En tollbetjent inspiserer lasten i en trailer med humanitær hjelp som har krysset grensen til Syria fra Tyrkia gjennom Bab al-Hawa-grenseovergangen tidligere i år. Nødhjelpen som kommer via denne ruten er livsviktig for over fire millioner syrere, hevder hjelpeorganisasjonene. Nå truer Russland med å legge ned veto i FN når Sikkerhetsrådet skal avgjøre om overgangen skal forbli åpen.

Syria:

Hjelpeorganisasjonene advarer mot katastrofe hvis grenseovergang blir stengt

Russland forventes å bruke sin vetorett i sikkerhetsrådet til å stenge den siste grenseovergangen som fortsatt er åpen mellom Tyrkia og Syria. Ifølge FN får 2,4 millioner syrere livsviktig hjelp via denne grenseovergangen hver måned.

Publisert

10. juli skal sikkerhetsrådet i FN avgjøre om grenseovergangen Bab al Hawa, på grensen mellom Tyrkia og Syria, fortsatt skal holdes åpen slik at humanitær hjelp kan fraktes inn i Syria fra Tyrkia.

Nødhjelp som kommer inn via områder som ikke er kontrollert av Assad-regjeringen har vært viktig for den internasjonale hjelpeinnsatsen omtrent helt siden konflikten i Syria startet i 2011.

Russland har flere ganger i 2022 antydet at de kan komme til å nedlegge veto mot at Bab al Hawa skal forbli en åpen rute for nødhjelp.

For Assad-regimet er det viktig å kontrollere grensene og ikke minst så mye som mulig av nødhjelpen som kommer inn i landet.

Russland, som er den syriske regjeringens viktigste støttespiller, bidro i 2020 i FN til at tre andre grenseoverganger for humanitær hjelp til Syria ble stengt

Analytikere og diplomater sier til New York Times at Russland trolig vil forsøke å bruke denne saken og faren for en humanitær krise til å få innrømmelser fra vestlige land på andre områder.

– Katastrofe

Ifølge FN og andre organisasjoner får rundt 2,4 millioner syrere i Idlib-provinsen livsviktig nødhjelp via Bab al Hawa-overgangen hver måned. En stengning av denne ruten vil trolig utløse en akutt humanitær krise og en flyktningstrøm blant annet til Tyrkia.

De store FN-organisasjonene kom i forrige uke med en felles appell hvor det understreket viktigheten av at Bab al Hawa-overgangen forblir åpen.

«Å ikke fornye resolusjonen vil få alvorlige humanitære konsekvenser. Det vil umiddelbart forstyrre FNs livreddende hjelpeoperasjon og bety lidelse for menneskene i nordvestre Syria. Deres tilgang til mat, medisinsk hjelp, rent vann, tak over hodet vil være truet» heter det i appellen.

– Det ville være en katastrofe hvis resolusjonen ikke fornyes. Forrige måned kjørte mer enn 1000 lastebiler med nødhjelp inn, sier Mark Cutts, FNs regionale humanitære koordinator i Syria til The Guardian.

Huitfeldt på besøk

Norge har sammen med Irland et særlig ansvar for FNs sikkerhetsråds oppfølging av den humanitære situasjonen i Syria.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte i forrige uke den tyrkiske siden av grenseovergangen sammen med Irlands utenriksminister Simon Coveney.

– De humanitære behovene i Syria øker for hver måned som går. På den andre siden av denne grensa, bor det fire millioner syrere som er helt avhengige av at FN fortsatt kan lede arbeidet med å frakte livsnødvendige varer som mat, vann og medisiner til nordvest-Syria, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt under besøket.

– Ingen alternativer

32 ledere av store internasjonale hjelpeorganisasjoner, inkludert Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, har bedt om at grenseovergangen forblir åpen.

Organisasjonene viser til de enorme behovene for nødhjelp i Idlib og at det ikke er noen reelle alternativer til nødhjelpen som kommer inn via Tyrkia.

De peker blant annet på at de alternative rutene som syriske myndigheter kontrollerer kun har gitt nødhjelp til rundt 50 000 mennesker.

«Sammenfallende kriser og økonomiske sjokk, inkludert tørke, inflasjon, økonomisk kollaps blant Syrias naboer og Covid-19-pandemien har forsterket en allerede alvorlig humanitær situasjon. Som et resultat er mer enn 14,6 millioner syrere i dag avhengige av humanitær hjelp for å overleve, inkludert 4,1 millioner mennesker som bor nordvest i landet», heter det blant annet i erklæringen fra hjelpeorganisasjonene.

Powered by Labrador CMS