
Hjelpeorganisasjoner forferdet over tap av barneliv i Gaza
- Vi i Kirkens Nødhjelp er i dag i dyp sorg etter tragedien som har rammet en av våre kolleger i landprogrammet vi har sammen med danske Folkekirkens Nødhjælp, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten.
- Vi oppfordrer nå innstendig partene til å respektere folkeretten, at sivile beskyttes og aldri er et mål, sier han.
Mange drept
28 palestinere er ifølge myndighetene på Gazastripen drept i israelske angrep siden mandag kveld, ti av dem barn.
125 palestinere er såret i angrepene, mange av dem reddet ut av ruinene fra bygninger som ble lagt i grus.
På israelsk side er to kvinner drept og over 60 såret i rakettangrep mot byen Ashkelon, rett nord for Gazastripen, ifølge Haaretz.
Forferdet
Redd Barna er «forferdet» over de israelske flyangrepene mot mål på Gazastripen og de palestinske rakettangrepene mot sivile områder i Israel.
- Det lar seg ikke rettferdiggjøre at barn blir drept eller såret. Vi fordømmer og krever umiddelbar stans i de vilkårlige angrepene mot sivile, blant dem barn, sier hjelpeorganisasjonens landsjef, Jason Lee.
- Dette er et grovt brudd på barns rettigheter og de skyldige må stilles til ansvar for sine handlinger og stilles for retten, sier han.
Høy pris
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland reagerer også på meldingene om sivile ofre, blant dem mange barn.
- Palestinske og israelske barn betaler alltid den høyeste prisen når det bryter ut vold. De får ikke bare fysiske arr, men blir også følelsesmessig skadd, sier han.
Egeland viser til «barn i Gaza under nådeløse flyangrep» og «familier i Israel under vilkårlige rakettangrep» og ber verdenssamfunnet «få en slutt på bruddene på folkeretten».
Han ber samtidig partene om å «stanse provokasjonene og beskytte sivilbefolkningen».
Kan ikke tolereres
Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin mener Israel som okkupantmakt må ta hovedansvaret for opptrappingen av vold.
- Den uforholdsmessige voldsbruken og maktovergrepene vi er vitne til nå, kan ikke tolereres av det internasjonale samfunnet, sier hun.
- Volden er en del av villet israelsk politikk for å fortsette den folkerettsstridige utvidelsen av ulovlige bosetninger på okkupert, palestinsk jord. Nå må Norge bruke sin plass i Sikkerhetsrådet til å stoppe krisen som utfolder seg, sier Westhrin.
Vil trappe opp
Statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det tirsdag klart at Israel vil trappe opp angrepene mot militante palestinere på Gazastripen.
- Siden i går har hæren utført hundrevis av angrep mot Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) på Gazastripen, og vi vil ytterligere intensivere våre angrep, sa han.
Israelske kampfly har angrepet en 13 etasjer høy boligblokk i Gaza by, som kollapset etter angrepet.
Boligblokken huset ifølge den israelske avisa Haaretz også et kontor som ble benyttet av Hamas-bevegelsens politiske ledelse.
Hamas: Raketter mot Tel Aviv
Tirsdag ble det meldt om en rekke nye rakettangrep mot Israel fra Gazastripen, og Hamas truet med å omdanne Ashkelon til «et helvete».
Hamas hevder tirdag kveld å ha avfyrt 130 raketter mot Israels største by Tel Aviv, og en buss skal være truffet.
Angrepet kommer etter at israelske kampfly tirsdag angrep en 13 etasjer høy boligblokk i Gaza by, som deretter raste sammen.
Islamsk hellig krig (Jihad) truet også med å angripe Tel Aviv etter det israelske angrepet, og det er meldt om eksplosjoner i sentrum av byen.
Ifølge ubekreftede meldinger skal en rakett ha truffet en buss i Holon rett sør for Tel Aviv. Bilder i sosiale medier viser en buss som står i brann.
Fordømmer
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer de palestinske rakettangrepene mot Israel, men ber samtidig Israel om å respektere folkeretten.
- Jeg fordømmer angrepene mot Israels sivilbefolkning med hundrevis av raketter fra Gaza. Rakettskytingen må opphøre umiddelbart, krever Søreide.
- Israel har svart med omfattende militære operasjoner mot mål i Gaza. Det meldes om drepte sivile på begge sider. Jeg har stor medfølelse med de skadde og med familiene som har mistet sine på begge sider, sier hun.
- Eskaleringen vi nå er vitne til, har et sammensatt bakteppe og har utviklet seg over tid. Det har vært høy spenning med sammenstøt og demonstrasjoner i Jerusalem, påpeker Søreide.