
Barn er blitt handelsvare i Uganda
Handel med barn griper om seg i Uganda. Bare i fjor behandlet politiet 69 saker med handel av barn. Tallet på uregistrerte saker er trolig langt høyere. Problemet øker også i andre afrikanske land.
– Flertallet av barna som er reddet fra barnehandel er under 16 år, noen bare to år, sier Ibin Ssenkumbi, talsperson for politiet i hovedstaden Kampala.
USA regner Uganda både som opphavsland for barnehandel og som transittland for handel med barn fra Rwanda, Kongo, Burundi og Sør-Sudan. Barn selges både lokalt og ut av landet. Ugandas regjering gjør ikke nok for å stoppe menneskehandel og handel med barn, skriver USAs utenriksdepartement i rapporten “Trafficking in Persons Report 2009-Uganda”, som ble offentliggjort i fjor.
Inntil nylig manglet Uganda en lov mot menneskehandel. Kriminelle utnyttet dette juridiske tomrommet. Dersom noen en sjelden gang ble tatt fikk de en mild dom eller bøter.
Lett bytte
Fattigdom og ustabilitet i landet bidrar til at barn blir lett bytte for menneskehandlere. Noen foreldre presses til å selge sine egne barn. I begynnelsen av juni i år fant politiet tre barn som hadde blitt kjøpt av et ektepar fra en annen del av Uganda fem år tidligere. Ifølge politirapporter hadde de betalt snaut 900 norske kroner, for hvert av barna.
– Menneskehandlere utnytter familienes håpløse situasjon til å lokke barna inn i såkalte barnehjem, forteller Fred Oduri-Machule, regjeringens barne- og ungdomskommissær.
– Disse barnehjemmene viser seg senere å være oppsamlingsplasser før barna selges videre til land som India, Kina og USA. Der blir deres indre organer høstet og solgt, eller de havner i barnearbeid eller sexslaveri, sier kommissæren.
Politi involvert
Menneskehandlerne jobber ikke alene. Personer tilknyttet politiet og rettsvesenet skal angivelig være involvert i virksomheten. De utstyrer barna med pass, slik at de kan sendes ut av landet, samt enkelte tilsynsverger. Oduri forteller at hans departement etterforsker et lyssky nettverk av personer med tilknytning ulike offentlige etater, mistenkt for å være involvert i barnehandelen.
Internasjonale barnehandlere utnytter og misbruker adopsjonsloven i Uganda, sier advokat Lillian Gidudu, som arbeider med barns rettigheter.
– Loven er helt klar: En person som vil adoptere et barn må ha bodd i landet i minst tre år, og ha fostret barnet i denne perioden. Men med korrupte tilsynsverger kan denne regelen omgås, sier hun.
Ifølge barneloven i Uganda skal hjem for foreldreløse barn og andre barnehjem ha rettskjennelse for hvert enkelt av barna de skal ta seg av. Men i mange tilfeller mangler slike kjennelser. Dermed blir barna lettere bytte for menneskehandlere, fordi det ikke vil bli noen oppfølging av hvem som er i barnehjemmet eller hvor de er blitt av om de forsvinner.
Rapporten fra USAs utenriksdepartement kritiserer Ugandas regjering for svak innsats også mot handel med barn innen landet. Mange av barna som blir solgt og kjøpt ender opp som hushjelper eller barnearbeidere i jordbruket.
Oduri, regjeringens barnekommissær, sier de nå etterforsker et nytt tilfelle der et barn blir solgt av sine foreldre.
– Vi etterforsker nå en sak der en mor i byen Jinja tidligere i måneden solgte barnet sitt for snaut 2.100 kroner, sier Oduri.
Til utlandet
Ugandere jobber også som mellommenn for folk i andre land der barna blir solgt, sier Ssenkumbi, talsperson for politiet i Kampala.
– Vi har fått bekreftet at mange ugandiske barn er solgt i Malaysia, Thailand, Kina, Egypt og Sør-Sudan.
Barnehandelen griper om seg også i andre afrikanske land. Den blir som oftest kamuflert som adopsjon, skriver African Child Policy Forum i en rapport. I løpet av de siste åtte årene har internasjonal adopsjon av afrikanske barn økt med 400 prosent. Adopsjon er blitt kommersialisert, og Afrika er det nye satsingsområdet, skriver gruppen, som er basert i Addis Abeba.
Ifølge rapporten vil det koste de blivende ”foreldrene” mellom 36.000 til 72.000 kroner å ta med seg et barn ut av Uganda. Prisen avhenger av hvor travelt adoptivforeldrene har det. Vil de komme seg ut av Uganda med barnet i løpet av ei uke må de ut med opp til 12.000 dollar, sier en av rapportens forfattere.
Til sammenligning: Ved barnehandel internt i landet kan et barn kjøpes for mellom 740 til 1720 kroner.