rekke familier blitt tvangsflyttet fra sine hjem langs elven, for ikke å ødelegge kongeparets utsikt av den fantastiske naturen.

Det hevder det norskstøttede anerkjente tidskriftet Irrawaddy i en artikkel onsdag.

Lokale myndigheter har beordret landløse som bor og arbeider ved elvebredden nær havnen i Gaw Wein, utenfor Mandalay, til å ødelegge hjemmene sine og forlate området i forkant av kongeparets ankomst torsdag, ifølge tidskriftet.

– De fleste av dem er dag-arbeidere i havnen, og bor i området rundt med sine familier. Myndighetene gav dem ikke nok tid til å flytte på seg, og nå har de fleste av dem ikke noe sted å flytte til, sier forfatter Nyi Pu Lay til Irrawaddy.

Han hevder overfor tidskriftet at mange av beboerne i området er omreisende arbeidere som har kommet fra steder langt unna, som Irrawaddy-deltaet sør i landet eller Shan-staten. De har ikke har nok penger til å returnere til sine hjem, ifølge Nyi Pu Lay.

Brukte bulldozere

Thet Naing Tun, sekretær for Mandalay City Development Committee (MCDC), bekreftet overfor tidskriftet at begjæringer om utkastelser ble overlevert beboerne i slutten av november, men han kan ikke tallfeste hvor mange hus som er blitt revet eller hvor mange mennesker som ble bedt om å flytte fra de uformelle bosettingene.

Ifølge Irrawaddy brukte lokale myndigheter bulldozere til å jevne husene med jorda, for så å utplassere potteplanter, for å ære kongeparet ved deres ankomst. 

Utkastelsene fordømmes nå blant annet av organisasjonen Chan Mya Thukha.

– Regjeringen er fortsatt glad i å dekke over sine handlinger. De er for skamfulle til å la utlendinger se fattigdommen i Myanmar. Jeg fordømmer aksjonen der de har tvangsflyttet folk og ødelagt hjemmene deres på grunn av besøk fra den norske kongen, sier Hla Aung, leder i Chan Mya Thukha.

Svartelistet general

Kong Harald og Dronning Sonja kom til Myanmar søndag for et fem-dagers statsbesøk, det første av en norsk monark – på invitasjon fra president Thein Sein. 

Med i det norske følget var utenriksminister Børge Brende, næringsminister Monika Mæland, statssekretær Kåre Fostervold i Olje- og energidepartementet og statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet.

Lokale myndigheters aksjon i Mandalay er ikke den første "hendelsen" der det norsk kongeparet blir stilt overfor det komplekse landskapet i Myanmar. I går avslørte Bergens Tidende (BT) at en svartelistet general tok i mot kongeparet da de ankom den internasjonale flyplassen i Yangon. Guvernør og general Myint Swe, som tok imot kongeparet, står fortsatt på USAs sanksjonsliste over personer amerikanere ikke skal gjøre forretninger med. Det bekreftet USAs Department of the Treasury til BT igår.

Swe er nevøen til den tidligere diktatoren Than Shwe, ifølge rapporter fra den amerikanske ambassaden offentliggjort gjennom Wikileaks. Han jobbet seg opp gjennom militæret til en stilling som Chief of Military Affairs Security, med ansvar for Yangon-regionen. Ifølge Wikileaks var han diktatorens «øyne og ører i Yangon».

Det var Swe som hadde kommandoen da det burmesiske militæret slo knallhardt ned på munkeopprøret i 2007, den såkalte safranrevolusjonen.

På 2000-tallet ble mange av lederne i militærjuntaen satt på sanksjonslister. Både president Thein Sein og parlamentsleder Shwe Mann, som kongeparet møtte tidligere denne uka, var på listene til flere land, inkludert USA og Norge. Men mens Norge ikke lenger har sanksjoner mot enkeltpersoner, opprettholder amerikanerne tiltakene. Hverken president Thein Sein eller Shwe Mann er lenger å finne på den amerikanske listen, der Myint Swe fortsatt står oppført.

– Ikke overraskende

Audun Aagre i Burmakomiteen er nå i Myanmar. På telefon fra Yangon sier han at det ikke er overraskende at kongeparet møter et komplekst Myanmar under sitt statsbesøk, og peker på det faktum at kongen ble mottatt av Myint Swe da han ankom Yangon.

– Norge har jo ikke lenger slike sansksjoner mot Burma, men Kongen burde vært spart for å hilse på en som står på USAs svarteliste, sier Aagre til Bistandsaktuelt.

Om tvangsflyttingen av de jordløse utenfor Mandalay, sier Burmakomitéens leder.

– Dette er et land som mangler mye, der lovverk har vært designet for militære interesser, ikke folks rettigheter og behov. Det er ingen overraskelse at myndighetene ikke ønsker å vise frem realitetene. Hendelsen som Irrawaddy har avdekket viser det med all tydelighet, sier Aagre.

Han mener det er viktig at beslutningstagere og det internasjonale samfunnet får god oversikt over den virkelige situasjonen i det tidligere militærdiktaturet:

– Dette er et vakkert land, og det er fullt mulig å reise rundt og bare se den vakre naturen og møte et vennlig folk. Mye har blitt bedre i Myanmar de siste årene, men det finnes to parallelle verdener. Den myndighetene vil vi skal se, og den de ikke vil at vi skal se. Dét er det viktig å ta inn over seg, også i den politiske analysen.

- Fattigdom kan ikke gjemmes vekk

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen sier til Bistandsaktuelt at departementet ikke har vært kjent med lokale myndigheter i Mandalays avvikling av de uformelle bosettingene i forbindelse med kongeparets besøk.

– Vi kjenner kun disse påstandene gjennom media. Hvis dette stemmer er det beklagelig og hverken noe vi har bedt om eller ønsket, sier Andersen til Bistandsaktuelt.

– Fattigdom kan ikke gjemmes vekk, men må bekjempes gjennom utvikling. Dette er en av årsakene til at Norge engasjerer seg i Myanmar og blant annet gjør Myanmar til et fokusland for utviklingssamarbeidet. Vi er nå i kontakt med myndighetene i Myanmar for å få klarhet i hva som her er skjedd.

Oppdatert:

– Det er leit. Dette er noe kongeparet verken ønsker eller har bedt om. Tvert imot, de ønsker å se Myanmar slik det er, sier Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved slottet i en kommentar til NRK idag.

Powered by Labrador CMS