Lokale innbyggere i byen i byen Diyarbakir, sør i Tyrkia, forsøker i morges å hjelpe folk som fanget under sammenraste bygginger. Over 600 er bekreftet døde etter det kraftige jorskjelvet og tallet er ventet å stige utover dagen. Foto: AP / NTB / Frontfoto: Mahmoud Hassano / Reuters / NTB
Lokale innbyggere i byen i byen Diyarbakir, sør i Tyrkia, forsøker i morges å hjelpe folk som fanget under sammenraste bygginger. Over 600 er bekreftet døde etter det kraftige jorskjelvet og tallet er ventet å stige utover dagen. Foto: AP / NTB / Frontfoto: Mahmoud Hassano / Reuters / NTB

Millioner av flyktninger rammet av stort jordskjelv i Tyrkia og Syria

Nærmere 600 mennesker er bekreftet døde mens hundrevis er skadd. Tallene er ventet å stige. Hjelpeorganisasjonene og myndigheter prøver desperat å å hjelpe de skadde og de som er fanget under sammanraste bygginger.

Publisert Oppdatert

– Jeg har ikke styrke lenger, ropte en overlevende fra under ruinene i tyrkiske Adana, mens redningsmannskapene desperat prøvde å grave seg ned til ham.

Litt over klokka 02 natt til mandag lokal tid rammet et skjelv med styrke på 7,8 like nord for byen Gaziantep.

– Jeg har aldri kjent noe lignende på mine 40 år på denne jorda, sier den lokale innbyggeren Erdem til nyhetsbyrået Reuters.

Kjentes over 1000 kilometer unna

Flere etterskjelv, det sterkeste med styrke på hele 6,6, har kommet i etterkant. Skjelvet rammet hardest sørøst i Tyrkia og nordvest i Syria, men det kunne kjennes så langt unna som Kairo – over 1000 kilometer unna.

Mennesker strømmet ut i gatene i Damaskus og Beirut da skjelvet inntraff. Italia sendte ut tsunamivarsel for landets sørkyst etter jordskjelvet, men dette ble raskt trukket tilbake.

I byen Diyarbakir, drøyt 250 kilometer øst for episenteret, lette redningsmannskapene etter overlevende i ruinene av en elleve etasjer høy bygning. Til slutt ba de om stillhet for å få med seg lydene fra de begravde.

De klarte å dra en mann ut, og bar ham på båre forbi hundrevis som fulgte med på redningsarbeider i ren desperasjon. Mennesker gråt da de innså at deres kjære var fortapt.

Det er i Tyrkia man vet mest om situasjonen, og de åtte hardest rammede provinsene har allerede fått stor bistand fra nasjonale myndigheter.

Millioner av flyktninger

Folk som prøvde å rømme fra det jordskjelvrammede området, skapte trafikkaos og hindret redningsmannskaper. Moskeer åpnet dørene for å gi mennesker ly, for regionen er rammet av minusgrader og snøvær.

På begge sider av grensen bor det er stort antall flyktninger fra borgerkrigen i Syria, mange av dem under elendige forhold. Bare på syrisk side er det drøyt fire millioner, i kummerlige forhold og med lite tilgang på helsehjelp.

Sykehusene i regionen skal være stappfulle, idet dødstallene har passert 500 og er stigende.

Flere land har allerede tilbudt sin bistand til Tyrkia, deriblant Israel og Ukraina.

Få land er like utsatt for jordskjelv som Tyrkia. I 1999 rammet et jordskjelv med styrke på 7,6 sørøst for Istanbul, og krevde mer enn 17 000 menneskeliv.

– De hvite hjelmene erklærer krisetilstand i det nordvestlige Syria etter et katastrofalt jordskjelv som har ført til ødeleggelse og kollaps av bygninger og boligområder. Det har resultert i hundrevis av skadde, flere titalls døde, og folk som blir strandet i vinterkulda. Vanskelige værforhold, deriblant lave temperaturer og stormfullt vær, har forverret den katastrofale situasjonen, skriver gruppa på Twitter.

De hvite hjelmene, som er en opposisjonell sivilforsvarsgruppe, ber om at alle myndigheter og humanitære organisasjoner i Syria samler seg for å yte hjelp til de rammede. De ber også om umiddelbar bistand fra internasjonale humanitære organisasjoner og verdenssamfunnet.

Powered by Labrador CMS