Fattige land er mer utsatt for korona-krisen enn andre, skriver FNs utviklingsprogram i en pressemelding. Her noterer sykehus-ansatte data om korona-pasienter i et sykehustelt i Jordan satt opp av UNDP i samarbeid med Jordans helsedepartement. Foto: Andre Pain / EPA / NTB scanpix

Ny statistikk-base viser store forskjeller i helsekapasitet

FNs utviklingsprogram (UNDP) offentliggjorde onsdag ny statistikk som viser enorme forskjeller i landenes kapasitet til å håndtere og komme seg etter covid-19-krisen.

Publisert

UNDP

FNs utviklingsprogram eller United Nations Development Programme (UNDP) er verdens største utviklingsorganisasjon og jobber med langsiktig utvikling i over 170 land. UNDP fikk 1,7 milliarder kroner i støtte fra Norge i 2015.

Kilde: Utenriksdepartementet.

- Indikatorer som fattigdomsnivået, helsevesenets kapasitet, tilgang til internett og tilgang på sosiale ytelser kan vise hvor alvorlig virkningene av covid-19-krisen kan være i hvert av de 189 landene, skriver FNs utviklingsprogram (UNDP).

Evnen til å håndtere kriser varierer betydelig rundt om i verden. For eksempel har de mest utviklede landene i gjennomsnitt 55 sykehussenger, over 30 leger og 81 sykepleiere per 10.000 innbyggere. Til sammenligning har de minst utviklede landene 7 sykehussenger, 2.5 leger og 6 sykepleiere, skriver UNDP.

De nye dataene over landenes sårbarhet ved kriser viser at de landene som allerede er fattige er spesielt utsatt.

- Til tross for nylig fremgang i fattigdomsbekjempelse lever omtrent en av fire mennesker fortsatt i flerdimensjonal fattigdom, eller kan lett havne der.

Korona-pandemien viser også at problemer ett sted smitter og utløser utfordringer andre steder. For eksempel utgjør inntekter fra turistnæringen 60 % av Maldivenes BNP. Derfor rammes Maldivene hardt av reiseforbud og nedstengninger. Også andre land som er sterkt avhengig av turisme, slik som Montenegro og Kapp Verde, rammes svært hardt av disse vedtakene, skriver UNDP.

UNDP betegner covid-19-pandemien som en systemisk menneskelig utviklingskrise. De mener at både kortsiktige og langsiktige tiltak for å redusere sårbarhet og øke kapasiteten for krisehåndtering vil være helt avgjørende for å få samfunnene i de 189 landene på fote igjen etter krisen.

Powered by Labrador CMS