Rapporter om angrep og arrestasjoner av afrikanere i Kina i forbindelse med frykten for korona-viruset har fått stor medieomtale i Afrika, og skapt forargelse. Illustrasjon: GADO
Rapporter om angrep og arrestasjoner av afrikanere i Kina i forbindelse med frykten for korona-viruset har fått stor medieomtale i Afrika, og skapt forargelse. Illustrasjon: GADO

SISTE NYTT: Verdensbanken: Økende fattigdom for første gang siden 1998

40 millioner barn går glipp av poliovaksine i Pakistan * Verdensbanken: Økende fattigdom for første gang siden 1998 * FN krever rask utvikling og tilgang til koronavaksine * Hongkong forlenger koronatiltak * 1,8 millioner elever beordret tilbake på skolen i Nicaragua * WHO-sjef slår tilbake mot Trumps kritikk *Syriske kurdere etablerer sitt første koronasykehus * Iran åpner motorveier og kjøpesentre * FNs koronafond mangler 15 milliarder kroner * Kirkens Nødhjelp advarer mot bistandskutt * 31 sivile drept i Burkina Faso * Valg i Mali preget av frykt * Kinesisk medisin kan vinne fram i WHO

Publisert
14:00 21.april

40 millioner barn går glipp av poliovaksine i Pakistan

Minst 40 millioner pakistanske barn går glipp av poliovaksine som følge av koronapandemien.

Pakistan innledet storstilt vaksinering mot polio i 1994 og lyktes langt på vei med å utrydde sykdommen.

Da det ble kjent at CIA hadde brukt et falsk vaksinasjonsprogram som dekke for spioner som jaktet på Osama bin Laden, resulterte det i store protester og boikottaksjoner.

Militante islamister har angrepet helsearbeidere de siste årene, og med koronapandemien har vaksinasjonskampanjen fått et nytt skudd for baugen.

- Vi har måttet avlyse den landsomfattende vaksinasjonskampanjen som skulle ha funnet sted i april som følge av nedstengningen for å hindre spredning av koronavirus, sier en talsmann for programmet.

260.000 helsearbeidere skulle ha delta i kampanjen, men må nå i stedet vie sine krefter til koronautbruddet. (NTB)

----------------------------------------

12:05 21.april

Verdensbanken: Flere fattige for første gang siden 1998

I år vil antallet mennesker som lever under fattigdomsgrensen på 1,9 dollar om dagen trolig øke med mellom 40 og 60 millioner mennesker fra i fjor.

Det vil i tilfelle være første gang siden 1998 at dette tallet stiger fra et år til et annet.

Tallene kommer fra flere Verdensbank-forskere som nylig publiserte en blogg om temaet. De anslår at økningen blir sterkest i Afrika sør for Sahara.

Forskerne mener også at det for øyeblikket ser ut til at økningen i fattigdom i større grad vil skyldes korona-virusets effekt på økonomien enn virusets helsemessige konsekvenser.

-----------------------------------------

08:45 21.april

FN krever rask utvikling og tilgang til koronavaksine

Generalforsamlingen i FN tar til orde for global handling for raskt å utvikle, produsere og skaffe tilgang til legemidler, vaksiner og medisinsk utstyr.

Resolusjonen er utarbeidet av Mexico, og målet er å bekjempe koronapandemien. Det var ingen innvendinger mot resolusjonen fra organisasjonens 193 medlemsland.

Resolusjonen foreslår at det samarbeides med Verdens helseorganisasjon (WHO) for å sørge for rask og rettferdig tilgang for alle, og spesielt for utviklingsland. (NTB)

-----------------------------------------
08:10 21. april

Hongkong forlenger koronatiltak

Hongkong forlenger tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset med to uker. Dagens tiltak varer egentlig til 23. april, men forlenges nå til 7. mai.

Det inkluderer blant annet forbud mot offentlige samlinger på mer enn fire personer.

Barer, skjønnhetssalonger og karaokebarer holder stengt fram til tidligst 7. mai. Restauranter har fått lov til å åpne, men kan bare ta imot halvparten av kundene de har kapasitet til, og bordene må være minst 1,5 meter fra hverandre. (NTB)

----------------------------
03:00 21.april

1,8 millioner elever beordret tilbake på skolen i Nicaragua

Nicaragua har vedtatt at landets rundt 1,8 millioner elever og studenter skal tilbake til klasserommene mandag, til tross frykt for spredning av koronaviruset.

Mens andre land i Mellom-Amerika har stengt grensene og innført restriksjoner for å forhindre smitte, har Nicaragua oppfordret sine innbyggere til å fortsette å leve livet som normalt, og til og med delta på store sammenkomster.

Deler av befolkningen har derfor valgt å ta egne forholdsregler, men elever blir nå beordret tilbake på skolen med advarsler om at det vil få følger for utdanningen deres om de ikke møter opp. (NTB)

--------------------------------------
21.april

WHO-sjef slår tilbake mot Trumps kritikk

USA hadde tilgang til virusinformasjon fra dag én, fastslår WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, som avviser all kritikk fra president Donald Trump.

- Ingenting er holdt skjult for USA. Fra dag én, sa Tedros på en pressekonferanse som Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt mandag kveld.

Han bekrefter opplysningene i søndagens utgave at The Washington Post, der det sto at amerikanske helseeksperter mottok løpende informasjon fra WHOs representanter under koronautbruddet i Kina.

Tedros understreket også ingen land får mer informasjon enn andre, enten de har egne representanter i WHO eller ikke. (NTB)

------------------------------

17:30 20. april

Syriske kurdere etablerer sitt første koronasykehus

Kurdere nordøst i Syria har etablert områdets første spesialsykehus for koronapasienter, opplyser Røde Halvmåne.

Det er foreløpig meldt om ett dødsfall som følge av covid-19 i den nordøstlige delen av Syria. Det er snakk om en mann i 50-årene som døde 2. april, opplyste FN fredag.

Kurdiske myndigheter har kritisert Verdens helseorganisasjon for at det tok to uker før de fikk vite om dødsfallet. (NTB)

-------------------------------------
13:15 20.april

Iran åpner motorveier og kjøpesentre

Trass i frykt for et nytt virusutbrudd åpner Iran motorveier og kjøpesentre for å stimulere økonomien. Mandag var det 91 nye koronadødsfall i landet.

Iran er et av de hardest rammede landene i verden. Totalt er 5.209 virussmittede personer bekreftet døde og over 83.500 bekreftet smittet, men parlamentet har antydet at dødstallet trolig er dobbelt så høyt. Antallet smittede er også trolig grovt underrapportert.

Restauranter, treningssentre og andre virksomheter holder fortsatt stengt, men kjøpesentre og andre butikker og markeder holder mandag åpent til klokken 18.

Moskeer er også stengt til tross for at ramadan starter senere denne uken. Moskeer mistenkes for å ha vært en betydelig smittekilde tidlig i utbruddet i landet.

President Hassan Rouhani har antydet at noen bønnesteder kan åpne 4. mai, rundt ti dager inn i ramadan, men landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har sagt at alle store forsamlinger kan forbli forbudt gjennom hele høytiden. (NTB)

------------------------------------

12:20 20. april

FNs koronafond mangler milliarder

Verden har foreløpig vært nølende med å støtte FNs krisefond for korona som trenger 20,5 milliarder kroner de neste to årene. Hittil mangler rundt 15 milliarder kroner til å hjelpe verdens mest sårbare land. Norge har vært en pådriver for å få fondet på plass.

Det var 25. mars at FN generalsekretær Antonio Guterres ba det internasjonale samfunnet om å støtte et fond for å bekjempe covid-19 i verdens fattigste land. Ti milliarder kroner skal samles inn i år, og like mye neste år. Henvendelsen var spesielt rettet til de rike G20-landene.

Norge svarte umiddelbart at de bidrar med 150 millioner kroner i det nye fondet. Et brev som The Guardian har fått tilgang, undertegnet av lederne for FNs humanitære organisasjoner, avslører at kun 4 milliarder kroner er hittil blitt lovet til fondet.

--------------------------------

09:30 20.april

Kirkens Nødhjelp advarer mot kutt i bistanden

Kirkens Nødhjelp advarer mot kutt fremover, og oppfordrer Regjeringen og alle partier til å sikre at Norge opprettholder den lederrollen Norge har på bistand globalt.

- Dette blir ekstra viktig når de fattigste landene nå må håndtere koronapandemi og økonomisk krise, og Norge må opprettholde den ledende rollen vi har, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

Norsk bistand til fattige land steg med nesten 10 prosent i fjor med rekordhøye 37,8 milliarder kroner. Kirkens Nødhjelp mener det svært gledelig at mer av bistanden går til de fattigste og mest sårbare landene.

- I en svært krevende situasjon med koronapandemien, er det viktigere enn noensinne at verden jobber videre med å forbedre livet til de aller mest sårbare menneskene. Det er derfor svært gledelig at mer av norsk bistand går til verdens fattigste områder, slik at de aller mest sårbare menneskene kan nås, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

Tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) viser at norsk bistand utgjorde 1,02 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) i 2019. Kirkens Nødhjelp oppfordrer alle norske partier til å opprettholde 1% også i årene som kommer.

------------------------------

08:30 20. april

31 sivile drept i Burkina Faso

Human Rights Watch (HRW) anklager regjeringsstyrker for å ha henrettet 31 ubevæpnede sivile i den nordlige byen Djibo.

Mennene tilhørte alle Fulani-folket. De ble drept kort tid etter å ha blitt anholdt i en antiterroroperasjon 9. april, ifølge HRW.

Operasjonen omtales som en brutal hån mot antiterrorinnsatsen i landet og kan ha vært en krigsforbrytelse, ifølge HRW. De frykter at angrepet kan føre til ytterligere grusomheter og krever nå en umiddelbar etterforskning av hendelsen.

Organisasjonen har intervjuet 17 personer, inkludert 12 som var vitner til pågripelsene og senere vitner til begravelsen av ofrene. De arresterte Fulani-mennene ble tatt med i en konvoi bestående av rundt ti militærkjøretøyer. (NTB)

------------------------

06:30 20. april

Valget i Mali preget av frykt

Den siste valgrunden i Mali søndag ble preget av frykt da landet trosset den blodige konflikten med jihadister og en viruspandemi på vei inn.

Sentralt i Mali ble lederen for en stemmestasjon fjernet med tvang, og medlemmer av valgkommisjonen jaget vekk av væpnede menn, ifølge en av valgkommisjonens utsendte som har snakket med nyhetsbyrået AFP.

Hendelsen blir bekreftet av militæret i landet.

Andre steder måtte stemmeavleggingen avbrytes etter at jihadister truet med å angripe velgere, sier vitner.

Resultatet av denne valgrunden, som er den andre, ventes tidlig denne uken. Valgframmøtet var bare 23,2 prosent søndag, ifølge Synergie, som hadde utplassert valgobservatører. (NTB)

-------------------

06:00 20.april

Kinesisk medisin kan vinne fram når USA stenger WHO-krana

Kina kan få økt innflytelse i WHO når USA har stanset sin støtte. Det kan stormakten i øst bruke til å fremme en viktig industri: Tradisjonell kinesisk medisin.

USAs president Donald Trump stanset i forrige uke utbetalingene til Verdens helseorganisasjon (WHO). USA er organisasjonens største bidragsyter, med omkring 400 millioner dollar i støtte i fjor. Det svekker organisasjonen mens den står midt i kampen mot den største pandemien verden har sett på flere tiår. Men det kan også føre til at Kina kan øke sin innflytelse i organisasjonen, tror den svenske Kina-forskeren Oscar Almén.

Det igjen kan medføre at tradisjonell kinesisk medisin, som akupunktur og urtepreparater, styrker sin stilling internasjonalt, mener han.

- Kina har stor økonomiske interesse av å drive saken framover, sier Almén, som er tilknyttet Totalförsvarets forskningsinstitut. (NTB)

Powered by Labrador CMS