
Angola satser penger i Portugal
For ti år siden investerte Angola åtte millioner kroner i Portugal. I år antas det at tallet blir 560 millioner. Fra å være et land krigsherjet bistandsland er Angola nå blitt storinvestor i utlandet.
Angolas økonomi er en av de raskest voksende i verden. Fra 2001 til 2010 var økningen i gjennomsnitt over 11 prosent per år. Samtidig har utenlandsgjelden sunket drastisk. I 1999 var gjelden nesten 220 prosent av landets brutto nasjonal produkt (BNP), mens den ti år senere var redusert til drøyt 28 prosent av BNP, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF). I år er landet netto långiver. Den økonomiske situasjonen har medført at Angola har begynt å investere mer i utlandet, blant annet i Portugal. Første halvår i år investerte Angola 35 millioner euro i Portugal, og ifølge det portugisiske byrået for utenlandske investeringer, Aicep, forventes det at investeringene vil øke fremover.
Les også: Angola redder arbeidsledige portugisere
Venter økning
– På grunn av den økonomiske fremgangen i Angola forventer vi at investeringene kommer til å øke, sier Aiceps styremedlem Luis Florindo.
Interessen for å investere i utlandet kan delvis forklares med vanskeligheter med å investere i eget land.
– Angola er et land med mye naturressurser, store ulikheter og små muligheter til nasjonale investeringer utenom oljebransjen, sier Carlos J. G. Pimenta, økonom ved Lisboas universitet.
– Det er et land der deler av befolkningen har mye kapital som er tilgjengelig for investeringer i andre land. Dette gjelder spesielt mennesker som har tilknytning til statsapparatet og presidenten. Portugal har vært en viktig destinasjon for slike investeringer. Kanskje det skyldes likheter i språk og historie, sier Pimenta.
Økonomiske bånd
Florindo tror det kan ha sammenheng med de økonomiske båndene som ble skapt da portugisiske selskaper investerte i Angola.
– Det siste tiåret har det vært store portugisiske investeringer i Angola, og de økonomiske båndene som har blitt dannet gjør at angolanske selskaper nå investerer i Portugal, sier han.
– Den samme utviklingen kan vi se når det gjelder brasilianske investeringer. Portugal har investert i Brasil i tjue år, og de siste to årene har brasilianske selskaper begynt å investere i Portugal, fortsetter han.
Ett av selskapene som har investert mye i Portugal er Sonangol, som driver med oljeutvinning i Angola. Ifølge Florindo har Sonangol fokusert på investeringer i energisektoren. Men det finnes ingen formelle registre over utenlandske investeringer, og det er derfor ikke mulig å vite nøyaktig hvor høye tallene er.
Hvitvasking
Samtidig som Angola investerer i utlandet, lever over 70 prosent av befolkningen på mindre enn to dollar om dagen. Ifølge Transparencys korrupsjonsindeks lå Angola på 168. plass i 2010, etter land som Kirgisistan og Venezuela.
– I dag kan ingen garantere at en investering fra Portugal eller andre land ikke er penger som kommer fra en ulovlig transaksjon. Prosedyrene for å hvitvaske penger er sofistikerte, og pengene spres internasjonalt, sier Pimenta.
– Korrupsjon henger sammen med store formuer og kan kobles til den ulovlige økonomien gjennom blant annet skattefusk, fortsetter han.
Han mener at opptil 75 prosent av Angolas BNP kan stamme fra hvitvaskede penger, og at det ikke finnes noen garanti for at disse pengene ikke blir investert i Portugal. Luís de Sousa, ansatt ved Lisboas universitet, mener at kontroll er spesielt vanskelig under økonomisk urolige tider.
– Kapital fra Angola er viktig for den portugisiske banksektoren. Bankene burde ikke akseptere penger fra ukjente kilder, men det er vanskelig å bevise hvordan pengene er inntjent, sier han.
– Portugisiske banker er i en vanskelig situasjon, og dermed øker risikoen for at de tar snarveier for å få tilgang til risikokapital, avslutter han.