
Barnedødelighet hal vert siden 1990
Aldri før har så mange barn overlevd til de er minst fem år gamle, viser ny Unicef-rapport. Men utfordringene er fremdeles gigantiske. Fortsatt dør 19 000 barn hver dag.
I 1990 døde 12 millioner barn under fem år. I dag er tallet redusert til 6,9 millioner. Ifølge den ferske UNICEF-rapporten «Committing to Child Survival: A Promise renewed». Dødeligheten har gått ned i alle verdens regioner og arbeidet viser stødig fremgang. Det avgjørende har vært forebygging av sykdommer som lungebetennelse og malaria, samt massiv vaksinasjonsinnsats.
– Utviklingen fra 1990 viser at det er realistisk å nærme seg ambisjonen om at det skal dø færre enn 20 barn per tusen fødsler i alle land innen 2035, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt Apeland til Bistandsaktuelt.
Handler om vilje
114 regjeringer og mange frivillige organisasjoner har nå sluttet seg til kampanjen «A Promise Renewed», en initiativ for å få land til å slutte opp om arbeidet med å redusere barndødelighet.
Initiativet stammer fra en konferanse i Washington i juni hvor representanter fra en rekke av verdens største land og viktigste utviklingsorganisasjoner deltok.
– Som denne rapporten viser - vi har evnen, vi vet hva som skal til og hvordan vi skal få det til. Det vi trenger er viljen. Dette er en viljeserklæring, sier Apeland.
– Dere vil ha med alle land innen 2035, det er veldig ambisiøst?
– Ja, men det er slik vi oppnår ting. Når vi har kommet dit vi er i dag så er det jo fordi man har satt ambisiøse mål tidligere.
De viktigste verktøyene i arbeidet for å redde flere barn er:
ekstra innsats rettet mot de 24 landene som bidrar til over 80 prosent av barnedødsfall
styrking av helsetjenestene til befolkninger med dårlig helsedekning
fokus på bekjempelse av de fem sykdommene som forårsaker flest barnedødsfall
investering i utdanning for jenter, styrking av kvinner og kvinners økonomi
Det er ni land som har redusert barnedødeligheten med mer enn 60 prosent siden 1990: Bangladesh, Kambodsja, Etiopia, Malawi, Madagaskar, Nepal, Niger og Rwanda.
– Når vi ser hvor store resultater som er oppnådd i løpet av 20 år, bør det inspirere både nasjoner, organisasjoner og enkeltpersoner til å fortsette arbeidet med enda mer pågangsmot. Sammen kan vi utgjøre en forskjell og spare millioner av unge liv, understreker UNICEFs norske generalsekretær.
19 000 dør hver dag
Men selv om Unicef-rapporten viser en god utvikling er det fortsatt mye som gjenstår. For eksempel dør 19 000 barn hver dag på grunn av sykdommer som lett kunne vært forebygd.
– Det er alt for mange. Vi ser av tallene at flest barn dør i de fattigste regionene og landene, og det er også disse barna som er mest utsatt for å dø av infeksjoner. Det er mye ugjort og det er viktig å balansere de gode nyhetene med de utfordringene vi fremdeles står overfor, sier Apeland.
Somalia, Sierra Leone og Mali er landene med høyest barnedødelighet. I disse tre landene dør nesten to av 10 barn før de fyller fem. Til sammenligning dør 3 av hvert 1000 barn i Norge før det fyller fem. I følge rapporten er det land som er i konflikt, nettopp har kommet ut av konflikt og såkalte sårbare stater som er aller verst for barn.
– Der man har lykkes, handler det i stor grad om at helsetilbud faktisk er blitt gjort tilgjengelig for folk på landsbygda. I tillegg er tilgang til vaksiner naturlig nok viktig.
Utdanning er nøkkelen
UNICEF Norge trekker frem den såkalte jentemilliarden – hvor Norge støtter utdanning til jenter gjennom UNICEF.
– En av de viktigste bakenforliggende årsakene til at vi har lykkes med arbeidet med å redusere barnedødelighet er at jenter får utdannelse. En ting er å tilby vaksiner og malarianett og men det hjelper ikke om det ikke etterspørres. Når jenter får utdannelse så tar de riktige valg for sine barn. Når det gjelder direkte forebygging og behandling av bakenforliggende årsaker så har Norge betydd mye for disse resultatene, sier Apeland.