Samler kreftene mot malaria-dødsfall

Norge og en rekke andre bistandsgivere går nå sammen i et partnerskap for å redusere prisene på malaria-medisin. Mens folk i dag må betale 6-10 dollar per behandling, mener man at prisene etter 2010 vil ligge rundt 0,20-0,50 dollar.

Publisert

Malaria tar hvert år livet av om lag 900.000 mennesker i verden. I hovedsak er det afrikanske barn som bøter med livet i møte med livsfarlige parasitter fra smittebærende mygg. 

– Vi har håp om at dette initiativet kan bidra til en drastisk reduksjon i dødeligheten, sa Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre da han lanserte The Affordable Medicines Facility for malaria – 17. april. En rekke sentrale aktører og bistandsgivere på helseområdet var også med på lanseringen i Oslo: Storbritannia, Nederland, Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria, Roll Back Malaria-partnerskapet og Den internasjonale ordningen for innkjøp av legemidler UNITAID.

Kjøper privat

Hensikten med det nye initiativet er å gjøre effektive medisiner billigere og mer tilgjengelige for vanlige mennesker. Kombinasjonsbehandlingen ACT regnes i dag som den klart mest virksomme behandlingen. De siste årene har denne medisinen vært gratis tilgjengelig i offentlige helseklinikker i mange afrikanske land, men på grunn av lang avstand til disse har det vanligste likevel vært å kjøpe medisin lokalt i private utsalg. Som følge av de høye prisene på ACT på det private markedet har derfor mange afrikanske familier kjøpt andre og dårligere medisiner.

– Vi håper at folk nå vil slutte å kjøpe ineffektive medisiner, og at det nye initiativet samtidig vil skape et større og mer attraktivt marked for nye produsenter som vil bidra både med bedre kvalitet og større kvantum, sier leder av UNITAID Philippe Douste-Blazy.

Spleiselag

Oppstartskostnadene på rundt 225-233 millioner dollar for medisiner i de to første årene vil bli delt mellom UNITAID (som blant annet støttes av Norge) og Storbritannia. En rekke andre organisasjoner og regjeringer har også antydet at de er villige til å bidra med ytterligere finansiering. I første omgang vil de nye og rimeligere medisinene bli tilbudt til pilotprosjekter i 11 land: Benin, Kambodsja, Ghana, Kenya, Madagaskar, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal og Uganda. 

Leder av Det globale fondet Michel Kazatchkine, sier at han antar at pilotprosjektene vil bli sluttført innen utgangen av 2010. 

– Deretter vil en beslutning bli tatt om å videreføre prosjektet eller ikke, fastslår han. 

Det betyr at den vanlige afrikaner forhåpentligvis om et par år kan gå på apoteket eller butikken og kjøpe nye, livreddende medisiner til en rimelig pris. 

Powered by Labrador CMS