
Verdens rikeste filantrop skiller seg, arbeidet mot fattigdom fortsetter
«Vi kan ikke vokse mer som par», skrev Bill og Melida Gates på sine twitter-kontoer. Det samme kan man absolutt ikke si om parets formue.For selv om vi nå vet at ekteskapet har hatt dårlige vekstforhold, har Bill Gates formue derimot stått i god jord;
I dag er han verdens fjerde rikeste mann, god for 124 milliarder dollar.
Pengerik stiftelse
Mens sladrebladene er mest opptatt av hvordan milliardene skal fordeles mellom de to, og hvorfor de egentlig går fra hverandre, lurer organisasjonene og forskningssentrene de støtter på hva som vil skje med den filantropiske virksomheten.
For Bill og Melinda Gates Foundation er en av verdens største filantropiske stiftelser. Microsoftgründeren Bill Gates har faktisk gjennom stiftelsen mer penger å bruke til gode formål enn 70 prosent av verdens land har i statsbudsjett. 43 milliarder dollar. Det er nesten ti ganger mer enn en norsk bistandsbudsjett.
I sin felles twitterpost hvor de annonserte skilsmissen, skriver paret ganske ubeskjedent at stiftelsen «arbeider over hele verden for å sikre alle mennesker sunne og produktive liv.»
Fra gjerrigknark til kjendisfilantrop
Men slik har det ikke alltid vært: Bill Gates var faktisk kjent som en skikkelig gjerrigknark. I den ganske ferske leca-blokk av en bok Philantrophy - from Aristotle to Zuckerberg (2020), skriver forfatter Paul Vallely at Gates ble offentlig uthengt som en gnier.
Det var i en tale holdt av medie-milliardæren Ted Tuner (grunnleggeren av CNN) at Bill Gates fikk passet sitt påskrevet. Turner brukte Gates som eksempel på en milliardær som ikke ga nok tilbake til samfunnet. Selv hadde Turner akkurat donert én milliard dollar til FN.
Det gikk ikke Gates hus forbi. Men til slutt skal det ha vært faren som i sin tid inspirerte sønnen til å gå inn i filantropisk virksomhet - ifølge Forbes, som intervjuet faren for fire år siden. Bill Gates senior foreslo ideen mens de sto i kø for å kjøpe kinobilletter. Bill Gates selv har bekreftet i flere intervjuer at faren var en stor inspirasjon. Faren døde i september 2020, 94 år gammel.
Den første stiftelsen sto også i farens navn, The William H Gates Foundation og Bill Gates donerte nær 100 millioner dollar i oppstartkapital. Deretter fulgte Gates Library Foundation - med mål om å koble alle amerikanske biblioteker til internett. Men etableringen skapte overskrifter av feil sort - gjerrigknark-stempelet fikk nytt liv. Var ikke dette bare en måte å mele sin egen kake på? En Microsoft-gründer som sørger for at så mange mennesker som mulig kommer seg online?
Afrikansk bryllupsreise
Det hele tok en brå vending da Bill og Melinda Gates dro på bryllupsreise til Tanzania og Kenya. De har senere uttalt at det ikke var dyrelivet på safarituren som gjorde mest inntrykk. Det ble menneskene de møtte og vilkårene de levde under som ble starten på Bill and Melinda Gates Foundation.
Senere har Bill Gates sammen med investoren Warren Buffet stått bak kampanjen The Giving Pledge hvor de oppfordrer verdens rikeste til å love å gi bort størsteparten av rikdommen sin til gode formål før de dør. Av norske rikinger er det to på listen; fiskekongen Kjell Inge Røkke og Oljefondsjef Nicolai Tangen.
Filantropenes voksende makt
Bill og Melinda Gates har fått enorm oppmerksomhet rundt sin filantropiske virksomhet. Men ikke alle er like begeistret for filantropenes inntog på utviklingsarenaen. Rapporten Transforming development? The role of philanthropic foundations in international development cooperation forsøker å se på hvor stor makt disse aktørene egentlig har fått gjennom sin filantropi.
Rapporten, som er skrevet av Global Public Policy Institute, sier at pengene filantropene spytter i utviklingsprosjekter enn så lenge er betydelig mindre enn pengene fra utviklingsorganisasjoner og staters offisielle bistand. Men: Makten ligger i stjerneeffekten. For kjendiser kan mobilisere enormt mange mennesker - og medieoppmerksomheten de får kan overbevise mengdene om at akkurat det de driver med - er det viktigste for å skape utvikling. «Power of personalities» kalles det.
Mange mennesker betyr muligheten for politisk press, det betyr direkte tilgang på verdens største medier og en plass ved presidenters bord.
Filantropene får mer oppmerksomhet rundt sin utviklingsideologi enn pengesummene egentlig skulle tilsi, sier rapporten.
Bruddet mellom Bill og Melinda Gates bekrefter kjendisstatusen: det tok ikke lang tid etter twitterposten om at ekteskapet nå var over før verdens store mediehus hadde sakene klare: BBC, New York Times, CNN, The Times, Daily Mail, CNBC..... også norske medier fikk kjapt ut nyheten. Det var først som mega-filantrop Bill Gates ble et navn kjent for hele verden.

Hva skjer med stiftelsen?
Både Bill og Melinda Gates forsikrer om at de vil fortsette å jobbe sammen med stiftelsen de har grunnlagt, og at prosjektene ikke vil bli påvirket av skilsmissen.
BBC har snakket intervjuet folk som forstår seg på det, og budskapet er det samme; selv om de to kanskje vil fronte ulike filantropiske prosjekter fremover - er det lite sannsynlig at skilsmissen vil påvirke stiftelsen arbeid.
«De har bygget denne (stiftelsen) fra bunnen av over de siste 20 årene, de deler en dyp forpliktelse til den,» sier David Callahan, journalist og forfatter til BBC.
Han legger til: - Dette er ingen liten familie-stiftelse som vil falle sammen fordi ekteskapet har falt sammen.
Både Bill og Melinda har sine hjertesaker.
Melinda Gates har i tillegg sitt eget investeringsfirma kalt Pivotal Ventures, som ifølge dem selv satser på kvinner og familier. Melinda Gates har flere ganger uttalt at verden ikke kan gå fremover uten likestilling mellom menn og kvinner - og det er sannsynlig at hun vil fortsette å jobbe med disse spørsmålene videre.
Bill Gates har på sin siden nylig kommet med boken "How to avoid a climate disaster". Klimaendringer og det som kan gjøres er noe som opptar han mye.