Her tar USAs utenriksminister Antony Blinken (til venstre) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu hverandre i hendene i Tel Aviv 12. oktober, under Blinkens reise for å vise støtte etter Hamas terrorangrep.

Blinken: USA og andre land vurderer løsninger for Gaza etter Hamas

– Veldig interessant at et forslag som lå på bordet under de første forhandlingene om Oslo-avtalen for 30 år siden nå på nytt ser dagens lys fra den amerikanske utenriksministeren, sier midtøstenekspert Hilde Henriksen Waage.

Publisert Oppdatert

USA og andre land vurderer en rekke mulige løsninger for Gazastripens framtid hvis Hamas blir fjernet fra makten, ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken.

Status quo, der den palestinske islamistgruppen Hamas kontrollerer den tett befolkede enklaven, kan ikke fortsette. Men Israel har heller ikke noe ønske om å styre Gazastripen, uttalte Blinken i en høring i en komité i Senatet tirsdag.

Blinken mener at det fornuftigste scenarioet på sikt kan være at «en effektiv og gjenoppbygget palestinsk selvstyremyndighet» styrer Gazastripen, men at det er et spørsmål om hvorvidt en slik løsning kan oppnås.

– Og hvis man ikke kan, så finnes det andre midlertidige løsninger som kanskje kan omfatte flere andre land i regionen. Det kan dreie seg om internasjonale organisasjoner som kan bistå med både sikkerhet og styre, sa Blinken.

Bloomberg meldte tirsdag at USA og Israel angivelig ser på muligheten for at en løsning kan omfatte en flernasjonal styrke, som kan bestå av amerikanske soldater, eller at Gazastripen midlertidig underlegges FN-oppsyn.

Professor i historie ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Prio, Hilde Henriksen Waage

Forkastet forslaget 

– Det er veldig interessant at et forslag som lå på bordet under de første forhandlingsrundene i Sarpsborg for 30 år siden nå på nytt ser dagens lys av den amerikanske utenriksministeren, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Prio, Hilde Henriksen Waage til Panorama nyheter.

Hun forteller at i de innledende forhandlingene om Oslo-avtalen ble det foreslått at Gazastripen skulle være et tilsynsområde styrt av FN, med en internasjonal meglingsinstans som skulle inn i saker der partene ikke ble enige om veien videre. Men at Israel forkastet dette fordi de mente det kunne tolkes som at Israel hadde tenkt å opprette en palestinsk stat i fremtiden.

– De mente det kunne gi inntrykk av at Gaza skulle få status som en slags tidligere afrikansk koloni på vei mot selvstendighet, sier Waage.

Om det er mer realisme i forslaget nå, 30 år senere, er hun usikker på, men synes det er interessant at det lanseres av USAs utenriksminister.

– Det er bare USA som har sterke nok muskler til å utøve press på sin allierte Israel og det er kun USA Israel har tillit til.

– I dagens situasjon er Israel verken villig til å snakke om en palestinsk stat eller forhandlinger, men det kan være et signal på at dette grusomme terrorangrepet fra Hamas kanskje ble denne "game changeren" som har endret spillets regler i den forstand at Israel forstår at de ikke kan leve med dagens situasjonen.

- Grunnleggende mistillit til FN 

Waage sier at Israels grunnleggende mistillit til FN gjorde at de ikke ønsket noen form for FN-innblanding under forhandlingene, mens palestinerne på sin side forsto hvor svake de var og ønsket et internasjonalt nærvær.

– I dag ser vi at den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinken tar opp igjen noen av disse tankene som Israel fjernet for 30 år siden under Oslo-prosessen. Han ønsker åpenbart ikke noen fredsbevarende styrke fra FN, for det vet han at Israel nekter å godta, men går inn for en flernasjonal styrke, sikkert sammensatt av USA og andre vestlige, Israel-vennlige land, tror Waage.

Ettersom Israel ikke anerkjenner Hamas som demokratisk valgt myndighet i Gaza stiller Waage spørsmål ved hvordan en gjenoppbygget selvstyremyndighet vil se ut om det blir løsningen.

– Spørsmålet er om palestinerne selv skal få stemme på hvem som skal være deres myndigheter.

Innledende samtaler

Det hvite hus opplyser i en kommentar at å sende styrker til Gazastripen som del av en fredsbevarende styrke ikke er noe som vurderes eller diskuteres.

– Vi har bare hatt svært innledende samtaler om hvordan Gazas framtid kan bli. Jeg regner med at dette vil være et tema for en god del diplomatisk innsats med tiden, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Matthew Miller.

Powered by Labrador CMS