En bonde i Nigeria legger kakaobønner ut i solen til tørking. Bildet er tatt i landsbyen Iragbiji i sørvest-Nigeria i august 2014. Illustrasjonsfoto: Akintunde Akinleye / Reuters / NTB

Norfund går inn i omstridt bransje i Nigeria, lover å skape gode jobber

Det statlige investeringsfondet Norfund går for første gang inn i kakaoforedling. Det skjer i Afrikas mest folkerike land og investeringen er på tolv millioner dollar.

Publisert Oppdatert

– Norfund går inn i kakao vel vitende om utfordringene denne industrien har knyttet til arbeidsforhold, ikke minst i form av barnearbeid hos underleverandører. Vi vet at det kan bli krevende, men vi har ambisjoner om å bidra til en drift i tråd med høye standarder innenfor miljø og sosiale forhold, sier Obafemi Awobokun, som er ansvarlig for investeringen i Norfund i en pressemelding.

Norfund går inn i det nigerianske selskapet OH Ecosystems Ltd. (Eco), og målet er å skape gode og trygge jobber i verdikjeden for kakao og sjokolade, ifølge pressemeldingen.

Norfunds investeringsdirektør for Vest-Afrika Obafemi Awobokun lover fokus på miljø og sosiale forhold. Foto: Norfund

Fattigdom er hovedårsaken til barnearbeid og tvangsarbeid blant kakaobønder, og målet med programmet er å bekjempe dette gjennom blant annet mer rettferdig betaling og opplæring i samarbeid med selskapet.

Ifølge en rapport fra amerikanske myndigheter fra 2020 arbeidet det over 1,5 millioner barn i kakaoindustrien bare i Elfenbenskysten og Ghana. Mange av barna, mellom 5 og 17 år, arbeider under hasardiøse arbeidsforhold.

Kakao i Vest-Afrika

  • Vest-Afrika produserer fire millioner tonn kakao hvert år, mer enn 75 prosent av verdens kakaoproduksjon.
  • 70 prosent av denne kakaoen blir eksportert som råvare til utlandet uten ytterligere verdiskapning lokalt.
  • Ved å investere i lokal videreforedling vil Norfund bidra til flere gode jobber, økte skatteinntekter og eksportinntekter til Nigeria.
  • Kilde: Norfund

– Sammen om det sosiale og økonomiske

– Det er viktig for oss å ha partnere som Norfund som er opptatt av både den økonomiske og sosiale effekten av arbeidet vårt. Sammen kan vi bidra til en bærekraftig produksjon i hele verdikjeden basert på Nigerias landbruk, sier Nathaniel Durant, administrerende direktør i Eco.

Selskapet har spesialisert seg på kakaoforedling og produksjon av sjokolade på det afrikanske kontinentet, ifølge pressemeldingen.

Norfunds investering på tolv millioner dollar - tilsvarende om lag 130 millioner kroner - skal finansiere oppgradering av produksjonsfasilitetene og bidra til at selskapet kan lage flere produkter basert på kakao. Mulige produkter er kakaolikør, kakaosmør og kakaopulver som selges videre til internasjonale og lokale kunder.

Investeringen skal finansiere oppgradering av produksjonsfasilitetene og gjøre selskapet i stand til å ekspandere produktspekteret. Foto: Norfund

Økt videreforedling lokalt

– Å øke andelen av råmaterialet som videreforedles lokalt kan skape et stort antall arbeidsplasser som gir den raskt voksende befolkningen i Nigeria muligheten til å jobbe seg ut av fattigdom, sier Norfunds Obafemi Awobokun.

Investeringen vil bidra til å skape 600 direkte jobber og ytterligere 1500 indirekte jobber i kakaokjeden. Det vil også være et bidrag til å nå Nigerias mål om å utvikle flere alternative inntektskilder for landet som i dag er svært avhengig av olje- og gassindustrien.

Som en del av partnerskapet med Eco skal Norfund støtte et program for å styrke bøndene i verdikjeden, kalt «EcoWise», som allerede er testet ut i Ghana.

Kakao er blant Nigerias aller viktigste landbruksprodukter for eksport. Men på tross av et gunstig klima og et jordsmonn som er godt egnet til kakaoproduksjon, har Nigerias produksjon av kakao gått ned de siste årene, ifølge avisen The Guardian.

Nabolandene Elfenbenskysten og Ghana har et produksjonsvolum for kakao som er betydelig større enn Nigerias. Årsaken til nedgangen i Nigeria tilskrives blant annet en næringspolitikk med lite fokus på landbruk.

Powered by Labrador CMS