Ansatte ved Valency i Elfenbenskysten renser cashewnøtter. Det afrikanske landet er verdens tredje største produsent av cashewnøtter. Nå investerer Norfund rundt 95 millioner kroner i at mer av nøttene skal foredles lokalt. Målet er det skal skape 2000 arbeidsplasser, gi lokale bønder inntekter samt økte skatteinntekter til myndighetene.
Ansatte ved Valency i Elfenbenskysten renser cashewnøtter. Det afrikanske landet er verdens tredje største produsent av cashewnøtter. Nå investerer Norfund rundt 95 millioner kroner i at mer av nøttene skal foredles lokalt. Målet er det skal skape 2000 arbeidsplasser, gi lokale bønder inntekter samt økte skatteinntekter til myndighetene.

Norfund satser:

Nøtter og rosiner skal skape arbeidsplasser i Elfenbenskysten og i Sør-Afrika

Norfund investerer rundt 170 millioner kroner i videreforedling av cashewnøtter i Elfenbenskysten og av rosiner og pekannøtter i Sør-Afrika. Dette skal blant annet bidra til over 2000 nye arbeidsplasser.

Publisert Oppdatert

Den største investreingen skjer i Elfenbenskysten. I det vestafrikanske landet gir det statlige investeringsfondet Norfund lånekapital på om lag 94 millioner kroner til selskapet Valency International Trading. Kapitalen skal finansiere et foredlingsanlegg som kan videreforedle 45 000 tonn cashewnøtter per år i utkanten av hovedstaden Abidjan, melder Norfund i en pressemelding.

Elfenbenskysten et en viktig økonomi i vest-Afrika og er blant annet verdens største produsent av cashewnøtter, som er landets tredje største eksportvare. I 2020 eksporterte Elfenbenskysten over 660 000 tonn, noe som ga landet rundt 800 millioner amerikanske dollar - rundt 7,5 milliarder kroner - i inntekter.

Men bare rundt 12 prosent av nøttene som ble eksportert fra landet i 2020 ble videreforedlet i landet. Valency eksporterer i dag rå cashewnøtter til Asia for bearbeiding, før nøttene sendes til Europa, Midtøsten og USA.

Målet med Nordfunds investering er blant annet at mer av nøttene videreforedles lokalt i Elfenbenkysten.

2000 nye jobber

– Ved å gjøre det mulig for Valency å videreforedle cashewnøtter lokalt, kan vi bidra til at det skapes et stort antall arbeidsplasser i Elfenbenskysten, sier Andreas Davidsen, leder for Agribusiness og Manufacturing i Norfund.

Dette er Norfunds første direkte investering i matvarevirksomhet i Elfenbenskysten, og et viktig skritt i fondets satsing i Vest-Afrika.

–Vi inngår nå et partnerskap med et selskap som har et kompetent lederteam, omfattende ekspertise, og et ønske om å satse i tråd med Elfenbenskystens planer for utvikling av cashewnøttverdikjeden, sier Davidsen.

Norfund investerer sammen med Finnfund, sitt finske søsterfond, som går inn med tilsvarende lån.

Forventningen er at selskapet vil skape over 2000 nye direkte jobber, hvorav 80 prosent for kvinner. Samtidig håper investorene at det vil skapes inntekter for 10 000 småbønder, noe som igjen kan bidra til økte skatteinntekter lokalt.

– Vi er takknemlige for å ha en partner som Norfund som deler i vår visjon om å bygge en sterk verdikjede for cashewnøtter i Elfenbenskysten, sier Sumit Jain, administrerende direktør i Valency International Group.

Valency vil jobbe direkte med småbønder og redusere rollen til mellommenn i den nåværende forsyningskjeden, og dermed øke bøndenes inntekter.

Valency International Trading er et datterselskap av Singapore-baserte Valency International Pte Ltd, en leverandør av landbruksprodukter med datterselskaper i 15 land. Valency er allerede i gang med videreforedling av cashewnøtter i Nigeria, og investeringen blir dermed den andre på kontinentet. Selskapet bygger også videre på erfaring fra lignende prosjekter utført av gruppen i India og Vietnam.

Norfund vil følge opp investeringen fra en plass som observatør i styret, i nært samarbeid med Finnfund, heter det i pressmeldingen fra Norfund.

Satser på pekannøtter i Sør- Afrika

Norfunds investerer også dollar i egenkapital i det sørafrikanske selskapet RedSun Dried Fruits and Nuts skal bidra til økt videreforedling av rosiner og pecan-nøtter. Investeringen forventes å bidra til 200 nye jobber i selskapet. RedSun Dried Fruits and Nuts har 163 i dag ansatte, og 6000 indirekte jobber.

RedSun ble etablert i 2009 i Northern Cape regionen i Sør-Afrika, der ca 90 prosent av landets rosiner produseres. Selskapet satser nå offensivt på å utnytte mulighetene til vekst som følge av at produksjonen av rosiner synker i USA, mens verdens etterspørsel vokser. Mulighetene for eksport av pekannøtter er også store, med en etterspørsel i Europa som i dag ikke blir dekket.

6000 indirekte jobber

I tillegg til 200 nye faste jobber, vil investeringen kunne bidra med 6000 indirekte jobber i et område av Sør-Afrika som mangler jobber innen industri og videreforedling.

Investeringen vil blant annet finansiere ny teknologi som knekker pekannøttene mens de er våte. 10 års erfaring med teknologien i USA har vist at dette er mer effektivt enn når de er tørre, skriver Norfund

Sør-Afrika er verdens tredje største produsent av pekannøtter, men har likevel ikke tatt i bruk slik teknologi fordi det ikke har vært kostnadseffektivt. Med denne investeringen og vekst fremover blir det nå mulig. Kapitalen vil også gå til et nytt foredlingsanlegg for rosiner.

– Investeringen er i tråd med vår strategi om å bidra til å skape jobber og lokal verdiskapning gjennom å investere i foredling i verdikjeden innen landbruk, sier Davidsen i Norfund.

Powered by Labrador CMS