Ansatte på en kirkegård i byen Manaus begraver en person som er død av covid-19 1. mars i år. Den nye brasilianske mutasjonen har vist seg å være dobbelt så smittsom som tidligere varianter av sykdommen. Foto: Raphael Alves / EPA / NTB
Ansatte på en kirkegård i byen Manaus begraver en person som er død av covid-19 1. mars i år. Den nye brasilianske mutasjonen har vist seg å være dobbelt så smittsom som tidligere varianter av sykdommen. Foto: Raphael Alves / EPA / NTB

Frykt for korona-kollaps i Brasil, dramatisk smitte-trend

Korona-krisen i Brasil øker raskt. Sør-Amerikas stormakt er blant verstingene i verden hva gjelder både rask smittevekst og dødstall. Mens presidentens lederskap er totalt fraværende, ber nå helseeksperter om nattlig portforbud og langt strengere tiltak. -- Mars kan bli historiens verste måned for Brasil, sier en kjent lege og vitenskapsmann.

Publisert

Internasjonale helsestatistikker viser nå ildrøde tall for Brasil. Trenden er kraftig økende, og over hele Brasil mangler det intensivplasser for sjuke.

Bortsett fra USA har ingen land flere døde så langt i pandemien, men i motsetning til USA er trenden i Brasil dramatisk økende.

Ett år etter det første dødsfallet som følge av pandemien, er det nå registrert over 255.000 dødsfall som følge av covid-19. De siste 40 dagene er det gjennomsnittlig over 1000 døde per dag.

Brasil har tilsammen 210 millioner innbyggere.

Gråtkvalt guvernør

Det var en gråtkvalt guvernør Rui Costa som på tv ba oss som bor i Salvador og Bahia respektere de strenge tiltakene som ble iverksatt for ei uke siden, blant annet med portforbud mellom 20.00 og 05.00. Han ba om 48 timer til med enda strengere tiltak der bare matvarebutikker og apoteker skal være åpne.

84 prosent av intensivplassene i delstaten er nå opptatt. Høyesterett har påbudt helsedepartementet å åpne flere for å øke kapasiteten.

Det var særlig tilfeller av mange ulovlige fester og store folkeansamlinger som har skuffet guvernøren. Han fortalte at han nettopp hadde snakket med faren til ei jente på 16 som hadde dødd av covid-19.

- Hvor mange liv skal man ofre for en fest, spør han. - Jeg er sikker på at historien vil vise at Brasil er det landet som har behandlet denne epidemien verst av alle, sa Costa.

Mars blir verste måned i Brasils historie

Legen og forskeren Miguel Nicolelis, som er Brasils største håp for en første nobelpris i medisin innen nevrovitenskap, ledet det rådgivende organet for håndtering av covid-19 for hele Nord-Øst-Brasil. Han er også pessimist nå.

I et intervju med CNN Brasil sier han at mars ser ut til å bli den verste måneden, ikke bare under denne pandemien, men i hele Brasils historie.

- Aldri har vi opplevd en hendelse med et slikt potensial til å ta så mange liv i løpet av så kort tid, sa han i intervjuet.

Nicolelis mener Brasil har nådd dette punktet fordi befolkningen ikke har lyttet til de rådene de har fått, og istedet har samlet seg for fest og moro. Han retter også kraftig kritikk mot sentrale myndigheter fordi de har manglet en nasjonal og enhetlig informasjonsplan for å fortelle om hvor alvorlig pandemien er.

De store fest-månedene

Sjøl om karnevalet ble avlyst i år, er fortsatt januar og februar de to store festmånedene i Brasil. De negativene konsekvensene av det vil man kunne se i de kommende ukene.

Også hele Brasils tv-doktor Drauzlo Varella var ute med pekefingeren på den største fjernsynskanalen Globo søndag.

- Brasil har starta vaksineringen, men har ikke nok doser. Viruset har aldri vært mer aggressivt enn nå, og vi går inn i den verste tiden, sa han.

- De kommende ukene vil bli fryktelig harde. Ikke la deg føre bak lyset, om mora di blir sjuk fins det ikke intensivplass på sjukehusene, verken de offentlige eller private. Hvordan vil du føle deg når hun dør på mangel av oksygen i en stol på venteværelset? Spurte den kjente tv-legen.

Ifølge Fiocruz, det fremste forskningsinstituttet for offentlig helse, ligger 17 av 27 delstater på 80 prosent eller mer av kapasiteten for intensivplasser. Og i de fleste av delstatene er tendensen at smitten og dødeligheten øker.

- Alvoret i situasjonen er slik at det kan aldri anses som naturlig eller den nye normalen. Aldri før har det vært større behov for at ulike sektorer i samfunnet samarbeider og på ulike styringsnivåer, skriver Fiocruz.


Lockdown og portforbud

Nicolelis mener at en nasjonal lockdown er eneste mulighet for å flate ut virusbølgen nå.

- Det er ikke nok at man kan uttale ordet lockdown, man må kunne skrive ordet ned på et dekret, uten brasiliansk «jeitinho», uten å finne et annet navn, uten unnskyldninger.

«Jeitinho» er et velkjent brasiliansk begrep og betyr at det alltid fins en måte å omgå en regel på.

Noe av det han frykter er at når det ikke fins intensivplasser, vil de pårørende ta med seg de sjuke til delstatshovedstedene og de større byene, noe som igjen vil føre til total kollaps. Dette advarte Nicolelis mot allerede under den første store bølgen i april og mai i fjor. Når man ikke har intensivplasser i mer grisgrendte strøk, trekker man mot byene. Det er en av forklaringene på at Manaus kollapset tidligere i år.

Organisasjonen for fagfolk og helsebyråkrater i delstatene, Conass, ba mandag om en nasjonal lockdown og delvis portforbud. På grunnlag av det de kaller «en nasjonal medisinsk unntakstilstand» foreslår de blant annet følgende tiltak:

  • Stenging av alle skoler

  • Stenging av barer og restauranter, samt at strendene lukkes.

  • Portforbud om natta.

  • Forbud mot folkeansamlinger, inkludert konserter, religiøse forsamlinger og sportsarrangementer.

  • At man vurderer flyforbud og reiser mellom delstater.

Organisasjonen Conass ber også om at det snarest utarbeides en slagkraftig nasjonal strategi mot pandemien og kaller det en «pakt for livet».

Ingen feil

President Jair Bolsonaro har fra pandemien startet for ett år siden bagatellisert pandemien og ikke prioritert en nasjonal strategi.

I flere tilfeller har høyesterett grepet inn for å sikre guvernører og andre helsemyndigheter ressurser. I desember i fjor betalte regjeringen Bolsonaro for over 12.000 intensivplasser i delstatene. Dette ble likevel skåret ned til rundt 3000 sengeplasser i slutten av februar.

På den siste dagen i februar besluttet høyesterettsdommer Rosa Weber at regjeringen skulle betale for de plassene de hadde kuttet i delstatene Sao Paulo, Bahia og Maranhao. Alle disse tre delstatene har varslet krise.

Det er en mutasjon av koronaviruset, som er sporet tilbake til byen Manaus i Amazonas-regionen, som har gjort at viruset sprer seg raskere enn før. Viruset har sannsynligvis spredt seg over hele landet, men er også påvist i USA og Europa.

Les mer: Sykehuskaos i Manaus, Amazonas under koronaens andre bølge

Presidenten anklager

Bolsonaro anklaget mandag sektorer i det brasilianske samfunnet for å ha «en interesse av antall covid-dødsfall». Og at noen politikere foretrekker at pasientene forblir alvorlig sjuke. Han avviste også kategorisk at han har feilet under håndteringen av viruset.

Den sterkt høyreorienterte presidenten gjentok også påstanden om at medisinene han selv har anbefalt og fortsatt anbefaler som forebyggende, som hydroksyklorokin og ivermectin, fungerer.

I flere kommuner har man fulgt Bolsonaros råd og gitt innbyggerne det man kaller en covid-kit - en pakke med disse medisinene. En undersøkelse i ti kommuner med mer enn 100.000 innbyggere som brukte covid-kit som standard behandling, viste at ni av ti av disse hadde høyere antall døde enn gjennomsnittet i delstaten. Medisinene er heller ikke godkjent til bruk mot korona av helsedirektoratet i Brasil.

Bare 3 prosent vaksinert

Foreløpig er i overkant av tre prosent av befolkningen i Brasil vaksinert, mens nabolandet Chile har oppnådd 16 prosent, ifølge den spanske avisen El Pais.

Det meste av vaksineringen i Brasil har skjedd på initiativ fra guvernører og ordførere som ikke tør å vente på Bolsonaro. Ordførere har dannet et eget konsortium for å kjøpe inn vaksiner. Både guvernører og næringslivet ser også etter omveier for å handle inn vaksiner utenom regjeringen. Det var et omfattende kvinnenettverk som tok initiativet for å få næringslivsledere med i et vaksinasjonsnettverk.

Powered by Labrador CMS