Brasil: Mye mindre avskoging i Amazonas

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas var 40 prosent lavere i første kvartal enn i samme periode i fjor, ifølge miljøminister Marina Silva.

Publisert

Hun viser til foreløpige satellittdata fra regnskogen, som hun betegner som svært viktige. I fjor falt avskogingen med 50 prosent, og nå har det altså vært en ny kraftig nedgang.

Riktignok forsvant 492 kvadratkilometer regnskog i første kvartal. Men dette var langt mindre enn i fjor og forfjor.

Lulas snuoperasjon

Lula da Silva ble igjen president i Brasil på nyåret i 2023, og han har lovet å gjøre det han kan for å bremse hogst og nedbrenning av verdens største regnskog.

Under hans sterkt høyreorienterte forgjenger Jair Bolsonaro økte avskogingen i Amazonas.

Silva sier Lula-regjeringen planlegger å investere 730 millioner reais, over 1,5 milliarder kroner, for å stanse avskoging knyttet til 70 brasilianske byer. Disse byene skal ha medvirket til nesten 80 prosent av avskogingen i Amazonas i 2022.

Norges bidrag

I tillegg jobber regjeringen for å få på plass et internasjonalt fond som skal finansiere skogbevaring. Brasil har vært i samtaler med Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Norge om bidrag til fondet.

Norge har i en årrekke bidratt med betydelige summer til skogbevaring i Brasil og flere andre regnskogland.

Bakgrunnen er at tropisk regnskog både er leveområder for svært mange arter og «lagre» av enorme mengder karbon. Dette kan medføre svært store utslipp av klimagasser hvis skogen hogges eller brennes.

Powered by Labrador CMS