
Kampen mot feilinformasjon:
Journalister fra Vest-Afrika kurses i faktasjekk
Den nigerianske organisasjonen Dubawa tar opp kampen mot feilinformasjon og lærer journalister fra Vest-Afrika ferdigheter for å luke ut faktafeil.
I et nytt initiativ fra Dubawa, en ideel organisasjon lansert av Center for Journalism and Innovation Development (CJID) i Nigeria, kurses nå journalister i hele Vest-Afrika i et seks måneders langt stipendprogram.
Det kommer frem i en ny artikkel fra Reuters Institute.
Målet er at journalistene skal bli bedre på å fakta sjekkeinformasjon og avdekke falske påstander.
Josephine Wreh, journalist fra Liberia, kom over stipendprogrammet etter et tips fra en kollega. Wreh, som til vanlig jobber for Sky Communications Incorporated, søkte og fikk plass. Det er hun svært glad for:
— Opplevelsen av å være en del av et kurs som lærer afrikanske journalister å faktasjekke og prosessere ny informasjon, er fantastisk, sier hun til Reuters Institute.
Siden 2018 har mer enn 50 journalister fra forskjellige lokale redaksjoner blitt opplært av Dubawa.
Styrke sannhetskulturen
Innenfor journalistikken er faktasjekk som en ren disiplin sjelden vare i flere afrikanske land, ifølge Reuters Institute. Journalister er rett og slett ikke vant til å faktasjekke informasjon, og mangler derfor ferdighetene til å luke ut feilinformasjon.
Dubawa ønsker å endre dette og har siden 2018 promotert faktasjekk-kultur — først blant journalister i Nigeria, før organisasjonen i 2021 også begynte trene journalister fra Gambia, Ghana, Liberia og Sierra Leone.
Ved å trene journalister i mediekultur og hvordan avkrefte feilinformasjon, ønsker organisasjonen å styrke sannhetskulturen i regionen. På mange måter er Dubawa nigerias svar på faktisk.no — den norske ideelle organisasjonen som faktasjekker det offentlige ordskiftet.
— Vi forstår alle at falsk informasjon er en global utfordring, og det er enda en større utfordring for oss i Vest-Afrika gitt en rekke problemer: usikkerhet, militær maktovertakelse, fattigdom og bitter politikk, sier Kemi Busari, Dubawas redaktør til Reuters Institute.
Busari forteller at mange vest-afrikanere bruker sosiale medier til å spre falsk informasjon. Målet er at journalistene som er trent hos Dubawa skaper et alternativ til feilinformasjon spredt på nettet.
Deler erfaringer
I det seks måneders lange opplæringskurset som Josephine Wreh meldte seg på, blir journalister fra ulike nyhetsrom plukket ut og trent opp. Etter endt kurs håper Dubawa at journalistene skal lære bort ferdigheter til andre kollegaer.
— Jeg satte av en dag til å dele erfaringene mine fra kurset, og vi ble alle enige om å produsere minst én faktasjekkrapport hver måned, forteller Wreh.
Fordi Sky Communications Incorporated, hvor Wreh jobber, først og fremst baserer seg på nyheter på TV og radio, har Wreh også delt erfaringene sine med kollegaer fra andre mediehus.
Flere av redaksjonene hun har vært i kontakt med har også opprettet egne faktasjekk-desker som stadig publiserer faktasjekk-rapporter på nett.
Særlig bruker redaksjonene mye tid på å komme med faktasjekket informasjon om coronaviruset og vaksiner. Wreh hevder at helsedepartementet i Liberia ikke gjør nok for å øke bevisstheten rundt vaksiner og opposisjonspartiene er med på å spre feilinformasjon.

— Noen mennesker foretrekker å se videoer som feilinformerer dem fordi myndighetene ikke gir dem den nødvendige informasjonen," sier hun.
Kemi Busari, Dubawas redaktør, forteller at organisasjonen har stått i spissen i kampen mot feilinformasjon rundt pandemien. Flere ganger har Dubawa avkreftet falske helsepåstander og villendende uttalelser spredt av konspirasjonsteoretikere.
Vil trene opp flere
Fremover er håpet å trene opp journalister i flere afrikanske land.
— Vi lærer journalistene alt vi kan slik at de kan håndtere enhver form for usannhet. Vi stopper heller ikke etter kurset — vi følger også opp slik at vi vet at alle journalistene tar alle ferdighetene de har lært hos oss i bruk, sier Kemi Busari, Dubawas redaktør.
En annen utfordring er å lære journalister å forholde seg til krass kritikk og tilbakemeldinger fra mennesker som er uenig i faktasjekkene.
— Fordommer hos publikum påvirker også rekkevidden til faktasjekkrapportene våre og hvor mye vi når ut.
Til tross for disse utfordringene, er Busari trygg på at flere og flere journalister i regionen vil bli eksperter på faktasjekk.