Liberia er et av landene der FN-soldater er blitt anklaget for voldtekt og misbruk av mindreårene. Foto: UN Photo

Store mørketall om FN-soldaters overgrep

Det er en utbredt kultur i FN for straffefrihet for seksuelle overgrep utført av FN-soldater mot lokalbefolkningen. Det er en av konklusjonene i lekket intern FN-rapport.

Publisert

Seksuelle overgrep utført av FN-soldater mot lokalbefolkningen har lenge vært et problem for verdensorganisasjonen. Det har jevnlig dukket opp alvorlige anklager mot soldater på fredsoppdrag. Generalsekretær Ban Ki-moon har en rekke ganger forsikret om at FN gjør alt de kan for å rydde opp. En lekket intern rapport gir imidlertid knusende kritikk mot FNs arbeid på dette området.

Rapporten er datert 3.november 2013 og er blant annet basert på feltbesøk i Sør-Sudan, Haiti, DR Kongo og Liberia.

Straffefrihet

Dette er noen av hovedpunktene i rapporten:

  • FN vet ikke hvor stort problemet med seksuelle overgrep utført av FN-soldater er. Men det er trolig store mørketall. Det skyldes underrapportering, manglende kompetanse og dårlige interne rutiner for rapportering.
  • Det eksisterer en kultur for straffefrihet for overgripere. Dette skyldes blant annet intern lojalitet blant FN-soldater og offiserer, treg og dårlig etterforskning av overgrepssaker og at man i FN har stort fokus på å beskytte den anklagedes rettigheter.
  • Den mangelfulle oppfølgingen av disse sakene skaper stor frustrasjon blant FN-soldateter og ansatte som faktisk forsøker å følge opp organisasjonenes offisielle null-toleranse politikk.
  • FN har lagt liten vekt på å hjelpe ofrene for overgrep.

- Utnytter sårbare mennesker

Ekspertgruppen som har skrevet rapporten foreslår en rekke tiltak som de mener «haster og er viktige».

De vil blant annet at FN skal slå langt hardere ned på seksuelle overgrep, gi mer ansvar og autoritet til de som ledere FN-operasjoner og opprette en helt uavhengig FN-enhet som etterforsker anklager om seksuelle overgrep.

Paula Donovan, arbeider for organisasjonen AIDS-Free World som offentligjorde den interne FN-rapporten. Hun sier til avisa The Guardian at funnene i rapporten er svært skadelige for FN.

- Mange mennesker vet ikke så mye om FN og deres første møte med organisasjonen er FN-soldater og ansatte i FN. Så når de begår disse forbrytelsene så utnytter de mennesker i en sårbar situasjon og skader også FN, sier Donovan.

En talsmann for FN benekter at rapporten har vært forsøkt holdt skjult og sier til The Guardian at FN «fortsatt arbeider hardt for å gjennomfør generalsekretærens politikk om null-toleranse for alle former for seksuelle overgrep eller overgrep utført av FN-ansatte.»

Powered by Labrador CMS