Indonesia: Klar ledelse til Prabowo, viser uoffisielle tall

Prabowo Subianto (72) leder valget i Indonesia med 59,77 prosent av stemmene, viser tall fra et uavhengig institutt.

Publisert Oppdatert

Dermed kan det ligge an til at han sikrer seg makten i første runde i presidentvalget. Det kreves minst 50 prosent oppslutning for å vinne embetet.

Rivalene Anies Baswedan og Ganjar Pranowo har henholdsvis 23,51 og 16,72 prosents oppslutning, viser tall fra meningsmålingsinstituttet Indikator Politik.

De har gjennomført en «hurtigtelling» etter at valglokalene stengte. Tidligere har disse undersøkelsene vist seg pålitelige.

Mange er bekymret for demokratiets framtid i landet, ettersom 72-åringen Prabowo Subianto har ligget best an på målingene.

Valget ser ut til å ha gått rolig for seg. Stemmetellingen er en omfattende jobb, siden det er 205 millioner stemmeberettigede i Indonesia.

Prabowos økende popularitet har skremt millioner av indonesiere som fortsatt husker tidligere president Haji Mohamed Suhartos brutale og autoritære styre. Suharto var Prabowos tidligere sjef og svigerfar.

Landet har store utfordringer med økende korrupsjon og svekkede demokratiske rettigheter.

– Hvis Prabowo vinner, vil det føre til demokratiets død, sier Hendardi, direktør for Setara-instituttet for demokrati og fred i Indonesia i en kommentar til The New York Times. Som mange indonesiere går han bare under ett navn.

De to andre kandidatene i valget er Ganjar Pranowo fra landets største parti, nasjonalistiske Indonesian Democratic Party of Struggle (PDI-P), og den uavhengige kandidaten Anies Basedan.

Prabowo har slått hardt ned på prodemokratiske aktivister. Han ble anklaget for grusomheter under den hensynsløse militære okkupasjonen av Øst-Timor. Og han har selv uttalt at «valg er i strid med landets kultur».

Powered by Labrador CMS