Sørgende mennesker bærer liket av 17-årige Yazan Ishtayeh under begravelsen i landsbyen Salem, nær Nablus på Vestbredden, mandag denne uka. Minst én palestiner ble drept og fem andre såret i et israelsk angrep, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Bred appell om stans i volden mot sivile på Vestbredden

To norske bistandsorganisasjoner er med på en appell med krav om at Israel stanser bosettervolden på Vestbredden. Til sammen 25 internasjonale bistands- og utviklingsorganisasjoner har undertegnet appellen.

Publisert Oppdatert

Det er Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp som er de to norske underskriverne. Begge organisasjoner har programmer på den okkuperte Vestbredden. Situasjonen der har kommet i skyggen av krigen i Gaza, mener de.

«Disse forkastelige mobbangrepene rettet mot hele palestinske samfunn krever en utvetydig fordømmelse. Det internasjonale samfunnet må raskt og besluttsomt presse regjeringen i Israel til å stoppe disse angrepene og raskt deeskalere situasjonen», skriver organisasjonene som er tilsluttet nettverket Association of International Development Agencies (AIDA).

– Bosettervolden på Vestbredden er nå så alvorlig at Kirkens Nødhjelp og de øvrige AIDA-medlemmene ber det internasjonale samfunnet om å stoppe volden. Siden 7. oktober har det vært en sterk økning i antallet drepte og vilkårlig arresterte  palestinere,  og stadig flere er blitt fordrevne. Utviklingen og har kommet i skyggen av krigen i Gaza og den eskalerende konflikten i Midtøsten, sier seksjonsleder i Kirkens Nødhjelp Margrethe Volden i en kommentar.

Hun viser til at det bare den siste uka er drept sju palestinere på Vestbredden av israelske styrker og bosettere. To av dem var barn. 

«Lokalsamfunn trenger beskyttelse»

– I skyggen av Gaza har volden på Vestbredden eskalert til nivåer som man knapt har opplevd tidligere. Vi har i måneder advart om ringvirkningene Gaza-krisen ville ha for Vestbredden, midt i en situasjon med fortsatt bosettervold og ekspansjon av israelske bosettinger, sier regional mediekoordinator i Flyktninghjelpen Ahmed Bayram. 

Han viser til at nesten 40 ulike palestinske lokalsamfunn har opplevd voldshendelser som har medført skade på mennesker eller bygninger bare den siste uka.

– Situasjonen er farlig og har nådd kokepunktet. Den israelske hæren og regjeringen fortsetter å bare se på det som skjer, uten å gripe inn, sier han. 

I appellen ber organisasjonene det internasjonale samfunnet om å gripe inn og stanse bosetterangrep rettet mot sivile palestinere og beskytte palestinske samfunn i nærheten av ulovlige bosetninger. Internasjonale aktører oppfordres til å holde Israels regjering ansvarlig for «vedvarende å mislykkes i å forhindre disse angrepene, tvangsoverføring av palestinere og ekspropriere store deler av landet på den okkuperte Vestbredden».

Hus og biler satt i brann

Organisasjonene viser til at israelske bosetterangrep mot landsbyer på Vestbredden ble intensivert fredag 12. april og ytterligere utvidet sist søndag. Flere hus og biler ble også satt i brann. 

Ifølge medieoppslag invaderte tusenvis av væpnede israelske bosettere, eskortert av det israelske militæret en rekke palestinske landsbyer på Vestbredden sist helg. Israelske styrker ga beskyttelse til bosetterne, barrikaderte landsbyinnganger og hindret ambulanser fra Palestinsk Røde Halvmåne fra å nå de sårede, ifølge underskriverne av appellen. 

Israelske medier rapporterte at bosetternes aksjon var en gjengjeldelse for et drap på et 14 år gammelt israelsk barn fra en ulovlig bosetting. Angrepet skjedde på tross av at identiteten til gjerningsmannen er ukjent.

Gransket voldshandlinger

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har gjort en gransking av helgens voldsepisoder. «Det israelske militæret deltok enten i eller lot være å beskytte palestinere mot voldelige nybyggerangrep på Vestbredden som har fordrevet mennesker fra 20 lokalsamfunn», konkluderte organisasjonens granskere.

De 25 organisasjonene som har underskrevet appellen er:

ActionAid, Alianza, American Friends Service Committee, AM Qattan Foundation, Anera, Asamblea de Cooperación por la Paz – ACPP, The Carter Center, Churches for Middle East Peace, DanChurchAid, Doctors of the World Médecins du Monde France, Doctors of the World Médecins du Monde Spain, Doctors of the World Médecins du Monde Switzerland, HEKS/EPER (Swiss Church Aid), Islamic Relief Worldwide, Mennonite Central Committee, Middle East Children's Alliance (MECA), Movement for Peace MPDL, Norwegian ChurchAid, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Première Urgence Internationale, Terre Des Hommes Italia, War Child Alliance, WeWorld og WeEffect.

Powered by Labrador CMS