Benedicte Næss Hafskjold er landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Syria og Libanon. Hun sier at det gjør et sterkt inntrykk å møte nøden i de to landene. Her er hun fotografert i Beirut etter den ødeleggende eksplosjonen i fjor høst. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp
Benedicte Næss Hafskjold er landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Syria og Libanon. Hun sier at det gjør et sterkt inntrykk å møte nøden i de to landene. Her er hun fotografert i Beirut etter den ødeleggende eksplosjonen i fjor høst. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Bistandsarbeider: Ser økende nød i Libanon

Publisert

Benedicte Næss Hafskjold jobber som landdirektør for Kirkens Nødhjelp. Land: Syria og Libanon.

Akkurat nå jobber hun med etableringen av organisasjonens nye kontor i Damaskus i Syria.

Sommerpraten

I sommerpraten møter du bistandsarbeidere som jobber mens du har ferie. De arbeider for norske og internasjonale organisasjoner og deres partnere. Her forteller de om jobben sin, om utfordringer, gleder og håp for tida som kommer.

Her er tidligere artikler i serien:

- Det gjør inntrykk å møte mennesker både i Libanon og Syria som har blitt dyttet enda lenger ut i fattigdom. Mange er hardt rammet av covid-19. De har mistet jobben og blitt fattigere. Det er vanskelig for folk å se noen løsning på den tøffe situasjonen de står i.

Den siste måneden har Hafskjold vært i Jordan og i Syria. Da hun kom tilbake til Beirut i slutten av juli, var situasjonen enda verre enn da hun dro. Mat- og bensinprisene har steget kraftig, og det er ofte strømkutt.

- Jeg har aldri tidligere opplevd å få så mange henvendelser fra folk som ber om hjelp i Libanon. Det er stort behov for kontantstøtte. Det er mange som kunne trengt den støtten, men vi har dessverre ikke mulighet til å hjelpe alle, sier Hafskjold.

Storpolitikken påvirker arbeidet

- Hva er mest krevende med det du gjør nå?

- I Syria påvirker storpolitikken vårt arbeid gjennom sanksjoner. For en humanitær organisasjon som skal være uavhengig og nøytral, er det utrolig vanskelig å arbeide i et land med ufattelig store behov i en kontekst som er så politisert.

Dersom organisasjonen ikke følger myndighetenes retningslinjer, kan konsekvensene bli dramatiske, forteller Hafskjold.

- Hva er mest givende?

- Når vi klarer å levere nødhjelp, og får hjulpet mennesker til tross for konteksten vi jobber i.

Etter eksplosjonen på havnelageret i Beirut i august i fjor hjalp Kirkens Nødhjelp mange av de som ble rammet og ble hjemløse som følge av eksplosjonen.

- Det har vært veldig givende å besøke dem igjen. Mange har fått gjenoppbygget husene sine. Arbeidsplasser og sykehus som ble ødelagt i eksplosjonen kan igjen tas i bruk, sier landdirektøren.

- Hvorfor ville du bli bistandsarbeider?

- Da jeg var liten arbeidet min far i Forsvaret og var fredsobservatør for FN. Han arbeidet blant annet i Pakistan, Angola og i Makedonia under Jugoslavia-krigen. I oppveksten besøkte jeg ham flere ganger. Det har påvirket meg mye, og jeg ville oppleve verden utenfor Norge, og gjøre en forskjell for andre.

Donorer mangler langsiktig plan

- Dersom du var Norad-sjef for en dag; hva ville du gjort?

- Jeg ville fokusert på å bygge flere broer mellom humanitært arbeid og utvikling, og sørge for flere bærekraftige løsninger innenfor humanitært arbeid.

I Syria har storpolitikken og konteksten i landet ført til at svært få donorer har en langsiktig plan. Samtidig har menneskene i Syria opplevd ti år med krig og krise. Disse menneskene trenger mer langsiktig bistand, bedre tjenester og noe som gir håp, sier Hafsfjord.

- Hva gleder du deg mest til i tiden som kommer?

- Jeg gleder meg til vi kommer ordentlig på plass i det nye kontoret vårt i Damaskus, og til å ansette syriske kolleger.

Powered by Labrador CMS