Selv om aktivistene som står bak demonstrasjonene har oppfordret til fredlige protester har det likevel kommet til voldsomme sammenstøt. Flere offentlige bygninger er blitt satt i brann. Fotos: Raphael Mweninguwe,

FN trukket inn i politisk uro i Malawi

FN er blitt innblandet i politisk vold i Malawi etter at politiet arresterte to ledende menneskerettsaktivister, Gift Trapence og Macdonald Sembereka. De beskyldes for å ha svindlet FN-programmet mot hiv/aids, UNAIDS.

Publisert

Trapence og Sembereka er aktivister i organisasjonen Human Rights Defenders Coalition (HRDC), som har organisert demonstrasjoner med krav om at valgkommisjonens leder, høyesterettsdommer Jane Ansah, må gå av fordi hun skal ha «mislykkes i gjennomføringen av valgene i 2019».

De to menneskerettsaktivistene beskyldes for å ha misbrukt FN-midler til den lokale organisasjonen Mango Network.

Vold og protest

Tusenvis av malawiere har demonstrert over hele landet siden mai, da valgkommisjonens leder Jane Anseh erklærte sittende president Peter Mutharika som vinner i det mest omstridte valget i Malawis historie.

Demonstrasjonene har vært voldsomme. Regjeringsbygninger er blitt satt i brann. Eiendommer tilhørende tilhengere av det regjerende Democratic Progressive Party (DDP) er blitt ødelagt. DPP-ungdommer har svart med å banke opp opposisjonstilhengere som har deltatt i demonstrasjoner. Den politiske situasjonen er spent og kaotisk.

Arrestasjonene av de to menneskerettsaktivistene kom etter president Mutharikas uttalelser i forbindelse med feiringen av uavhengighetsdagen 6. juli. Der ga han de som hadde stått i spissen for demonstrasjonene ansvaret for den politiske volden i landet. Han truet med å gripe inn mot dem, og mot opposisjonens støttespillere.

Han sa at han ikke ville sitte stille og se på «at noen overtar min regjering med makt», og erklærte at han var klar til å møte demonstrasjonene med makt.

Han anklaget lederen for opposisjonspartiet Malawi Congress Party (MCP), Lazarous Chakwera, og sin egen tidligere visepresident Saulos Chilima, leder for United Transformation Movement (UTM), for å stå bak de pågående landsomfattende demonstrasjonene.

Men de to har oppfordret sine tilhengere til å demonstrere fredelig, uten voldsbruk, «for det er vår grunnlovfestede rett å demonstrere».

Demonstrantene krever at valgkommisjonens leder går av, etter at det ble oppdaget at stemmeark var endret med korrekturlakk, til fordel for Mutharika.

FN med kritikk

Da Trapence og Sembereka ble arrestert anklaget for misbruk av UNAIDS-midler, kom FN med en sterk oppfordring til Malawis regjering om umiddelbart å løslate de to aktivistene.

«UNAIDS beklager å grunnløst ha involvert myndighetene i Malawi i sin uavsluttede sak med Mango Network. UNAIDS og Mango Network har i minnelighet blitt enige om en løsning på saken,» sier FN-organisasjonen.

UNAIDS sier de aldri har tatt rettslige skritt mot Mango Network, og krever at de to menneskerettsaktivistene Gift Trapence og Macdonald Sembereka umiddelbart blir løslatt fra politiets varetekt, og legger til:

«UNAIDS støtter fullt ut sivilsamfunnets engasjement og rolle i arbeidet mot aids. Vi ser fram til fortsatt partnerskap med lokalsamfunn og frivillige organisasjoner for å sikre at mennesker smittet av hiv får tilgang til forebygging, behandling og sosiale tjenester, og at deres menneskerettigheter blir beskyttet.»

De to menneskerettsaktivistene ble etter hvert løslatt mot kausjon. De må melde seg for politiet en gang hver uke, og må også melde fra om eventuelle utenlandsreiser.

Men etter at de ble løslatt har de lovet å organisere flere demonstrasjoner rundt om i landet, for kravet om at valgkommisjonens leder må trekke seg. Og bare tre dager etter løslatelsen ble det arrangert demonstrasjoner flere steder i landet. Deltakelsen var størst i de nordlige og sentrale regionene, der Mutharika fikk elendige valgresultater.

«Koalisjonen vil forsikre alle om at vi aldri vil gi opp før vi gjenvinner vår framtid gjennom rettferdige valg. Jane Ansah og valgkommisjonen må falle. Uansett hvor mye propaganda, maktarroganse og trakassering vi møtes med, vil vi ikke gi opp kampen for denne rettferdige og noble saken,» sa Timothy Mtambo, talsperson for Human Rights Defenders Coalition, kort etter at hans kolleger ble løslatt.

Mtambo sa at koalisjonen på ingen måte vil stoppe sine planlagte demonstrasjoner. De vil nå finne sted hver tirsdag og torsdag, for å vise at de mener alvor med kravene. De neste demonstrasjonene vil nå rette seg mot statlige residenser, «der de sitter som havnet i sine posisjoner takket være Ansah», som han sa.

Mtambo kritiserte også presidenten for å ha brukt feiringen av uavhengighetsdagen, ikke til å mane til nasjonal enhet og fred, men til å så splid ved militante angrep på opposisjonen og beskyldninger om oppvigleri.

Presidentens tale får også kritikk fra analytikere, som mener presidenten bidro til skjerpe motsetningene og den politiske uroen.

- Presidentens tale under uavhengighetsfeiringen bidro ikke til å samle nasjonen, men til å skape ytterligere splittelse, sier Mustafa Hussein ved Chancellor College, som ligger under universitetet i Malawi.

Bruker hæren

Politiet har vært ute av stand til å kontrollere demonstrantene. I stedet har hæren tatt kontroll - og ved enkelte anledninger forsvart demonstrantene. Medlemmer av regjeringspartiets ungdomsorganisasjon, som har angrepet og banket opp demonstranter, har så fått juling av soldater, fordi DPP-ungdommene sto bak politisk vold.

Hæren har advart om at alle som er involvert i voldshandlinger vil bli tatt hånd om. Hæren har også oppfordret demonstrantene til fredelige markeringer, fordi det er deres grunnlovfestede rett å gjøre det.

Demonstrantene retter seg nå mot eiendommer til medlemmer av valgkommisjonen. Huset til en av dem, pastor Killion Mgawi, ble nylig angrepet og ødelagt av rasende demonstranter.

Valgkommisjonen har bedt demonstrantene stoppe volden. Kommisjonens leder Ansah har samtidig erklært at hun aldri vil trekke seg. Det er ikke Human Rights Defenders Coalition eller demonstrantene som har utnevnt henne til denne stillingen, er hennes begrunnelse.

Malawis advokatforening har imidlertid oppfordret Ansah til å vurdere å trekke seg, etter den omfattende uroen og ødeleggelse av eiendommer rundt om i landet. Men det er lite som tyder på at Ansah vil kaste inn håndkleet og kunngjøre sin avgang.

Demonstrasjonene fortsetter, mens landet spent venter på hva grunnlovsdomstolen vil si til opposisjonens krav om å erklære resultatene fra valget 21. mai som ugyldige, på grunn av det de kaller massivt valgfusk.

Powered by Labrador CMS