Klimaaktivist som demonstrerte for å avsette David Malpass ved Verdensbankens hovedkvarter i Washington forrige uke.

Verdensbanksjefen anklages for å være klimafornekter

Lederen av Verdensbanken er i hardt vær etter å ha nektet å svare på om menneskelige utslipp fører til global oppvarming. I etterkant har han beklaget for utsagnene sine under FNs høynivåuke. Men å si fra seg lederjobben, det vil han ikke.

Publisert

USAs tidligere visepresident Al Gore er en av dem som har beskyldt David Malpass for å være en klimafornekter, og som har tatt til orde for å avsette ham som verdensbanksjef.

Anklagene mot Malpass kommer etter at han gjentatte ganger ble spurt om han trodde at brenning av fossilt brennstoff fører til global oppvarming på FNs høynivåmøte i New York forrige uke.

– Jeg vet ikke, jeg er ikke en forsker, skal Malpass ha svart, ifølge amerikanske Politico.

Verdensbanken gir lån og bistand for å bekjempe fattigdom og skape økonomisk vekst i fattige land – som også ofte er de hardest rammede av klimaendringer. Det gjør utsagnet særlig problematisk, mener klimaforkjempere.

Klimafornektelse har ingen plass i en verden der millioner av mennesker lider under klimakrisen. Malpass bør erstattes umiddelbart, sa Johanna Chao Kreilick, som leder advokatforeningen Unionen for bekymrede forskere til nyhetsbyrået AP.

Det er ikke første gang Malpass møter kritikk. Selv om Verdensbanken sluttet å investere i kull i 2012, kritiseres både han og Verdensbanken for å fortsetter å finansiere i prosjekter som bruker fossile energikilder.

Malpass ble nominert til jobben som verdensbanksjef av Trump-administrasjonen, som trakk USA ut av Parisavtalen. Bildet er tatt under David Malpass tale til Det hvite hus etter nominasjonen i februar 2019.

Vil ikke gå av

David Malpass har i etterkant beklaget for utsagnet om at han ikke er en forsker, som ifølge han selv skal ha vært en lite gjennomtenkt kommentar. Men å gå av, det vil han ikke.

– Jeg er ikke en fornekter, og jeg vet ikke den politiske motivasjonen som er bak den anklagen, sa Malpass i et intervju med CNN.

Senere i intervjuet legger han til at han nok ikke alltid gjør den beste jobben med å svare på spørsmålet eller å høre hva spørsmålet er, men at det er klart at klimagassutslipp skyldes menneskelig aktivitet.

Lover økt klimafinansiering

– Det er lett for andre å si at Verdensbanken ikke gjør nok (…) Men vi har kommet med flere klimaforpliktelser enn alle G7-landene kombinert, sa han i CNN-intervjuet.

Verdensbanken har lovet å bruke rundt 32 milliarder amerikanske dollar på klimatiltak i løpet av 2022. Pengene skal brukes til alt fra å bygge ut solenergi i India til å sikre strøm i Nigeria, skriver NPR.

Powered by Labrador CMS