FN ber om rekordmye penger for å gi humanitær hjelp til neste år. Konflikt, klimaendringer og ettervirkninger av pandemien er viktige årsaker til at stadig flere mennesker trenger hjelp. I Afghanistan er sult og underernæring et stort problem, bildet er fra avdelingen for underernærte barn på regionsykehuset i Paktia, sentralt i landet.

Ny rapport fra FN:

– Tallene er nesten vanskelige å fatte

339 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp i 2023, spår FNs kontor for humanitære saker (OCHA). De ber om 51,5 milliarder dollar fra Norge og andre giverland. Konflikt og klimaendringer er viktige årsaker til at stadig flere trenger hjelp.

Publisert Oppdatert

Summen FN ber om, rundt 500 milliarder kroner, er en økning på 25 prosent fra det de ba om før 2022.

– Dødelig tørke og oversvømmelser skaper kaos i samfunn fra Pakistan til Afrikas Horn. Krigen i Ukraina har gjort deler av Europa til en slagmark. Mer enn 100 millioner mennesker er nå drevet fra sine hjem verden over. Og i tillegg kommer ødeleggelsene pandemien førte til blant verdens fattigste, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i en uttalelse.

Dyster rekord

Under et møte holdt i forbindelse med appellen fra FN, pekte Griffiths på en rekke negative negative trender globalt. Han minnet om at FN på denne tiden i fjor ba om hjelp til «bare» 274 millioner mennesker, noe som da var en økning på 17 prosent fra året før.

Og i år har altså antallet som trenger hjelp steget til 339 millioner.

– Dette er fjerde året på rad at tallet på mennesker som trenger nødhjelp, stiger. Verden gir mer penger også, men ikke nok til å holde følge med de økende behovene, sa Griffiths da rapporten ble lansert i Genève.

Han påpekte at konflikt og klimaendringer er blant årsakene til stadig større og mer langvarige kriser. FN peker på at det nå er flere voldelige konflikter i verden siden noen gang etter andre verdenskrig.

Ti land

I appellen for neste år har FN for første gang bedt om mer enn én milliard dollar til nødhjelp i ti forskjellige land: Afghanistan, Syria, Jemen, Etiopia, DR Kongo, Sør-Sudan, Sudan, Nigeria, Somalia og Ukraina.

– Tallene er nesten vanskelig å fatte. 339 millioner trenger nødhjelp for å overleve, det er mer enn hele USAs befolkning. 222 millioner mennesker vil til neste år ikke vite når de skal spise sitt neste måltid, en million vil oppleve direkte akutt sult, sier Griffiths.

Ber om hjelp

45 millioner mennesker i 37 land risikerer hungersnød. Til sammen kommer hver 23. person i verden til å trenge humanitær hjelp i 2023. Til sammenligning var det hver 95. person i 2015.

– Vi ber om 51,5 milliarder dollar, det er mye penger. Jeg håper dere hjelper oss å nå det målet, sa Griffiths til representantene for giverlandene som var til stede under lanseringen i Genève torsdag.

Powered by Labrador CMS