Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at Norge vil fortsette støtten til UNRWA, men støtter også en etterforskning av anklager rettet mot organisasjonen.

UNRWA-kuttene:

Barth Eide: – Må skille mellom hva enkelte kan ha gjort og hva UNRWA står for

Mens stadig flere land fryser bistanden til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, opprettholder Norge støtten. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) støtter etterforskning av anklagene om at flere ansatte var involvert i angrepet på Israel 7. oktober, men oppfordrer giverlandene til å tenke over konsekvensene av av å kutte hjelpen. 

Publisert Oppdatert

På søndag ble det klart at også Japan fryser støtten til FN-organisasjonen UNRWA. Japan er den sjette største giveren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. I tillegg ble det mandag morgen klart at også Østerrike fryser sin støtte til UNRWA.

USA og en rekke andre vestlige land har allerede stanset støtten til FN-organisasjonen  inntil videre. Årsaken er mistanke om at tolv UNRWA-ansatte har vært involvert i angrepet på Israel 7. oktober i fjor. 

Men Norge opprettholder foreløpig sin omfattende støtte. Det samme gjør Irland.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at han støtter en etterforskning av anklagene, men understreker at man ikke må kollektivt straffe millioner av mennesker.

Land som til nå har satt støtten til UNRWA på pause:

 • Storbritannia
 • Tyskland
  • Italia
 • Nederland
 • Sveits
 • Finland
 • USA
 • Australia
 • Canada
 • Frankrike
 •  Japan
 •  Østerrike

Kilde: AFP

– Samtidig som jeg deler bekymringen for de veldig alvorlige anklagene rettet mot UNRWA, oppfordrer jeg andre givere til å reflektere over de utstrakte konsekvensene kutt i bistand vil ha i en tid med humanitær krise, sier han i en uttalelse søndag.

Eide mener det er viktig å skille mellom det enkeltpersoner kan ha gjort, og det UNRWA står for. Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er av samme oppfatning.

– Givere, ikke sult barn som følge av syndene til noen få hjelpearbeidere, sier han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I 2022 signerte UNRWA en flerårig avtale med det norske utenriksdepartementet om et samlet bidrag på 1,1 milliarder kroner (omtrent 124,5 millioner dollar) over en periode på fire år.

– Kollektiv avstraffelse 

Stans i støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger er kollektiv avstraffelse av millioner av mennesker, ifølge FN-toppen Francesca Albanese.

Hun mener også at landene som har innstilt sin støtte, trolig bryter med sine forpliktelser i FNs folkemordkonvensjon.

Albanese er FNs spesialrapportør for de okkuperte palestinske områdene.

Til sammen har FN-organisasjonen UNRWA over 30 000 ansatte. I Gaza spiller UNRWA en avgjørende rolle i arbeidet med å hjelpe hundretusener av krigsrammede palestinere.

Fredag krevde FNs øverste domstol, ICJ, at Israel må ta flere konkrete grep for å unngå at landets styrker begår folkemord på Gazastripen. Blant annet må befolkningen der få tilgang til effektiv humanitær bistand.

Dagen etter valgte en rekke land å innstille støtten til UNRWA, påpeker Albanese. Hun mener dette er direkte i strid med ICJs ordre.

– Dette vil medføre juridisk ansvar – eller slutten på det internasjonale juridiske systemet, hevder hun på meldingstjenesten X, tidligere Twitter.

FN har gjentatte ganger advart om at det er fare for hungersnød på den krigsherjede Gazastripen.

– En skamplett

Også UNRWAs kommunikasjonsdirektør Juliette Touma er svært kritisk til landene som har innstilt støtte.

– Ni land stanser finansieringen i UNRWA, midt i en krig, mens de humanitære behovene for folk i Gaza bli stadig dypere. Dette er virkelig en skamplett for menneskeheten, det er virkelig det siste folket i Gaza trenger nå, kollektiv avstraffelse, skrev Touma på X lørdag.

Siden da har antall land steget til 11. Heller ikke Frankrike vil inntil videre gi UNRWA mer støtte. Det vil heller ikke USA, Canada, Australia, Storbritannia, Tyskland, Italia, Nederland, Sveits eller Finland. Og i går sluttet Japan seg til landene som holder tilbake støtten

Bønn fra FN-sjefen

FNs generalsekretær António Guterres ber innstendig landene om å gjenoppta støtten.

– Jeg har forståelse for bekymringene deres. Jeg ble selv forskrekket over disse anklagene. Men jeg oppfordrer sterkt regjeringene som har suspendert bidragene til i hvert fall å garantere fortsatt drift av UNRWA, sier han i en uttalelse søndag.

Ni av de tolv mistenkte UNRWA-ansatte er allerede oppsagt, ifølge Guterres. En er død, og identiteten til de øvrige to er ennå ikke bekreftet.

FN-sjefen lover at anklagene vil bli grundig gransket og at de som eventuelt er skyldige, skal stilles til ansvar – også strafferettslig.

– Går til terror

Regjeringen i Israel, som lenge har hatt et dårlig forhold til UNRWA, har en helt annen oppfatning.

Israel mener UNRWA-sjefen Philippe Lazzarini må gå av, og at FN-organisasjonen må ut av Gazastripen når krigen er over.

Det var Israel som opprinnelig kom med anklagene mot de ansatte i UNRWA. Landets FN-ambassadør Gilad Erdan hevder at penger som gis til UNRWA, vil bli brukt til terrorisme.

Israel har også tidligere anklaget UNRWA for å ha forbindelser til Hamas, som i en årrekke har hatt den politiske makten på Gazastripen.

Etter måneder med krig er de fleste av Gazastripens 2,3 millioner innbyggere avhengige av hjelp fra UNRWA. Om lag en million mennesker har søkt tilflukt i FN-organisasjonens bygg og leirer.

Tittelen på denne saken ble endret 30.01 fordi den opprinnelige tittelen  tilla utenriksminister Barth Eide en uttalelse som kom fra Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. Panorama nyheter beklager feilen. Powered by Labrador CMS