Matpriser øker – fattige bønder trenger støtte
Kinesere spiser mer enn dobbelt så mye kjøtt nå som for 20 år siden. Matprisene i verden øker dramatisk. De fattigste landene rammes hardest.
FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har regnet ut at matprisene økte med nesten 40 prosent i løpet av fjoråret, og førte til matopptøyer i land som Yemen og Senegal, som er avhengig av importerte matvarer.
FAO skal nå bruke 95 millioner kroner for å støtte fattige småbønder slik at de kan kjøpe frø og gjødsel for å kunne øke matvareproduksjonen. Organisasjonen håper andre bistandsorganer vil gi ytterligere bidrag. Bedre veier eller jernbaner er også nødvendig for at jordbruksvarene skal nå markedene.
FAO-sjefen Jacques Diouf mener det er flere faktorer som fører til at mat koster mer:
* Kostholdsendringer i Kina og India som en konsekvens av økt velstand:
Kinesere spiste i gjennomsnitt 20 kilo kjøtt i året i 1985. I 2007 spiste de 50 kilo i gjennomsnitt. En kilo storfekjøtt krever så mye som åtte kilo korn til å produsere. Det betyr at det er mindre korn tilgjengelig på markedet.
* Befolkningsveksten i verden gjør at det er flere som må mettes.
* Høye oljepriser og økt miljøbevissthet øker etterspørselen etter etanol og andre biodrivstoff. Det betyr at korn og andre matvarer brukes til drivstoffproduksjon. Det er årsaken til at prisen på humle og andre kornsorter i USA har økt betraktelig.
Publisert 080108