Ny uro i Ny-Caledonia

Flere bygninger og kjøretøy ble påtent i en ny runde opptøyer i deler av Frankrikes stillehavsterritorium Ny-Caledonia natt til mandag.

Publisert

Natten var turbulent og preget av uro på hovedøya Grande-Terre samt de nærliggende øyene Ile des Pins og Mare, uttaler de franske myndighetene på øya.

En politibil og flere kjøretøyer skal ha blitt påtent i Dumbea, nord for hovedstaden Noumea. Rådhuset i Koumac skal også ha blitt påtent, samt en militærforlegning i Mare.

I mai sendte Frankrike hundrevis av politifolk til Ny-Caledonia og erklærte unntakstilstand i tolv dager på grunn av pro-selvstendighetsopptøyer. 

Minst sju ble drept og hundrevis ble pågrepet. Bakgrunnen var at franske myndigheter hadde en plan om å endre øygruppas grunnlov, slik at 25.000 franskfødte innbyggere skulle få stemmerett og dermed økt politisk innflytelse. Selvstendighetstilhengere frykter at en slik endring vil føre til at det innfødte kanak-folket skal miste sin innflytelse.

Planen ble forkastet etter en inngripen fra Frankrikes president Emmanuel Macron i mai. Øygruppa har tre ganger i løpet av det siste tiåret stemt for å forbli del av Frankrike. Samtidig ble siste avstemning i 2021 boikottet av separatistene, og samtaler om en ny status for øygruppa har siden stanset.

Ny-Caledonia har historisk vært viktig for Frankrike av strategiske hensyn, samt at det er store nikkelforekomster på øygruppa.

Powered by Labrador CMS