Audun Lysbakken (SV), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte statsbudsjettet for 2023 i vandrehallen på Stortinget etter forhandlinger på overtid. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Uenighet om hvor gode bistandsløftene er

Redd Barna kritiserer regjeringen for ikke å ha kommet med konkrete bistandstall. Kirkens Nødhjelp mener SV har bundet regjeringen til å gi 1 prosent.

Publisert Oppdatert

– Det er skuffende at avtalen mellom SV og regjeringen utsetter å komme med konkrete satsinger på bistand, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Hun mener forslaget kun er et løfte om en prosess som det er uvisst hvor lander.

Generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna. Foto: Audun Braastad / NTB

– I mellomtiden øker sult og ekstrem fattigdom. Vi vet i dag at Norge har nok penger til å gi 1 prosent i bistand. Når det heller ikke har innvirkning på norsk økonomi, så er det uforståelig at partiene utsetter til neste år å bestemme hvor mye Norge skal bidra med, sier hun.

– Lovende for bistanden

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp er mer optimistisk.

– Budsjettforliket er lovende for bistanden. SV har åpenbart lykkes med å binde regjeringen til masta og 1-prosentmålet gjennom forslaget om en mekanisme for innsats for å møte konsekvensene av krigen i Ukraina, sier han i en kommentar.

– Selv om det kan være noe uklart hvordan denne mekanismen skal se ut i praksis, har SV med dette klart å binde regjeringen til masten for 1 prosent, gjentar Høybråten.

Powered by Labrador CMS