En jente bærer eiendelene sine forbi Al-Ahli sykehuset dagen etter et rakettnedslag som skal ha vært svært dødelig, men som israelske og palestinske myndigheter gir hverandre skylden for. Lidelsene etter 10 dager med bombing av Gaza er uansett enorme, og UNRWA advarer om at enklaven ved Middelhavet er i ferd med å gå tom for rent vann, samtidig som det ikke er mulig å få inn nødhjelp.

10 dager med bomberegn over Gaza: 3200 døde, 11 000 såret - og 25 prosent av boligmassen ødelagt

– Det er som om ord ikke lenger strekker til. Livredde barn, bestemødre og gravide ble drept – mens verden så på, som om dette er en film eller et videospill, sier Leger uten grensers Lindis Hurum til Panorama om gårsdagens voldsomme sykehusangrep i Gaza. 

Publisert Oppdatert

Dødstallene på Gazastripen har økt til 3200 etter at Israels bombekampanje startet, og ifølge en rekke hjelpeorganisasjoner er en tredel av disse – vel 1000 drepte – barn.

I tillegg er rundt 11 000 såret, skriver den israelske avisa Haaretz

FN-organisasjonen UNRWA har advart mot at Gaza er i ferd med å gå tom for rent vann, samtidig som det ikke er mulig å få inn nødhjelp og nødvendige varer.

Folk står i fare for å dø av alvorlig uttørking om kort tid, advarer FN-organet.

– Som om ord ikke lenger strekker til

En talsmann for helsemyndighetene i Gaza sier at angrepene fortsatte også etter den dødelige eksplosjonen ved Al Ahli-sykehuset tirsdag ettermiddag. 

Israelske myndigheter hevder det var en rakett fra Islamsk hellig krig som kom på avveie, og har publisert en video som hevdes å kunne bevise dette. Hamas sier på sin side at det var et israelsk angrep, mens USA og Storbritannia har varslet etterforskning.

Lindis Hurum, generalsekretær i Leger uten grenser.

– Det er som om ord ikke lenger strekker til. Eller at ord som brukes handler om politisk retorikk, polarisering eller propaganda fra alle sider, sier Leger uten grensers generalsekretær, Lindis Hurum, til Panorama

Hun påpeker at i det umenneskelige kaoset som nå råder i Gaza bor syke og alvorlig skadde mennesker som kun ønsker å leve trygge liv sammen med de som de elsker. 

– Livredde barn, bestemødre og gravide ble drept mens verden så på, som om dette er en film eller et videospill. Og helt uavhengig av hvem som står bak sykehusangrepet, ble vår felles humanitet også drept i går kveld, sier Hurum.

– Må først og fremst redde egne liv

– Men er det ikke bra at Al Jazeera eller BBC får tv-bilder ut av Gaza, så verden får se?

– Selvsagt. Men det skjer uten at det fører til endring. Det er som om det rapporteres fra noe som ikke er virkelig, som overdøves av politisk retorikk, hvilken folkerettslig merkelapp vi skal gi dette, sier Hurum.

Mens Gazastripen jevnes med jorden, hoper likene seg opp fordi innbyggerne er for redde til å gravlegge sine kjære, heter det i en pressemelding fra organisasjonen, som fremholder at begrepet «uten sidestykke» ikke er dekkende for å beskrive de medisinske og humanitære konsekvensene av Israels bomberegn over Gaza. 

Lindis Hurum forteller at Leger uten grensers 300 lokalt ansatte og 22 internasjonalt ansatte ikke lenger i stand til å drive hjelpearbeid inne på Gazastripen. 

– Vi har ikke vann, medisiner eller strøm. Våre folk er også livredde, sier Hurum.

–  Jeg har selv jobbe i aktiv krig og vet hvor enormt krevende det er. Men jeg har hvert fall vært i stand til å gjøre noe, til å redde liv. Våre kolleger på Gaza må nå først og fremst sørge for å redde eget liv. Men så snart det er mulig ønsker vi å jobbe der. Vi har folk og utstyr klart til å dra inn når det blir mulig. Så alle som har innflytelse på partene må gjøre alt de kan for å få en våpenhvile. Dette må ta slutt, sier Hurum.

– Må få slutt på galskapen

Antonio Guterres, FNs generalsekretær .

Også FN-sjef António Guterres sier han fordømmer sykehus-angrepet på det sterkeste. 

– Jeg er forferdet over drapet på hundrevis av sivile palestinere i et angrep på et sykehus i Gaza, skriver han på X/Twitter.

Han peker spesielt på at FNs sikkerhetsråds resolusjon 2286 beskytter pasienter, helsearbeidere og sykehus i krig og konflikt. Og ifølge internasjonal humanitærrett skal skadde og syke selvsagt aldri være et mål for krigshandlinger.

Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO) uttrykker også bekymring og sier situasjonen på Gazastripen er i ferd med å komme ut av kontroll.

– For hvert sekund vi må vente på å få inn medisinsk bistand, går liv tapt. I fire dager har forsyninger stått fast ved grensen. Vi trenger umiddelbar tilgang for å begynne å levere livreddende forsyninger, skriver WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på X.

Også Flyktninghjelpens generalsekretær er forferdet etter sykehusangrepet

– Det er virkelig hjerteskjærende å se et slikt massedrap av barn. Vi som har vært mange ganger i Gaza, berøres spesielt kraftig, sier Jan Egeland.

Han understreker at han berøres like sterkt av Hamas-angrepet i Israel forrige helg..

– Det er bare én konklusjon etter at hundrevis av kvinner og barn blir drept på et sykehus, det er at vi må ha en slutt på galskapen, sier Egeland og kommer med en bønn til USAs president Joe Biden som i dag besøker Israel.

– Han må presse på for at Israel stopper sitt bombardement, og selvsagt at Hamas og Islamsk hellig krig må stanse sine raketter, sier han.

– 25 prosent av boligmassen ødelagt

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Egeland påpeker at det ikke er unormalt med motstridende meldinger om hvem som står bak angrep mot sivile. Men at det som er sikkert, er at titusener av sivile i Gaza er utsatt for en av historiens mest intensive bombekampanjer.

– Det vi vet, er at både det å vilkårlig angripe mål i et tettbebygget område og det å forsøke å skjule militære blant sivile er krigsforbrytelser, sier Egeland.

Flyktninghjelpen koordinerer nødboligorganisasjonene på Gazastripen. Egeland kommer med et tall som viser hvor intens bombingen av Gaza har vært.

– Vårt estimat er at 25 prosent av boligmassen i Gaza nå er ødelagt eller skadd. Ingen i Norge kan ha et begrep om hvor omfattende angrepene på dette tettbefolkede området er, sier Egeland.

Han kaller Israels evakueringsordre umulig og omtaler den som en intern tvangsdeportasjon. Nå vil Egeland følge spent med på hva Biden foretar seg i Israel.

– Biden må ha ett punkt på agendaen: Våpenhvile. Det må Norge jobbe for også.

Powered by Labrador CMS