Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) er fornøyd med økt støtte til vaksineproduksjon i Afrika.

Norge støtter storsatsing på afrikansk vaksineproduksjon

Norge skal bidra med 274 millioner kroner til en ny ordning som skal fremme økt vaksineproduksjon i afrikanske land.

Publisert Oppdatert

– Lokal og regional vaksineproduksjon gir økt beredskap og er viktig for styrkingen av helsesystemer i utviklingsland og dermed retten til grunnleggende helsetjenester, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) til NTB.

Totalt skal det bevilges 1,2 milliarder dollar til ordningen, som ble lansert under et vaksinetoppmøte i Paris torsdag.

Målet er å styrke afrikanske lands kapasitet til å produsere sine egne vaksiner. Pengestøtten skal også gå til å etablere et afrikansk legemiddeltilsyn.

Europa-ledet tiltak

– Dette tiltaket vil være et viktig skritt mot et ekte afrikansk vaksinemarked, sa Frankrikes president Emmanuel Macron på møtet i den franske hovedstaden.

Tre firedeler av finansieringen vil komme fra Europa, sa Macron på møtet, der også ledere fra Botswana, Rwanda, Senegal og Ghana deltok, i tillegg til helseorganisasjoner og legemiddelfirmaer.

Tyskland bidrar med 318 millioner dollar til ordningen, mens Frankrike og Storbritannia bidrar med henholdsvis 100 millioner dollar og 60 millioner dollar. Øvrige giverland er USA, Canada og Japan. Norges bidrag tilsvarer 26 millioner dollar.

I tillegg skal helseorganisasjoner og legemiddelfirmaer bidra med økonomisk støtte.

Investering i egen beredskap

Tvinnereim ser på det norske bidraget som en investering. Hun mener ordningen også kan gagne Norge og være positiv for vår egen beredskap.

– Jo flere som kan produsere trygge vaksiner, jo raskere kan verden slå ned den neste pandemien, sier hun.

I dag importerer Afrika 99 prosent av vaksinene sine til en «enorm kostnad», ifølge Moussa Faki Mahamat i Den afrikanske union (AU).

– Ordningen kan være med på å fremme legemiddelindustrien i Afrika og styrke samarbeidet mellom medlemslandene, sa han.

Powered by Labrador CMS