Sikkerhetssituasjonen i Haiti er blitt så bekymringsfull for regjeringen at de har bedt FN om hjelp. Nå oppfordrer FNs sjef António Guterres verden til å sende soldater til landet så fort som mulig.

FN-sjef vil sende soldater til Haiti

FNs generalsekretær oppfordrer verdenssamfunnet til å sende en internasjonal styrke til Haiti på grunn av krisen i landet. Kirkens Nødhjelps Haiti-ekspert er skeptisk.

Publisert

FN-sjef Guterres oppfordrer verdenssamfunnet om å sende styrker til Haiti etter at landet ba om hjelp til å håndtere en forverret sikkerhetssituasjon.

– Generalsekretæren oppfordrer verdenssamfunnet, inkludert medlemmene i Sikkerhetsrådet, om å vurdere anmodningen fra Haitis regjering som en hastesak og umiddelbart utplassere en internasjonal spesialisert væpnet styrke for å håndtere den humanitære krisen, står det i en uttalelse fra Guterres' talsmann Stephane Dujarric.

Situasjon i landet har blitt stadig mer kritisk de siste månedene og regjeringen i landet har bedt om militær hjelp fra det internasjonale samfunnet til å håndtere krisen.

– En økonomisk krise, en gjengkrise og en politisk krise har sammenfalt og skapt en humanitær katastrofe, sa FN-utsendingen Helen La Lime i et krisemøte i FNs sikkerhetsråd 26.september.

La Lime anslo da at nesten fem millioner haitiere behov for humanitær hjelp.

Les debattinnlegget: Seksualisert vold som maktmiddel i Haiti

Lovløse tilstander

De lovløse tilstandene i landet vanskeliggjør hjelpeorganisasjonenes arbeid. De må forhandle med gjengene om tilgang til mange områder og det har vært tilfeller hvor matlagre er blitt plyndret av gjenger.

Kun i løpet av de siste to ukene har angrep mot WFP ført til tap av rundt 2 000 tonn med mat for rundt 5 millioner dollar, sa hun.

Men Kirkens Nødhjelps Haiti-ekspert Johan Hindahl tror ikke at en internasjonal styrke nødvendigvis vil løse krisen på Haiti. Han viser blant annet til at FN-soldatene har et veldig dårlig rykte på Haiti.

– FN-styrkene som var i landet mellom 2004 og 2017 bragte med seg kolera og stod ansvarlig for seksuelle overgrep. De ble svært upopulære, sier han.

Han er redd en ny styrke vil gi motsatt effekt og øke volden.

Tidligere har spesielt Kina satt seg mot at en ny FN styrke sendes til Haiti, og dermed har ikke Sikkerhetsrådet kunnet gjøre noe slikt vedtak.

– Faktum er uansett at den humanitære situasjonen i Haiti er ute av kontroll. Derfor tror jeg det er en grense for hvor lenge det internasjonale samfunn kan se på denne situasjonen, sier Hindahl.

Les også: Sju mennesker døde av kolera, Haiti frykter ny omfattende epidemi

Powered by Labrador CMS