Flyktninghjelpens sjef Jan Egeland holder i restene av et russisk missil under et besøk i et boligområde i Kharkiv i Øst-Ukraina onsdag.

Jan Egeland i Ukraina: 

Forlot møte under en time før russisk angrep på byen

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kom tett på Ukraina-krigens råskap under sitt besøk i landet denne uka. Under en time etter at han forlot et møte i sentrum av byen Kherson slo en dødbringende russisk rakett ned like ved. Flere sivile ble drept og såret, inkludert et barn på to år.

Publisert Oppdatert

Egeland har de siste dagene besøkt byer både i sør, øst og sentrale deler av Ukraina. Tettest på frontlinjen kom han under besøket i Kherson der kampene mellom russiske og ukrainske styrker raser få kilometer unna.

Byen er innen rekkevidde for russisk artilleri.

– En knapp time etter at vi dro fra et møte med de lokale myndighetene i sentrum av byen var det nedslag fra russiske angrep i nærheten. En ambulanse ble truffet og flere drept, sier Egeland.

En dramatisk video som er lagt ut på sosiale medier av ukrainske myndigheter viser en kvinne med et spedbarn med blødende sår på høyre side av ansiktet som blir fraktet til sykehus.

– Bildene av spedbarnet har opprørt mange ukrainere, sier Egeland.

Ser ødeleggelser overalt

Når vi snakker med ham via mobiltelefon er han i byen Kharkiv, lenger nordøst. Han forteller at ødeleggelser forårsaket av luftangrep kan sees overalt i byene og tettstedene han har besøkt. Samtidig bærer menneskene også på traumer etter å ha levd i 20 måneder med krigens trussel hengende over seg.

– Det humanitære landskapet i øst og sør er fortsatt dystert og preget av vedvarende fiendtligheter og kamper langs frontlinjene. Vi er sterkt bekymret for fremtiden til millioner av mennesker som allerede er avhengig av nødhjelp, spesielt siden vinteren kun så vidt har begynt, sier Egeland.

Temperaturene mange steder i landet begynner nå å krype ned mot minusgrader.

Under besøket har Egeland både sett på krigens ødeleggelser og iverksettelsen av Flyktninghjelpens ulike prosjekter i landet. Samtidig har han snakket med ofrene og lokale hjelpere.

– Noe av det spesielle med Ukraina er at det er så mange eldre som er rammet, og blant dem mange funksjonshemmede. Mens de yngre har reist vestover, så er de eldre så knyttet til sine landsbyer og familienes graver. Det gjør et stort inntrykk å se eldre sitte igjen i sine hjem i utbombede landsbyer, sier Egeland. 

Bidrar til å reparere ødelagte hus

Han forteller at Flyktninghjelpen er med og reparerer boliger i stort omfang, enten ved å gi kontantbistand til de rammede eller støtte til innkjøp av materialer.

– Det anslås at 1,4 millioner hjem er helt eller delvis ødelagt, så det er enorme ødeleggelser. Flyktninghjelpen har valgt å prioritere enkle og middels kompliserte reparasjoner. I dag har jeg for eksempel sett hvordan noen husholdninger har fått satt inn nye vinduer eller fått reparert vegger og tak som har vært ødelagt av granater, sier Egeland.

Flyktninghjelpen er også en viktig aktør i en større innsats med å gi kontantstøtte til sårbare mennesker i grisgrendte områder – med 70 millioner dollar i finansiering fra USAID.

Den pågående Ukraina-innsatsen er organisasjonens største humanitære operasjon noensinne. USA, EU og Norge er viktige økonomiske støttespillere. I 2022 støttet Flyktninghjelpen over 400 000 mennesker i Ukraina.

FN fordømmer angrep

FNs humanitære sjef for Ukraina Denise Brown har i sterke ordelag fordømt det russiske angrepet på Kherson mandag.

– Disse kyniske angrepene fra den russiske føderasjonens side må opphøre. Hvert uskyldig liv i kjølvannet av invasjonen av Ukraina står som et opprivende bevis på den denne krigens rene brutalitet, sier Brown i en uttalelse.

 To helsearbeidere og en pasient i en ambulanse ble rapportert å være blant de skadde, mens også et sykehus ble truffet.

– Sivile i frontlinjebyen Kherson betaler en svært høy pris som følge av stadige brutale angrep. I noen deler av det østlige og sørlige Ukraina, inkludert Kherson, har helsetilbudene blitt kraftig redusert. Under halvparten av sykehusene eller klinikkene er fortsatt funksjonelle, sier hun.

Powered by Labrador CMS