Hva skal vi gjøre med oljepengene? Viseadministrerende direktør Terje Osmundsen i Scatec Solar, statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet (Ap), stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf), og daglig leder Marius Holm i Zero i intens diskusjon. Foto: Hans Andreas Starheim, Kirkens Nødhjelp

- Invester oljepengene i utvikling

Er tiden moden for å investere mer av oljefondet i fattige land? Overmoden, var gjennomgangstonen på Kirkens Nødhjelps utviklingskonferanse.

Publisert

Oljefondet er verdens største statlige investeringsfond og eier anslagsvis én prosent av verdens aksjer. Nesten hele fondet er investert i rike lands obligasjoner og aksjemarkeder. Hvorfor brukes ikke fondet til å bekjempe klimaendringer eller fremme utvikling i fattige land?

Dette er et av poengene i Erik Solheims bok «Politikk er å ville», som oppsummerte årene i rødgrønn regjering. Noe av det den tidligere utviklingsministeren var mest misfornøyd med, er å ikke ha fått til en mer aktiv bruk av oljefondet. Opposisjonspartiene ser også gjerne at mer av oljefondet plasseres i utviklingsland.

Etikk i etterkant

Ballen ble plukket opp på Kirkens Nødhjelps Utviklingskonferanse i Oslo. De inviterte til debatt om bruk av oljepenger, og forvaltningen av oljefondet fikk det glatte lag av en rekke debattanter.

– Kinesiske eller singaporeanske investeringsfond gjør mer for utvikling enn det norske, mener Sony Kapoor, leder for tenketanken Re-Define og tidligere finansmann.

– Etiske hensyn kommer i etterkant. Det har ingen nevneverdig påvirkning på hvordan fondet gjør investeringer. Men å stå på sidelinja mens fattige land fortsetter å være sulteforet på kapital er ikke etisk, sa Kapoor.

Flere debattanter kritiserte det de mente var en overvekt av fossile investeringer i fondets portefølje.

– Halvparten av de største investeringene er i oljeselskaper. Norsk økonomi er allerede utsatt for svingninger i oljeprisen, men i stede for å redusere risikoen gjør fondet Norge enda mer utsatt, sa Kapoor.

Overvekt i olje

– Oljefondet har investert 240 milliarder kroner i olje, kull og gass. Fondet er godt posisjonert for et «climate breakdown scenario», men hvis verden går i riktig retning er vi feil posisjonert fordi vi er for tungt lastet i olje og gass, sa Marius Holm i Zero.

Han påpekte at fondets vekting av investeringer står i motsetning til Norges internasjonale klimamål. Investeringene tilsier at fondet har mer å tjene på at verden ikke når det internasjonale målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader.

– Når vi ikke investerer i utviklingsland, er vi ikke bare i et veddemål mot klimapolitikken, men også mot utvikling. Da blir hva vi sier i klimaforhandlinger totalt uinteressant, når vi sier noe annet med vår viktigste stemme – pengene våre, sa Holm.

Krever nyorientering

Kirkens Nødhjelp har startet en kampanje som krever at betydelig mer av oljefondet investeres i fattige land. Investeringer kan bekjempe fattigdom dersom de skaper gode arbeidsplasser med lønn folk kan leve av, skatteinntekter for staten og ikke ødelegger miljøet. Oljefondet har, med alle sine investeringer, potensial til å skape enormt mange arbeidsplasser. Men bare 0,6 prosent av fondet er investert i fattige land til tross for at de utgjør 13 prosent av verdensøkonomien, argumenterer organisasjonen.

På KNs konferanse hadde Statssekretær Hilde Singsaas sin fulle hyre med å forsvare seg mot et samstemt og offensivt panel som krevde et mer offensivt oljefond. Hun viste til at fondet hadde økt andelen av sine investeringer i såkalte framvoksende økonomier, og at miljømessige og sosiale hensyn i større grad skulle integreres i fondets investeringsvirksomhet.

– Men det tar tid, påpekte hun.

Powered by Labrador CMS