– Hele verden er vitne til en direktesendt massakre, sier den egyptiske menneskerettighetsforkjemperen og analytikeren Mohamed Abdel Salam.

Egyptisk menneskerettighetsforkjemper:

– At Egypt skal være vert for innbyggerne i Gaza, er ikke løsningen

Palestinere som vil flykte fra Gaza, har ingen steder å dra. Egypt holder grensen ved Rafah i sør stengt, og myndighetene venter heller på at Vesten og FN skal få til en avtale med Israel, sier den egyptiske menneskerettighetsforkjemperen Mohamed Abdel Salam. Egypt er i praksis med på den israelske blokaden, mener Prio-forsker, Jørgen Jensehaugen.

Publisert Oppdatert

Røyk stiger opp over Gaza by etter et israelsk flyangrep. Befolkningen er oppfordret av Israel om å rømme sørover, mens grensen til Egypt er stengt.

Israel har i forkant av en mulig bakkeinvasjon bedt alle de 1,1 millioner palestinerne nord i Gaza om å evakuere sørover. Hittil er minst 340 000 palestinere internt fordrevet som følge av rakettangrepene mot Gaza den siste uken, ifølge FN. 

Grensen til Egypt ved Rafah er Gazas eneste grense som Israel ikke kontrollerer, men den har etter avtale med Israel vært tidvis stengt siden 2005. Egypt har også stengt de fleste tunnelene under grensa ved hjelp av murer langt ned i bakken.

Egypt har sagt at de vil tillate nødhjelp å passere grensen inn i Gaza, men palestinske flyktninger får ikke reise andre veien.

– Dersom egyptiske myndigheter bestemmer seg for å åpne grensene for palestinske flyktninger, risikerer de å havne i konflikt med den israelske regjeringen, og det tror jeg ikke de vil,  sier Mohamed Abdel Salam, leder for den egyptiske menneskerettsorganisasjonen Association for Freedom of Thought and Expression (AFTE), som er på besøk i Oslo denne uken.

– Egyptiske myndigheter venter heller på at amerikanerne, europeerne og FN skal få til en avtale med Israel for å få slutt på denne prekære situasjonen. 

Ikke en bærekraftig løsning

– Den høyreekstreme regjeringen i Israel er i ferd med å begå krigsforbrytelser mot befolkningen i Gaza. Egypts president vil ikke ta imot palestinske flyktninger, de er redde for at de skal bli værende i Sinai, fortsetter Salam.

Seniorforsker ved Prio, Jørgen Jensehaugen, påpeker også at Egypt ikke ønsker palestinske sivile inn på egyptisk territorium.

– I hvert fall ikke palestinske Hamas-medlemmer. De har en fredsavtale med Israel, sier Jensehaugen.

Han sier det er veldig tydelig at en storstilt bakkeinvasjon er under oppseiling og at den israelske hæren om kort tid rykker inn i Nord-Gaza.

– Det er allerede en halv million internt fordrevne på Gazastripen, og nå ber man er enn én million mennesker om å flykte internt. Det er kollektiv straff, det er vanskelig å se det på en annen måte, sier han.

Han påpeker at Gazastripen har vært under blokade i 16 år og nå blir den strammet til det ekstreme. Hverken vann, strøm eller medisiner slipper inn.

– Det påvirker en befolkning som allerede er ved bristepunktet. De bombeangrepene som foregår nå, rammer sivile, og det er ingen steder å gjemme seg på Gaza, sier Jensehaugen.

 Humanitær korridor

– Egyptiske myndigheter varsler at de vil åpne en humanitær korridor, men vil ikke åpne grensene for flyktende palestinere. Hvorfor er Egypt så strenge?

Seniorforsker ved Prio, Jørgen Jensehaugen.

– Egypt er i praksis med på blokaden, de også, og vanskeliggjør all bevegelse. Og så er det sånn at når Israel ber folk dra ut av Gaza, og Egypt eventuelt skulle tillatt det, så bomber også Israel områdene der grenseovergangen ligger. Det er ikke trygt der heller.

Jensehaugen mener den egyptiske statens solidaritet med palestinerne «ikke er noe å skryte av».

 – Den egyptiske staten ser på Hamas som sin politiske fiende. Det nåværende egyptiske regimet kom jo til makta gjennom å styrte et Muslimsk brorskap-ledet regime – og Hamas er en avart av Det muslimske brorskap, så dette er et ledd i en egyptisk politisk kontekst også.

På spørsmål om hva norske myndigheter kan gjøre nå, svarer Prio-forskeren følgende:

– Det er vanskelig å gjøre noe fordi Gazastripen er et fullstendig beleiret område. Det Norge kan gjøre, er å presse på for at det blir en humanitær korridor og for at Israel begrenser så mye som mulig beleiringen og krigføringens påvirkning på sivile palestinere. Men Norges mulighet til å få det gjennom er ikke lett å se for seg.

– FN bør ha hovedansvaret

Den egyptiske menneskerettighetsforkjemperen mener det må konkrete handlinger til for å stoppe det han mener er målrettede angrep på sivile i Gaza. 

– Det er veldig viktig å beskytte sivile, og det er FN som kan og bør ha hovedansvaret for å jobbe frem trygge områder for sivile inne på Gazastripen slik at israelske styrker kan angripe Hamas uten at det skal gå utover sivilbefolkningen, sier han.

Han peker på at USA og andre vestlige land har større kapasitet til å presse Israel til å få slutt på volden enn det Egypt har.

– Hvis Sinai skal være vert for den palestinske befolkningen, kommer bare den samme situasjonen til å gjenta seg. Hamas kommer til å prøve å angripe Israel igjen, og så vil det slå tilbake på Egypt. Så det er ikke en bærekraftig løsning. Egypt ønsker ikke å være en del av denne konflikten, men har heller ønsket å legge ansvaret over på okkupasjonsmakten Israel. Egyptiske myndigheter frykter nok å bli dratt inn i denne konflikten.

Sender forsyninger

Egypts utenriksdepartement har, ifølge New York Times, bedt land og hjelpeorganisasjoner om å sende forsyninger til den internasjonale flyplassen El Arish nord i Sinai-regionen.

Men Israel har sagt at de ikke vil tillate leveranser av humanitær hjelp før Hamas har løslatt gislene de bortførte forrige helg. Tidligere i uken gjennomførte de flyangrep i nærheten av grensen til Egypt.

Egypts president Abdul Khalil al-Sisi vil ikke ha flere hundre tusen palestinske flyktninger inn på egyptisk område i Sinai.

USA legger ifølge New York Times press på regjeringen til president Abdel Fattah al-Sisi om å åpne for at sivile fra Gaza kan komme seg ut. Men al-Sisi sa torsdag at folk fra Gaza må «holde ut og forbli i eget land».

– Israel synes det ville være en fin løsning å dytte alle palestinerne på Gazastripen inn på den egyptiske Sinai-halvøya, sier Hilde Henriksen Waage, som er professor ved UiO og seniorforsker ved Prio, ifølge NTB

– Men det vil ikke Egypt. Regjeringen i Kairo har mer enn nok med å brødfø sin egen store befolkning til å skulle slippe inn 2,3 millioner palestinere, sier hun.

Tydelig dobbeltmoral

Mohamed Abdel Salam fra Egypt er bekymret for at man står overfor en enorm massakre på befolkningen i Gaza. 

– Hele verden er vitne til en direktesendt massakre, sier han, og understreker at han på ingen måte er overrasket over det som skjer. 

For Salam er dette først og fremst et utrolig trist øyeblikk for universelle menneskerettigheter, forteller han. 

– Det er ikke rettferdig at palestinerne må dø i stillhet. For vi vet alle sammen at okkupasjonen kommer til å fortsette, og at Israel har stor støtte i Vesten.

Powered by Labrador CMS