– Det er fortsatt en del korrupsjon i statsforvaltningen, men norske bistandspenger er trygge, mener den ukrainske gravejournalisten Sevgil Musayeva.

Ukraina: Litt mindre korrupt for hvert år som går

Tross krigen gjør Ukraina et byks framover på en kjent internasjonal korrupsjonsindeks. – Utviklingen er positiv, men det gjenstår likevel mye, fastslår den ukrainske økonomiredaktøren Sevgil Musayeva.

Publisert Oppdatert

Det krigsherjede landet er Norges klart viktigste bistandsmottaker og skal i år, etter planen, motta 15 milliarder kroner – likt fordelt mellom militær og sivil bistand.

Det er på Transparency Internationals årlige rangering av verdens land at Ukraina viser framgang. Den krigsherjede tidligere sovjetrepublikken rangeres i den nye indeksen på 104.-plass av 180 land i verden. 

Den svake rangeringen til tross, er det likevel den jevne framgangen fra oligark-kaoset etter Sovjetunionens sammenbrudd og Maidan-revolusjonen i 2013–2014 som vektlegges av anti-korrupsjonsorganisasjonen.

På en skala fra 0 til 100 vurderes nå Ukraina til å fortjene 36 poeng, en framgang på tre poeng på bare ett år. Sammenlignet med for ti år siden viser landet en jevn framgang på den verdensberømte svindel-indeksen og har gått opp med hele 11 poeng. Det er blant de aller beste i verden.

Rangeringen vil også bli lagt merke til i EU, der Ukrainas anti-korrupsjonsinnsats er en viktig faktor når landets medlemskapssøknad skal vurderes.

– Det finnes fortsatt  korrupsjon

– Det er positive trekk, men det finnes fortsatt korrupte tjenestemenn. De trenger et kritisk blikk på seg for å endre oppførsel. Når vi i pressen driver våre kritiske undersøkelser føler de seg truet. Tidvis blir vi utsatt for offentlige angrep fra disse kreftene, sier Musayeva.

Den prisvinnende økonomijournalisten har tidligere bidratt til avsløringer av landets oligarker. 36-åringen, som er oppvokst på Krim-halvøya, er nettredaktør i den kjente avisen Ukrainska Pravda og deltok denne uka på den årlige Norad-konferansen i Oslo.

Hun mener at pressen – i samarbeid med sivilsamfunnsorganisasjoner – utgjør en viktig kraft for å presse Zelenskyj-regjeringen til ytterligere reformer, herunder mer åpenhet om offentlig pengebruk.

Svindel med artillerigranater

Nettredaktøren viser til at landets etterretningstjeneste for bare få dager siden bekreftet arrestasjon av fem personer, hvorav to tjenestemenn i landets forsvarsdepartementet og en toppsjef i et firma innen militærindustrien. 

De to statsansatte er mistenkt for å ha samarbeidet med den ukrainske våpenprodusenten om en svindel med artillerigranater som skulle brukes i krigen. Departementet betalte for granatene, men de ble aldri levert.

Verdien på forsvarskontrakten skal ha vært på 40 millioner dollar, tilsvarende om lag 420 millioner kroner.

– Det var Ukrainska Pravda som først publiserte avsløringer i denne saken, for mange måneder siden. Dette førte i neste omgang til en svindeletterforskning, som nå har gitt dette resultatet, sier Musayeva.

Tidligere er det også avslørt omfattende korrupsjon der tjenestepersoner og helsepersonell har tatt seg betalt for å la tjenestedyktige ukrainske menn slippe unna innkalling til krigstjeneste i hæren.

– Norsk bistand er trolig trygg

Tross ulike avsløringer av korrupsjon i tilknytning til landets militærapparat mener Musayeva at de norske bistandspengene til militære formål via det såkalte Nansen-programmet er trygge.

– De avsløringene som har vært rundt militære formål og svindel har vært penger fra nasjonale budsjetter, ikke de internasjonale pengene, sier Musayeva.

Tilsvarende mener hun også at norsk sivil bistand, som i stor grad går via Verdensbanken, er trygge. Mye av dette er i praksis penger til drift av det ukrainske statsapparatet, blant annet til å lønne helsearbeidere og lærere og å betale alderspensjoner.

– Jeg hører ingen som klager på at lønninger eller pensjoner ikke blir utbetalt, sier hun.

- Ukraina sliter fortsatt med arven fra Sovjet-tida. Det vil ta tid å bli kvitt korrupsjonskulturen, sier den 36-årige gravejournalisten Sevgil Musayeva, i dag nettredaktør i Ukrainska Pravda.

«Både autoritære og demokratiske ledere bidrar til å undergrave rettssystemene. Dette fører til straffefrihet for korrupsjon og oppmuntrer det til og med ved å eliminere konsekvensene for kriminelle."

Mer korrupsjon i verden 

36 poeng, som Ukraina skårer på årets Transparency-indeks, er på linje med land som Algerie, Brasil og Serbia.

Årets vinner er Danmark (90 poeng), fulgt av Finland (89) og New Zealand (85), mens Norge ligger stabilt på en fjerdeplass (84). Syria, Sør-Sudan og Somalia, alle tre kjente mottakere av norsk bistand gjennom flere år, ligger blant de tre dårligste på rankingen. 

Ukrainas krigsmotstander Russland, ligger på 141.-plass og får 26 poeng og rykker nedover på indeksen. Den norskstøttede internasjonale anti-korrupsjonsorganisasjonen begrunner Russlands plassering og nedgang med «gjennomtrengende kontroll av offentlige institusjoner [som] legger til rette for utbredt maktmisbruk uten ansvarlighet».

Utviklingen i verden går for tida i feil retning på korrupsjonsområdet. Det er en global trend mot svekkede juridiske systemer som reduserer ansvarlighet og åpenhet («accountability») for statlig ansatte. Dette får i neste omgang korrupsjonen til å blomstre, mener Transparency. 

Powered by Labrador CMS