Amnesty: – Forsvinninger og drap
Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty er svært bekymret over situasjonen på Sri Lanka.
Organisasjoner melder om fengslinger uten tiltale, svært strenge restriksjoner på ytrings- og forsamlingsfrihet og bortføringer, forsvinninger og utenomrettslige henrettelser nord i Sri Lanka, særlig på Jaffnahalvøya. Ofrene inkluderer også mennesker som nettopp har kommet tilbake til sine hjemtrakter etter å ha vært fordrevne som følge av den væpnede konflikten.
– Dette har skadelige følger for offentlig sikkerhet i regionen og folks evne til å hele sine sår og bygge opp samfunnet igjen, sier generalsekretær i Amnesty Norge Jon Peder Egenæs.
Ifølge Amnesty finnes det en rekke troverdige øyenvitneskildringer av hvordan både regjeringens sikkerhetsstyrker og
De tamilske tigrene (LTTE) begikk alvorlige menneskerettighetsbrudd og brudd på folkeretten i løpet av den væpnede konflikten, spesielt i krigens siste måned. Amnesty International krever at en internasjonal uavhengig kommisjon undersøker påstandene om krigsforbrytelser og andre overgrep på Sri Lanka under den væpnede konflikten.
– Dette er essensielt for å sikre rettferdighet og oppreisning for srilankiske ofre og deres familier. Pårørende har selvfølgelig et sterkt behov for å få vite hva som skjedde med slektningene sine. Jo lenger man venter, jo større skade vil det ha for den skjøre stabiliteten i samfunnet, sier Egenæs.
Amnesty er bekymret over at myndighetene i Sri Lanka fortsetter å forlenge unntakstilstanden på månedsbasis etter krigens slutt i mai 2009. Ifølge organisasjonen er det tamilene som rammes hardest av antiterrorlovgivningen. Hvert år arresteres hundrevis av tamiler ved mistanke om å være med i eller støtte LTTE, spesielt i nord- og østområdene og i hovedstaden Colombo.
– Norge, som har hatt en så sentral rolle i fredsmeklingen i Sri Lanka, må ikke gjøre den samme feilen som andre stater og vende seg stilltiende bort fra de forferdelige overgrepene som fortsatt skjer i kjølvannet av krigen, sier Egenæs.