En internt fordrevet familie sitter utenfor et telt i en flyktningleir i Sana, Jemen. 26. mars er det syv år siden krigen i Jemen startet.

Syv år med krig:

– Har bidratt til å kaste mer ved på bålet i Jemen

Titusener er drept og minst fire millioner er drevet på flukt når krigen i Jemen denne uka går inn i sitt åttende år. – Én sivil person ble drept eller skadet hver time i januar – dette er det høyeste antallet sivile tap på flere år, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Publisert Oppdatert

– Angrep på sivile har nesten doblet seg siden FNs overvåking av sivile tap opphørte i oktober i fjor, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

Den langvarige krigen har gjort at to tredjedeler av befolkningen i dag mangler tilgang på nok mat.

– Vi står nå ovenfor et nytt år med millioner av barn som ikke får sove på natten på grunn av ekstrem sult og fattigdom, sier Egeland.

For å møte de akutte behovene i landet trengs svimlende 4,2 milliarder dollar, ifølge FN.

Hittil er bare 30 prosent av denne nødhjelpsappellen dekket.

Krigen i Jemen

  • 26. mars i år er det syv år siden krigen i Jemen startet.
  • Over 2 500 sivile ble drept eller skadet i 2021. Dette utgjør et gjennomsnitt på nesten syv drepte eller skadde hver dag.
  • 31 000 personer opplever i dag hungersnød.

Kilde: Flyktninghjelpen

–Verdenssamfunnet har stått på sidelinjen

Egeland mener at det internasjonale samfunn har en del av skylden for situasjonen.

– Mens de krigførende partene i konflikten i Jemen har angrepet og ødelagt sivile liv uten å bli stilt til ansvar, har verdenssamfunnet stått på sidelinjen og sett på i syv år.

Videre sier han:

– Sentrale land har i tillegg bidratt til å kaste mer ved på bålet i form av våpeneksport og militær støtte.

Det internasjonale samfunnets troverdighet står nå på spill, ifølge Egeland.

Krever handling

Situasjonen er forventet å forverre seg i tiden som kommer. 19 millioner mennesker vil mangle mat i andre halvdel av 2022 – en økning på 20 prosent sammenlignet med første halvdel av 2021, ifølge Flyktninghjelpen.

Forverringen skjer blant annet på grunn av manglende finansiering, som har tvunget hjelpeorganisasjoner til å redusere og avslutte hjelpeprogrammer. Innen utgangen av januar 2022 hadde eksempelvis 28 av FNs 43 store programmer enten blitt begrenset eller avsluttet, melder ReliefWeb.

De enorme behovene for blant annet mat, vann og helsetjenester gjør at Egeland nå krever handling:

– Når vi nå går inn i det åttende året med brutal krigføring, må verdenssamfunnet øke presset på partene for å finne en umiddelbar løsning og stanse galskapen.

Powered by Labrador CMS