Sudan og den vestlige regionen Darfur har i tiår vært preget av uroligheter og vold, og kampene blusser stadig opp igjen. På få dager er tusenvis tvunget på flukt etter at boligene deres er blitt satt i brann. Dette bildet er fra sommeren 2020, etter lignende angrep i landsbyen Masteri.

Sudan:

Mange drept og titusener på flukt fra angrep i Darfur

Over 200 mennesker er drept og titusener er drevet på flukt fra nye sammenstøt i Sudans Darfur-region, ifølge lokale myndigheter og Flyktninghjelpen.

Publisert Oppdatert

Sammenstøtene brøt ut i Krainik fredag og spredte seg mandag til hovedstaden i delstaten Vest-Darfur, Geneina.

En talsmann for guvernøren i regionen opplyser til nyhetsbyrået DPA at 201 mennesker er drept og 98 er såret de siste dagene.

Flyktninghjelpen melder om titusenvis av mennesker på flukt, bolighus som blir stukket i brann, angrep mot sykehus og plyndring av butikker.

– Landsbyer i Vest-Darfur brenner foran øynene våre, og lokalsamfunn blir angrepet gang på gang. Denne tragedien er raskt i ferd med å bli til en katastrofe, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Sudan, Will Carter.

Det er uklart hva som utløste uroen, men ifølge enkelte kilder er det en vedvarende konflikt om vannressurser mellom fastboende bønder og nomader som driver med kveg, som har blusset opp igjen.

Andre rapporter tyder på at det er RSF-militsen, tidligere kjent som Janjaweed, som står bak angrepene i området.

Det har vært gjentatte sammenstøt i Vest-Darfur og i nabodelstatene Nord-Darfur og Sør-Darfur de siste månedene.

Volden truer den kommende innhøstingen av avlinger, og hjelpeorganisasjoner frykter at over 18 millioner mennesker trues av sult når høsten nærmer seg.

Sudan og den vestlige regionen Darfur har i tiår vært preget av uroligheter og vold. Flere enn 300 000 mennesker har mistet livet som følge av konflikten, som brøt ut i 2003.

Powered by Labrador CMS