En helsearbeider forbereder vaksinasjon av innbyggere i landsbyen Tomali i Malawi, der barn har deltatt i testing av malariavaksinen siden 2019. Arkivfoto: Jerome Delay / AP / NTB

WHO: Malariavaksine for barn - vil kunne redde flere titusener

Publisert

Vaksinen RTS, S/AS01 fikk anbefalingen fra WHO onsdag.

- I dag anbefaler WHO bred bruk av verdens første malariavaksine, sier organisasjonens sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Han begynte selv sin medisinske karriere som malariaforsker.

Malaria overføres via mygg og tar hvert år livet av over 400.000 mennesker. Malaria er hovedårsaken til at barn blir syk eller dør i Afrika sør for Sahara. Mer enn 260 000 afrikanske barn under fem år dør hvert år av malaria, ifølge WHO.

Malawi begeistret

- Vi er veldig begeistret for at vaksinen er blitt godkjent, sier Malawis helseminister, Khumbize Kandodo-Chiponda til Bistandsaktuelt. Hun leder helsearbeidet i et land som er hardt rammet av malaria. 30 prosent av de som oppsøker helseklinikker eller sykehus i landet har malaria.

- Vaksineringen vil redusere dødeligheten blant barn og vil redusere utgiftene myndighetene har på å kjøpe medisiner for å behandle malaria.

Hun sier at Malawi venter på klarsignal fra WHO for å kunne begynne utkjøring av vaksinen. I mellomtiden vil regjeringen begynne med opplæring av helsepersonell og sette i gang en folkeopplysningskampanje.

Direktøren for Malawi Health Equity Network (MHEN), George Jobe, mener det er avgjørende at det skapes en positiv bevissthet rundt vaksinen for å unngå feilinformasjon, slik det har skjedd med covid-19-vaksinene. Han mener det er håndfaste bevis fra områdene der vaksinen ble utprøvd at barnedødeligheten gikk ned.

Stor bragd

Avdelingsdirektør i Norad, Paul Fife, mener den nye vaksinen er "veldig gode nyheter".

- Det er en stor vitenskapelig bragd at en rimelig effektiv vaksine mot malaria nå omsider er godkjent etter utprøving i afrikanske land, sier Fife til Bistandsaktuelt.

Han mener at utrullingen av vaksinen må nå vurderes opp mot andre vaksiner og helsefremmende tiltak.

- Det blir vesentlig å lytte til hva berørte utviklingsland selv ønsker, sier Fife.

Vellykket pilotprogram

WHOs anbefaling er kommet på plass etter en gjennomgang av et testprosjekt som har vært i drift i Ghana, Kenya og Malawi siden 2019. Der har man gitt over 2 millioner doser av vaksinen, som først ble utviklet av legemiddelselskapet GSK i 1987. Det har nådd 800 000 barn i denne perioden.

Testprosjektet har vært vellykket selv om den måtte gjennomføres midt i korona-pandemien.

WHO anbefaler at det igangsettes utstrakt vaksinering av barn i Afrika sør for Sahara, der de aller fleste malariatilfellene i verden forekommer, samt i andre regioner der det er moderat til høy risiko for malariasmitte.

Det finnes mange vaksiner mot virus og bakterier, men det er første gang at WHO anbefaler bred bruk av en vaksine mot malariaparasitten.

- Fra et vitenskapelig ståsted er dette et enormt gjennombrudd, sier Pedro Alonso, direktør for WHOs globale malariaprogram.

De norsk bistandspartnerne, vaksinealliansen Gavi og Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria hilser WHO-anbefaligen velkommen. De to organisasjonene sammen med Unitaid har bidratt med 70 millioner dollar til testprogrammet.

- Vaksinen er et viktig tilleggs redskap i kampen mot malaria, sier Seth Berkley, administrerende direktør i Gavi i en pressemelding. Den nye vaksinen gir ikke 100 prosent beskyttelse, og behandlingen styrkes når det kombineres med allerede eksisterende anti-malaria medisiner. Fortsatt bruk av myggnett anbefales.

Andre malariavaksiner er også under testing flere steder i Afrika.

Oversikt over malarias utbredelse: Blå-områder - ingen malaria; gul-områder - malaria kan forekomme; oransje-områder - malaria er utbredt. Kart: CDC

Økt beskyttelse

Vaksinen, som markedsføres under navnet Mosquirix, angriper den myggbårne parasitten plasmodium falciparum, som er den mest dødelige av de fem parasittene som sprer malariasmitte.

- I flere århundrer har malaria skapt enorme personlige lidelser i Afrika sør for Sahara. Dagens anbefaling gir litt håp for kontinentet. Vi forventer at mange flere afrikanske barn vil bli beskyttet fra malaria og vokse opp til å bli friske voksne, sier Matshidiso Moeti, WHOs regionaldirektør i Afrika i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS