Mange av Beiruts innbyggere mistet alt i den kraftige eksplosjonen tirsdag, som for mange brakte tilbake minnene om borgerkrigen i landet. Foto: AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Latin-Amerika har flere koronadøde enn Europa

Mauritius erklærer miljøkrise etter forlis * Mer enn to millioner koronasmittede i India * Over 1 million koronatilfeller i Afrika * MSF: Beirut-eksplosjon bringer minner om borgerkrigen *Over 50.000 koronarelaterte dødsfall i Mexico * Brakseier for Rajapaksa-brødrene på Sri Lanka *Stans i koronabehandling og testing på Beiruts sykehus * CEPI-partner med lovende resultater

Publisert
05:00 8.august

Latin-Amerika har flere koronadøde enn Europa

Latin-Amerika og Karibia har gått forbi Europa som regionen med flest koronarelaterte dødsfall i verden.

Latin-Amerika og Karibia har til sammen 213.120 koronarelaterte dødsfall. Det er 460 flere enn Europa, viste en oversikt som nyhetsbyrået AFP hadde innhentet, basert på offisielle data, klokken 19 fredag.

Utviklingen stemmer overens med en oversikt fra Worldometer , som også viser at Latin-Amerika og Karibia har passert Europas dødstall. Klokken 2 natt til lørdag sto det koronarelaterte dødstallet for Europa på 205.606, mens det tilsvarende tallet for Latin-Amerika og Karibia var 214.732. (NTB)

------------------------------
8. august

Mauritius erklærer miljøkrise etter forlis

Mauritius erklærer miljøkrise etter oljeutslippet fra et japanskeid skip utenfor kysten av den populære turistøya øst for Afrika i Indiahavet.

Lasteskipet Wakashio gikk på grunn utenfor øya 25. juli. Ifølge myndighetene i øystaten fraktet det Panama-registrerte skipet nærmere 4.000 tonn diesel og olje. Sprekker har oppstått på skroget.

Satellittbilder fredag viser et mørkt oljeflak som sprer seg i det turkise sjøvannet. I nærheten ligger det områder med svært sensitivt miljø. Bilder i lokalavisen L'Express viser strender som er blitt svarte og dødt dyreliv.

------------------------
08:00 7.august

Mer enn to millioner koronasmittede i India

Det offisielle antallet koronasmittede i India passerte fredag to millioner etter en døgnstigning på mer enn 60.000.

Det enorme landet blir dermed det tredje i verden med et så høyt antall smittede. Mørketallene kan imidlertid være store i India, som har 1,3 milliarder innbyggere.

Fra før er det registrert over to millioner smittede i både USA og Brasil.

Smittespredningen ser ut til å skyte fart i India, som registrerte en million smittede for bare tre uker siden. De offisielle tallene viser nå 2,03 millioner smittede og 41.585 dødsfall forårsaket av covid-19. (NTB)

---------------------------------
05:35 7. august

MSF: Beirut-eksplosjon bringer minner om borgerkrigen

Skadene etter eksplosjonen i Beirut minner langt på vei om det man opplevde under borgerkrigen, sier presidenten i Leger Uten Grenser (MSF), Mego Terzian.

Rundt 300.000 mennesker ble hjemløse i tirsdagens kraftige eksplosjon, da en brann i havneområdet fikk 2.750 tonn med ammoniumnitrat til å gå i lufta.

Flere av byens sykehus fikk store skader, noen så store at de har måttet stenge dørene, og det anslås at 85 prosent av landets kornreserve gikk tapt da de store kornsiloene i havnen ble rasert.

MSF-presidenten frykter mangel på mat og medisiner i den libanesiske hovedstaden, der hjelpearbeiderne til nå har satt kreftene inn på å behandle de mange tusen som ble skadd.

Neste prioritet blir å skaffe bolig og mat til dem som trenger det, sier Terzian.

- En annen prioritet blir å ta vare på mennesker med kroniske sykdommer, de med kreft, hiv eller luftveissykdommer som astma, gitt risikoen for medisinmangel, sier han.

Det var lagret store mengder legemidler, vaksiner og medisinsk utstyr i flere bygninger i havneområdet, men også disse ble jevnet med jorda i den kraftige eksplosjonen. (NTB)

-----------------------------------
05:15 7.august

Over 1 million koronatilfeller i Afrika

Antall påviste smittetilfeller av koronaviruset i Afrika har passert 1 million. Over halvparten av dem er registrert i Sør-Afrika.

Det viser en oversikt fra nyhetsbyrået AFP torsdag kveld.

Sør-Afrika er det hardest rammede landet på kontinentet, med 538.184 registrerte smittetilfeller, blant dem mer enn 8.000 nye tilfeller som ble påvist siste døgnet. Landet har også 9.604 koronarelaterte dødsfall.

Egypt har registrert rundt 95.000 smittetilfeller, og Nigeria har påvist 45.000 tilfeller av covid-19. Globalt har over 19 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte og over 700.000 er hittil døde. (NTB)

---------------------------------

04:30 7.august

Over 50.000 koronarelaterte dødsfall i Mexico

Mexico har nå passert 50.000 koronarelaterte dødsfall etter at ytterligere 819 personer ble registrert døde siste døgn.

Det nøyaktige tallet sto på 50.517 døde etter torsdagens oppdatering fra helsedepartementet.

Mexicos første tilfelle ble avdekket i februar.

For få dager siden inntok Mexico tredjeplassen på listen over land med flest koronarelaterte dødsfall i verden, etter USA og Brasil.

---------------------------------
23:00 6. august

Brakseier for Rajapaksa-brødrene på Sri Lanka

De populistiske Rajapaksa-brødrene og deres allierte har sikret seg to tredels flertall i Sri Lankas parlament og dermed makt til å endre grunnloven.

Statsminister Mahinda Rajapaksas parti SLPP har sikret seg 146 plasser i nasjonalforsamlingen, mens deres allierte fikk fem, viser offisielle resultater sent torsdag kveld. Dermed er de sikret et solid flertall som mangler sidestykke på Sri Lanka, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mahinda ble utnevnt til statsminister da lillebroren, Gotabaya Rajapaksa, vant presidentvalget i november i fjor. (NTB)

-------------------------------
12:10 6. august

Stans i koronabehandling og testing på Beiruts sykehus

Koronatesting og behandling av covid-19-pasienter har stanset helt opp hos de fleste store sykehusene i Beirut etter tirsdagens enorme eksplosjon.

- Noen sykehus som utførte tester og behandlet koronaviruspasienter, ble naturligvis svært ødelagt i eksplosjonen og måtte innstille virksomheten, som Saint George-sykehuset og Jeatawi-sykehuset, sier Mahmoud Hassoun, som er lege ved Rafik Hariri-sykehuset.

Han understreker at hans sykehus fortsatt gjennomfører tester.

- Eksplosjonen har forhindret koronavirustestingen, siden de fleste sykehusene er opptatt med det høye antallet skadde fra katastrofen, noe som er førsteprioritet, sier Suleiman Haroun, som leder de private sykehusenes forening. (NTB)

-----------------------------------------------------
08:00 6. august

Krisehjelpen ankommer Libanon

Flere land bidrar med medisinsk hjelp, feltsykehus, redningseksperter og hunder når det første av krisehjelp når Libanon etter katastrofen i Beirut.

Den massive eksplosjonen i byens havneområde har ført til enorme ødeleggelser. Minst 113 mistet livet, og mange er savnet.

Flere av landene i regionen var tidlig ute. Qatar har allerede fått på plass flere feltsykehus for å lette byrden på det libanesiske helsevesenet, som allerede er hardt belastet av koronapandemien. Også Kuwait har sendt medisinsk hjelp.

Algerie har lovet å sende fire lastefly og et skip med humanitær hjelp, medisinsk personell, brannmannskaper, forsyninger og byggematerialer.

Fra Europa

Også flere europeiske land hjelper til. Frankrike sender tre militærfly, som i tillegg til en mobil helsestasjon og flere tonn med medisinsk utstyr og sanitærartikler også frakter søk- og redningseksperter.

Tyskland sender flere titalls søk- og redningseksperter for å lete etter overlevende som kan være fanget i ruinene. Om lag 50 ansatte ved landets sivilforsvarsorganisasjon THW er sendt ut, sammen med letehunder og 15 tonn utstyr.

En rekke andre europeiske land, blant dem Kypros, Nederland, Tsjekkia og Polen, bidrar også med assistanse på flere vis, fra letehunder, via leger og brannmannskaper og til redningseksperter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste onsdag at Norges bidrag beløper seg til 25 millioner kroner. 40 tonn medisinsk utstyr skal sendes til Libanon. (NTB)

---------------------------

06. august

CEPI-partner med lovende resultater

Vaksinealliansen CEPIs vaksineutviklingspartnere, Novavax, annonserte denne uken kveld lovende resultater fra fase I-utprøving av sin vaksinekandidat mot COVID-19, går det fram av en pressemeldning.

Norge lovet tidligere i år 2,2 milliarder kroner til vaksinealliansen CEPI for perioden 2020-2030. Alliansen koordineres fra et kontor i Norge. Den norsk støtten kom på toppen av tidligere forpliktelser om å bidra med 1,6 milliarder kroner for 2017-2025. Økningen var blant annet begrunnet i behovet for et felles internasjonalt løft for å utvikle en vaksine mot covid-19.

CEPIs direktør for vaksineforskning og -utivkling, dr. Melanie Saville kommenterer:

- Dette er svært lovende data fra fase I, som sikrer fortsatt klinisk utvikling av Novavax‘ vaksinekandidat. Avgjørende tidlig investering fra CEPI la grunnlaget for denne fase I-studien, og gjennom vårt partnerskap med Novavax kommer vi til å støtte fase II-studier og tidlig produksjon av vaksinen. Hvis vaksinen viser seg å være trygg og effektiv, vil vaksinedoser bli gjort tilgjengelig globalt for dem som trenger dem mest gjennom COVAX.

- Vi befinner oss fortsatt i tidlig stadium av utviklingsprosessen, så det er viktig at vi fortsetter å investere i en rekke ulike vaksinekandidater for å øke sjansene for å lykkes. Inkludert Novavax, støtter CEPI utviklingen av ni COVID-19-kandidater - sju av dem er allerede i kliniske utprøvinger. (ba)

----------------------------------
04:00 6.august

Bolsonaro beordres til å bedre urfolks beskyttelse mot koronavirus

Brasils høyesterett har beordret president Jair Bolsonaros regjering til å innføre tiltak som skal skjerme landets urbefolkning fra koronaviruset.

Høyesterettsdommerne gikk enstemmig inn for å pålegge regjeringen å sette opp helsestasjoner for alle isolerte urfolkslandsbyer og til å innføre en plan for å fjerne folk fra utsiden som oppholder seg ulovlig, som for eksempel gullgravere. To av domstolens elleve dommere var fraværende.

Dommer Luís Roberto Barroso, som førte saken, sa onsdag at å holde borte gullgravere, som knyttes til miljøkriminalitet som avskoging og ulovlig utvinning av ressurser, er et «nødvendig tiltak» som har blitt neglisjert av regjeringen i flere tiår. I tillegg øker deres tilstedeværelse risikoen for at sårbar urbefolkning blir smittet av det nye koronaviruset.

Tidligere onsdag døde en framtredende urfolksleder etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Ifølge urfolksorganisasjonen APIB, som samler helsedepartementets tall og informasjon fra lokale urfolksledere, har 22.325 personer fra Brasils urfolksgrupper blitt registrert smittet av covid-19, mens 633 har mistet livet. (NTB)

Et lastefly på rullebanen i Teheran. Flere land fra Midtøsten og en rekke europeiske land har sendt krisehjelp til katastroferammede Libanon. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix
Powered by Labrador CMS