Fargeblyanter mot krigstraumer
Flyktningleiren i Uganda hadde mange traumatiserte barn fra Sør-Sudan. Da de ble bedt om å tegne sine opplevelser, ble det bilder av grov vold og krig. Men også glade farger og håp. Nå åpner utstillingen «Jeg vil bli president!» på barnekunstmuseet i Oslo.
Kiryandongo flyktningleir, Uganda: Flere og flere mennesker har rømt for livet fra Sør-Sudan. Leiren begynner å bli overfylt. På et tidspunkt i fjor ble det meldt om 2000 nyankomne hver dag. Blant dem som har kommet er Sebit Gon Bol. Han er 13 år og går i syvende klasse. Han bor sammen med sin eldre søster. De har vært i leiren siden 2014. Sebit vet ikke hvor foreldrene er.
Da Sebit fikk utfordringen om å tegne noe han drømmer om når nattemørket kommer, ble det en tegning av en soldat og et helikopter – og skudd, mange skudd. Et stykke barnekunst som forteller om en barndom i et Sør-Sudan som er herjet av krig, sult og politiske konflikter.
Barnas stemme skal bli hørt
Gjennom kunstprosjektet «Promoting peace through trauma healing of South Sudan refugees in Uganda» jobber tre organisasjoner, all tilknyttet KFUK-KFUM-bevegelsen, med traumebehandling.
– Barna får sin egen stemme. De kommuniserer noe som er sterkere enn andre av oss klarer med ord. Dette er barn som aldri får en stemme internasjonalt og vi ville de skulle få et publikum utenfor leiren, sier initiativtager Camilla Ravnsborg Aschjem i norske KFUK/KFUM.
Resultatet er en utstilling med 60 tegninger fra barna i Kiryandongo flyktningleir på Det Internasjonale Barnekunstmuseet i Oslo. Utstillingen åpner i dag. Den rommer også fotografier som viser barnas hverdag i leiren. Tegningene og bildene kan sees fram til 31. mai.
– Kunst kan starte helbredelsen
Åpningen av utstillingen er en stor dag, også for den ugandiske kunstneren Michael Cliff Kibuuka. Han har jobbet profesjonelt med kunst de siste ti årene, både nasjonalt og internasjonalt. Møtet med barna fra Sør-Sudan ble sterkt.
– Dette var en unik opplevelse for meg. Jeg fikk virkelig se kraften som ligger i kunst som et verktøy for å bygge fred og starte helbredelsesprosessen hos disse barna, sier Kibuuka til Bistandsaktuelt.
– Er det ikke naivt å tro at tegninger kan hjelpe barn som er traumatisert av en så brutal krig som vi er vitne til i Sør-Sudan?
– Det handler om å gi dem en vei til å uttrykke sine følelser på. Først når de gjør det kan de starte på veien fremover. Kunstterapien ble gjort i kombinasjon med et traumerådgivningsprogram, forteller Kibuuka.
Han presiserer at barna ikke ble veiledet i tegneprosessen. De ble bedt om å formidle hva de er redde for og hva de drømmer om.
Øyenvitner til grusomheter
Aschjem i KFUK/KFUM sier at det var et sjokk å se hvor mange av barna som tegnet krigshandlinger. Tegningene vitner om at barna har vært øyenvitner til grusomheter.
– Det blir ikke fred i Sør-Sudan før befolkningen får behandlet traumene sine. Mange av barna i programmet har ikke voksenkontakt, eller de voksne har nok med egne traumer. Når jeg ser noen av tegningene blir jeg rystet, sier Aschjem.
For Det Internasjonale Barnekunstmuseet var det et enkelt valg å si ja da de ble kontaktet av KFUK/KFUM og fikk høre om kunstterapi-prosjektet. Det sier direktør Angela Goldin ved museet.
– Hva kan barnetegninger fortelle oss?
– Barnetegningene vi stiller ut kan sees både fra en psykologisk, kunstnerisk og pedagogisk vinkel. De kan fortelle oss noe veldig viktig om blant annet traumer, følelser og oppfatning av en vanskelig situasjon. Norge er samtidig en av de største giverne av bistand til Sør-Sudan. Det er derfor viktig å belyse denne situasjonen – sett fra barneperspektiv, sier Goldin.