
SISTE NYTT: FN: Tusen milliarder kroner trengs til verdens fattigste
Matpriser i Syria doblet på et år * FN: Tusen milliarder kroner trengs til verdens fattigste * 50,8 millioner internt fordrevne * 47 millioner kvinner kan miste adgang til prevensjon * Madagaskar: Folk uten munnbind må feie fortau * Kongressen gransker Trumps beslutning om å stanse WHO-utbetalinger * FN frykter at stater misbruker koronafullmakter * ELN-geriljaen griper til våpen igjen i Colombia *Cuba sender helsepersonell til å bekjempe korona-viruset
WFP: Matpriser i Syria doblet på et år
Prisen på mat i Syria har skutt i været og har steget med 107 prosent siden i fjor, opplyser Verdens matvareprogram WFP.
- Hovedgrunnen til økningen i prisen på mat er finanskrisen i Libanon og koronaviruset, sier talsperson Jessica Lawson i WFP.
Som følge av koronaepidemien økte prisen på mat med 20 prosent fra mars til april.
- Utbruddet av covid-19 førte til omfattende panikkhandling i slutten av mars, fordi mange fryktet at butikkene ville stenge, sier Lawson. (NTB)
FN: Tusen milliarder kroner trengs til verdens fattigste under koronakrisen
FNs nødhjelpskontor sier tusen milliarder kroner til verdens fattigste er nok for å avverge en humanitær katastrofe som følge av koronatiltak.
Beløpet er nok til å dekke bistandsbehovet til verdens aller fattigste, om lag 700 millioner mennesker, opplyste lederen for FNs nødhjelpskontor Mark Lowcock på en videokonferanse mandag.
Summen utgjør om lag 1 prosent av tilskuddene verdens 20 rikeste land har satt av for å bistå den globale økonomien gjennom koronakrisen.
Koronasmitten er ventet å bre seg i verdens fattigste land i løpet av de neste månedene. De fattigste 10 prosentene av verdens befolkning, som bor i 30 til 40 land, er særlig sårbare for effektene av smittebegrensningstiltak, som vil redusere økonomisk aktivitet og føre til inntektsfall.
Internasjonale finansinstitusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) kan dekke om lag to tredeler av den nødvendige summen, opplyser Lowcock.
- Betingelsene må endres, for eksempel ved rentereduksjon og gjeldslettelse, sier han.
Den resterende andelen kan komme gjennom et direkte engangstilskudd fra bistandsbudsjettene til enkeltland.(NTB)
--------------------------------------------
08:05 28.april
Rekordtall for verdens internt fordrevne
50,8 millioner mennesker er på flukt i sitt eget land på grunn av konflikt, vold og katastrofer. Det er mer enn noen gang før.
Antall internt fordrevne i verden har nådd en ny topp. Det viser den globale rapporten om internflukt fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) som ble lansert i dag.
---------------------------------
08:00 28.april
47 millioner kvinner kan miste adgang til prevensjon
Covid-19-pandemien kan føre til at millioner av kvinner mister tilgangen til effektiv prevensjon og at et stadig stigende antall utsettes for partnervold og skadelige tradisjonelle skikker. Det viser ny data som FNs organisasjon for seksuell og reproduktiv helse, UNFPA, offentliggjør i dag.
- Pandemien forsterker eksisterende ulikheter, sier Natalia Kanem, administrerende direktør i UNFPA.
- 47 millioner kvinner i lav- og mellominntektsland kan miste adgang til effektiv prevensjon, noe som kan føre til syv millioner uønskede graviditeter.
- Partnervold forventes å stige med 31 millioner tilfeller dersom nedstengningen varer i seks måneder.
- Pandemien vil påvirke arbeidet mot omskjæring av kvinner - noe som kan føre til at to millioner jenter kan bli utsatt for dette, som ellers hadde vært unngått.
- Arbeidet mot barneekteskap vil også bli påvirket negativt.
ELN-geriljaen griper til våpen igjen i Colombia
På arbeidernes internasjonale kampdag griper ELN-geriljaen i Colombia til våpen igjen. Dermed er en én måned lang våpenhvile over.
ELN-geriljaen innførte ensidig våpenhvile 30. mars av hensyn til koronavirussituasjonen.
ELN hevder at regjeringen ikke har vist interesse av å gjenoppta fredsforhandlingene i Havanna, der ELNs forhandlingsutvalg fortsatt sitter.
President Ivan Duque har sagt at han kun vil gjenoppta samtalene hvis ELN løslater alle gisler og stanser all kriminell aktivitet.
FNs spesialutsending Carlos Ruiz Masseieu sier myndighetene har vist betydelig respekt for den ensidige våpenhvilen og oppfordrer ELN til å forlenge den. (NTB)
Madagaskar: Folk uten munnbind må feie fortau
Folk som er utendørs uten munnbind, må feie fortau, advarte politiet på Madagaskar mandag.
- 70 prosent av folk som er ute i gatene respekterer ordren, fordi de er redde for å måtte feie fortauene, sa general Elak Olivier Andriakaja, som koordinerer innsatsen mot koronaviruset, mandag.
President Andry Rajoelina varslet 20. april påbud om å bruke munnbind utendørs i landets tre største byer. Påbudet trådte i kraft mandag.
I hovedstaden Antananarivo ble 25 personer beordret på stedet til å feie de støvete gatene samme dag. (NTB)
Kongressen gransker Trumps beslutning om å stanse WHO-utbetalinger
Utenrikskomiteen i Representantenes hus har startet gransking av president Donalds Trumps beslutning om å fryse utbetalinger til Verdens helseorganisasjon.
Komiteen har gitt utenriksdepartementet frist til 4. mai til å legge fram relevante opplysninger, skriver The Guardian.
I et brev til utenriksminister Mike Pompeo skriver komitéleder Eliot Engel at han støtter reformer av det han kaller et ufullkomment FN-organ, men at å kutte i bevilgningene midt i koronaviruskrisen, ikke er rett medisin.
Hvis Pompeos departement ikke retter seg etter komiteens anmodning, vil alle tilgjengelige midler bli tatt i bruk, skriver Engel.
Utenriksdepartementet har ikke kommentert saken. (NTB)
FN frykter at stater misbruker koronafullmakter
FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) frykter at koronafullmakter og smittevernstiltak blir brukt til å dekke over politisk undertrykkelse.
Titusenvis av mennesker verden over er blitt arrestert for brudd på portforbud de siste ukene, ifølge kontoret. Blant annet er opptil 120.000 personer blitt arrestert i Filippinene, mens sikkerhetsstyrker i Nigeria og Kenya har drept flere titalls mennesker for å håndheve portforbud på grunn av koronaviruset.
«Fullmakter i nødssituasjoner skal ikke være et våpen som myndigheter kan bruke for å undertrykke motstand, kontrollere befolkningen og attpåtil underbygge maktgrunnlaget sitt, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, i en uttalelse mandag.
Georgette Gagnon, som er direktør for feltoperasjoner for OHCHR, peker blant annet på Kambodsjas planlagte koronalov, som kan komme til å tillate utstrakt overvåking. Også de utstrakte fullmaktene som er gitt til Ungarns regjering, samt forfølgelsen av iranske leger, er i OHCHRs søkelys. (NTB)
Cepi håper å ha koronavaksine klar innen utgangen av året
Vaksinekoalisjonen Cepi framskriver sine mest optimistiske anslag for når en koronavaksine er klar. Håpet er å være i gang med produksjon i løpet av året.
- Er vi riktig heldige og alt går som det skal, og med støtte fra legemiddelindustrien, som vi nå ser at vi får, har vi et lite håp om at vi skal være i gang før slutten av året, sier visedirektør Frederik Kristensen i Cepi til NTB.
- Er det produksjonen dere da er i gang med?
- Da er vi i gang med stor produksjon. Selvfølgelig ikke nok til hele verden, men i alle fall til helsearbeidere eller de som er mest utsatt, sier han.
Cepi er den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier, og organisasjonen styres fra et hovedkontor i Oslo. Regjeringen har nylig bevilget 3 milliarder kroner til vaksineprogrammet for en covid-19-vaksine over bistandsbudsjettet, og flere andre land har også bidratt.
I utgangspunktet har Cepi sagt at de håper å klare det på 12 til 18 måneder, men nå kan det altså gå raskere. Totalt er organisasjonen inne i ni forskjellige programmer for å utvikle en vaksine.
- Det er for tidlig å si hvilke som vil lykkes. Alle må gjennom de siste stadiene av utprøving, så vil det vise seg etter hvert, sier Kristensen. (NTB)
---------------------------------
15:30 27. april
Demonstranter i Libanon hindrer ambulanser
Flere steder i Libanon har det brutt ut nye protester mens koronautbruddet og nedstengningen gjør den økonomiske krisen i landet stadig verre.
Libanesiske soldater fjernet mandag flere titall demonstranter med makt på en hovedvei nord for Beirut, men kort tid etter var den igjen sperret med brennende bildekk.
Flere steder har demonstrasjoner ført til at ambulanser på vei for å teste innbyggere for koronaviruset, har måttet snu.
Verdien på Libanons valuta har rast den siste tiden, samtidig som matprisene har steget kraftig.
- Lønnen min gir meg to kartonger med melk, står det på plakaten til en kvinne som deltar i protestene.
Den libanesiske hæren fastholder at den respekterer folks rett til å demonstrere så lenge de ikke sperrer veier og går til angrep på andres eiendom. I helgen ble flere banker nord og sør i Libanon angrepet, noen med brannbomber. Sinnet er stort over at bankene har innført restriksjoner på hvor mye penger folk får lov til å ta ut fra sine kontoer. (NTB)
FN frykter katastrofe hvis Bangladesh ikke tar imot båter med rohingyaer
Bangladesh må ta imot to båter med sultende rohingyaer for å unngå en stor menneskelig tragedie, sier FNs menneskerettskommissær.
FNs Michelle Bachelet advarer mot en tragedie «i en forferdelig størrelsesorden» hvis ingenting gjøres for å hjelpe flyktningene.
Appellen kommer etter at Bangladeshs utenriksminister A.K. Abdul Momen i forrige uke sa at landet ikke vil la båtene legge til.
De to nye båtene antas å være i internasjonalt farvann, og målet er trolig Malaysia. Men en av dem skal ha blitt presset tilbake av Malaysias marine i forrige uke.
Det er meldt at over 500 menn, kvinner og barn er om bord i båtene, og at de kan ha vært på sjøen i flere uker. De trenger både mat, medisinsk hjelp og annen humanitær bistand, ifølge Bachelet. (NTB)
---------------------------
10:45 27.april
Cuba sender helsepersonell til å bekjempe korona-viruset
Kapp Verde, Sør-Afrika, Angola og Italia er bare noen av landets som har takket ja til Cubas tilbud om å sende helsearbeidere for å bistå i kampen mot korona-pandemien.
Landet er storeksportør har helsearbeidere. 37 000 kubanere arbeidere innen helse i 67 land, ifølge landets utenriksdepartement, skriver Reuters. 1200 helsearbeidere organisert i 20 «brigader» er nylig utsendt i forbindelse med korona-krisen. 216 av disse ankom Sør-Afrika i løpet av helgen.
Cuba, som er kjent for å ha en god primærhelsetjeneste, har siden 1960-tallet samarbeidet om helse med både frigjøringsbevegelser og uavhengig stater i Afrika.
Opprustningen fortsatte i 2019 - men koronaviruset forventes å stoppe veksten
Verdens militærutgifter vokste raskere i 2019 enn de har gjort siden 2010, ifølge det svenske instituttet Sipri.
Summen som ble brukt på militære formål i alle verdens land økte med 3,6 prosent fra 2018 og lå i 2019 på 1917 milliarder dollar, tilsvarende 20.342 milliarder kroner, skriver Stockholm International Peace Research Institute.
Det er den raskeste veksten siden 2010, og militærutgiftene er på det høyeste nivået siden den kalde krigen. Forskerne regner imidlertid med at veksten nå vil stoppe opp. Det økonomiske fallet som følge av koronaviruspandemien vil få store konsekvenser for statsbudsjettene.
- Land vil måtte begynne å regne på hva de kan bruke penger til. Regjeringer vil måtte veie helsevesen, utdanning og infrastruktur opp mot militæret, sier Sipri-forskeren Nan Tian til DPA. (NTB)
----------------------------
08:00 27.april
Norge får lederrolle på internasjonal korona-konferanse
Giverlandskonferansen Coronavirus Global Response Summit arrangeres 4. mai, og statsminister Erna Solberg vil være med å lede dette initiativet.
Europakommisjonens president Ursula von der Leyen har tatt initiativ i G20-kretsen til en virtuell giverlandskonferanse. Hensikten er å samle politisk og økonomisk støtte til å bekjempe korona-pandemien.
Norge vil spesielt vektlegge arbeidet med vaksineutvikling og -distribusjon gjennom CEPI og GAVI, men også å bidra til å samle internasjonal støtte for samarbeid for å utvikle bedre behandling og testing. I en pressemelding skriver regjeringen at det er viktig at en vaksine distribueres rettferdig, herunder til utviklingsland, og at initiativet støtter opp under WHOs lederskap.
----------------------
Saudi-Arabia avskaffer dødsstraff for mindreårige
Saudi-Arabias kong Salman har beordret å avskaffe dødsstraff for mindreårige kriminelle, ifølge en saudiarabisk tjenestemann.
Nyheten kommer dagen etter at det ble kjent at Saudi-Arabia avskaffer pisking som straffemetode.
- Dette reflekterer hvordan Saudi-Arabia går fremover i realiseringen av kritiske menneskerettighetsreformer, og det på tross av utfordringene knyttet til covid-19-pandemien, sier president Awwad Alawwad i menneskerettighetskommisjonen i Saudi-Arabia, som varsler at det vil komme flere reformer. (NTB)
-----------------------
- Les forrige utgave av siste nytt 24.-25.april