For å få lisens til å dyrke cannabis er det best å ha gode forbindelser til Zimbabwes regjeringsparti og de mektige mennene president Emmerson Mnangagwa og visepresident Constantino Chiwenga (t.h.). Foto: Wilfred Kajese og NTB.
For å få lisens til å dyrke cannabis er det best å ha gode forbindelser til Zimbabwes regjeringsparti og de mektige mennene president Emmerson Mnangagwa og visepresident Constantino Chiwenga (t.h.). Foto: Wilfred Kajese og NTB.

Lukrative cannabis-lisenser – til medlemmer av Zimbabwes regjeringsparti

Frodige cannabis-planter står i rad og rekke over et stort område på en farm i Macheke, en liten by vel 100 kilometer fra Zimbabwes hovedstad Harare. Den er en del av en voksende industri som krever høye lisensavgifter, gode kontakter i regjeringspartiet, og opererer i en aura av hemmelighold.

Publisert

Gårdsarbeiderne jobber som vanlig mellom cannabis-plantene. Men den hvite eieren av gården og gårdsbestyreren hans nekter bestemt å snakke med Bistandsaktuelt. De nøyer seg med å slå fast at deres cannabis ikke er for det lokale markedet.

- Vårt produkt dyrkes for det sveitsiske markedet, og det er alt jeg kan si deg, sier bestyreren, med krav om å få være anonym.

Lokale landsbyfolk forteller at cannabis-farmeren kom til området for tre år siden. Han leide en gård som hadde blitt tatt fra en annen kommersiell hvit farmer for rundt 20 år siden, da Zimbabwe startet sin kaotiske jordreform.

Det er mange hvite farmere, ivrige etter å profittere på Zimbabwes blomstrende cannabis-industri, som nå leier gårder eid av gjenbosatte bønder.

Men det er åpenbart ikke lett å få til uten gode kontakter i regjeringspartiet Zimbabwe Africa National Union - Patriotic Front (Zanu-PF).

Dyrt å komme med i cannabis-industrien

I april 2018 ble Zimbabwe det andre landet i Afrika, etter Lesotho, som legaliserte cannabis til medisinsk og vitenskapelig bruk.

Men det er dyrt og vanskelig å få slippe til i denne sektoren. Det har 47 år gamle Melford Chauruka, selv innfødt zimbabwer, erfart.

- Jeg ville svært gjerne satse på marihuana-dyrking, men fordi jeg ikke har noen politiske kontakter i Zanu-PF, har jeg ikke gjort noen framskritt til å få lov å dyrke den gylne planten her, sier Chauruka til Bistandsaktuelt.

Han hevder at folk som har fått lisens til å dyrke marihuana måtte skaffe seg referanser i Zanu-PF før de sendte inn lisens-søknaden.

Melford Chauruka forteller at det er dyrt og vanskelig å få slippe til i cannabis-industrien. Foto: Wilfred Kajese
Melford Chauruka forteller at det er dyrt og vanskelig å få slippe til i cannabis-industrien. Foto: Wilfred Kajese

- Selv om du hadde millioner amerikanske dollar, ville du ikke fått sjansen til å dyrke marihuana uten velsignelse fra regjeringspartiet Zanu-PF. Du ville blitt drevet fra skanse til skanse helt til du måtte gi opp, mens du så at folk med de rette politiske forbindelsene fikk lisens til å dyrke de tidligere forbudte avlingene, sier 57 år gamle Witness Murove til Bistandsaktuelt.

Også han har hatt håp om å få lov til å dyrke cannabis.

Inngangsbilletten er uansett høy for å få dyrke marihuana, i Zimbabwe kalt mbanje. En lisenssøknad koster 2000 dollar.

- I tillegg til å ha gode forbindelser til Zanu-PF, må en også ut med en solid slump penger for å få lisens til å dyrke mbanje, sier 58 år gamle Livias Mawondonge, en trofast tilhenger av opposisjonspartiet Movement for Democratic Change Alliance (MDC Alliance).

- Jeg har oppsøkt alt av myndigheter for å få hjelp til å begynne med marihuana-dyrking, men alle mine framstøt har vært forgjeves, sier Mawondonge til Bistandsaktuelt.

Selv om de har pengene som skal til, har ikke bøndene Murove og Mawondonge fått lisens til å dyrke de ettertraktede avlingene, tre år etter at regjeringen ga grønt lys for cannabis-produksjon. Det har derimot bønder med bånd til Zanu-PF. Og de kan fortelle om en blomstrende næring.

- Ja, å være med i Zanu-PF betyr å være med på ferden mot rikdommene i Kanaan, det lovede land. Det er derfor jeg alltid har vært med i dette partiet, for å bli rik. Jeg vil støtte regjeringspartiet i tykt og tynt ved hjelp av min formue og rikdom, sier 53 år gamle Lindisani Tshabalala til Bistandsaktuelt, mens hun forteller hvordan hun ble den stolte eier av to cannabis-farmer i landet.

Raskt voksende næring

Cannabis-dyrking er blitt den raskest voksende næringen i Zimbabwe. Og det var muligheten for store inntekter som gjorde at landet endret loven og tillot dyrking av cannabis til medisinsk bruk. Cannabis til medisinsk bruk er en raskt voksende global industri.

Zimbabwe er faktisk i ferd med å etablere et av verdens største nettverk for produksjon av alle typer cannabis-produkter, og skaper dermed et marked som tiltrekker seg interesse også fra selskaper i Canada, USA og Europa.

Marihuana og cannabis, eller mbanje, er definert som illegale rusmidler i Zimbabwe. Bruk eller besittelse kan straffes med inntil 10 års fengsel.

Men heldige farmere med medlemskap i landets regjeringsparti, som Tshabalala, ble i mai i fjor tilbudt 100 prosent eierskap til jorda de bruker til å dyrke cannabis.

Men inngangsbilletten blir for dyr for andre.

- Prisen på lisensene for å dyrke marihuana er ublu, og stenger ute fattige bønder som oss, som har dyrket marihuana illegalt, sier 61 år gamle Mafios Mdhlongwa fra Binga-distriktet.

Stor interesse

Interessen for å satse på cannabis-dyrking er raskt økende, ifølge the Zimbabwe Industrial Hemp Trust (ZIHT), som gir teknisk assistanse og markedsbistand til marihuana-dyrkere.

- Responsen har vært overveldende. Helt siden regjeringen tok initiativet til å sikre legale ordninger for cannabis-næringen, har vi mottatt et skred av forespørsler fra forskjellige deler av landet og fra hele verden, sier Tashinga Maroveke til Bistandsaktuelt.

Han er sjef for investeringer og næringsutvikling i ZIHT.

- Vi er tilsynelatende kommet dit at både skepsis og misforståelser er ryddet vekk, og der den økonomiske verdien av cannabis-dyrking blir verdsatt, slik intensjonen var med lovgivningen, legger han til.

Leslie Ngoshi, sjef for agronom-tjenestene i ZIHT, er enda mer optimistisk for framtida til cannabis-industrien i Zimbabwe.

- Når vi tar igjen rådende internasjonale trender og standarder, tror jeg Zimbabwe har et mulighetsvindu til å bli førstemann i masseproduksjon av cannabis i regionen, siden vi har en helårs produksjonskapasitet, sier Ngoshi til Bistandsaktuelt.

Til tross for de høye lisensavgiftene er det over 60 registrerte cannabis-dyrkere og minst 80 til 90 hamp-produsenter i Zimbabwe, ifølge ZIHT.

Powered by Labrador CMS