Mer enn 14,6 millioner syrere har behov for humanitær hjelp, både inne i Syria, men også i nabolandene. I Libanon lever 9 av 10 syriske flyktninger i ekstrem fattigdom, mange av dem i provisoriske teltleirer som denne utenfor Bar Elias i Bekaadalen.

Giverland lover 65 milliarder kroner til syrere på flukt

Giverland lover 65 milliarder kroner i humanitærhjelp til syriske flyktninger under donorkonferansen i Brussel og forsikrer at de ikke er glemt, krigen i Ukraina til tross.

Publisert Oppdatert

– Syrerne har aldri behøvd støtten fra dere mer enn akkurat nå, sa FNs spesialutsending, den norske diplomaten Geir O. Pedersen, under tirsdagens giverkonferanse i Brussel.

Giverkonferansen var den tiende i rekken siden 2013. Under fjorårets konferanse ble det lovet 62 milliarder kroner i humanitærhjelp til syrere på flukt i og utenfor eget land, og behovene har ikke blitt mindre siden.

– Til tross for at vi når har en krig på vår egen dørstokk, så glemmer ikke EU andre konflikter, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell under konferansen.

Borrell understreket at støtten er øremerket humanitærhjelp, og at det ikke kommer på tale for EU å bidra til gjenoppbygging av Syria før det foreligger en klar plan for overgang til demokrati i landet.

Norge mener den humanitære situasjonen i Syria blir stadig mer prekær og gir i år 1,5 milliarder kroner til dem som er rammet av krigen i landet, opplyste utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding tirsdag.

– Vi må gjøre det vi kan for de 14,6 millioner syrerne som har akutt behov for humanitær assistanse og beskyttelse, sa hun.

Norge er blant de største bidragsyterne til syrere på flukt og har de siste elleve årene bidratt med over 16,5 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS