
Bistand mot kriminelle
Organisert internasjonal kriminalitet undergraver utviklingen i mange land. Norge og en rekke andre land har begynt å bruke bistandspenger i krigen mot organisert kriminalitet.
Ulovlig handel med fisk, trelast, mineraler, våpen, mennesker, kroppsdeler og narkotika er enormt innbringene - trolig ligger omsetningen på rundt 870 milliarder dollar årlig.
– Internasjonal kriminalitet hemmer utvikling. Organisert kriminalitet undergraver statens autoritet, fastslår utviklingsminister Heikki Holmås.
– Vårt utviklingssamarbeid bidrar både direkte og indirekte til å forebygge og bekjempe kriminalitet. Indirekte bidrar vi til å bygge robuste og demokratiske stater med godt styresett gjennom bistand og annet utviklingsarbeid. Direkte innsats mot organisert kriminalitet går gjennom støtte til ulike organer som forebygger og bekjemper eksempelvis narkotika, våpentrafikk, sjørøveri, menneskehandel og ran av naturressurser. Norges innsats mot ulovlig kapitalflyt er også et viktig bidrag, sier Holmås.
Han påpeker at i noen land er myndighetene er en del av den organiserte kriminaliteten. De kriminelle nettverkene utgjør en trussel for lokalbefolkningen. Dette krever at man bekjemper både korrupsjon og det kriminelle nettverket samtidig, noe som forutsetter god innsikt i lokale strukturer.
Norge støtter flere tiltak mot organisert kriminalitet:
Mot narkotika og internasjonale bander
FNs kontor mot narkotika og kriminalitet (UNODC), som arbeider mot
organisert kriminalitet direkte, har fått med 30 millioner kroner i kjernestøtte de seneste årene.
FNs fredsbevarende operasjoner (DPKO) har etablert 7 pilotprosjekter med en komponent mot organisert kriminalitet i deres mandat.
FNs Department of Political Affairs har etablert regionale kontorer i Sentral Asia og Vest-Afrika er også delvis begrunnet med kamp mot organisert kriminalitet. Interpol og FNs utviklingsfond er også aktive på feltet.
Alle disse organisasjonene får kjernestøtte fra Norge
Mot ulovlige pengestrømmer
Norge arbeider for å hindre kapitalflukt fra Afrika og styrke lokale skattesystemer for å lettere kunne hindre ulovlige pengeoverføringer. Norge finansierer slike tiltak i utviklingsland med i størrelsesorden 80 millioner kroner i 2012.
På hvitvaskingsfeltet støttes arbeidet med rundt 15 millioner kroner årlig til IMF, Financial Action Task Force, Interpol, OECD og direkte til Økokrim-funksjoner.
Mot menneskehandel
Menneskehandel er en milliardindustri og har ifølge FN passert narkotikahandel som verdens nest største illegale økonomi, etter våpenhandel. Antall ofre anslås ofte til om lag fire millioner i året. Tiltak mot menneskehandel har mottatt rundt 50 millioner i norsk støtte per år under regjeringens handlingsplaner i perioden 2003–2011.
Mot sjørøvere
FNs antisjørøveriarbeid i Somalia er støttes med tentativt 14 millioner kroner i 2012.
Mot ulovlig fiske
Norge betaler delvis for drift av to fiskerioppsynsbåter i Mosambik. De er sentrale i kampen mot ulovlig fiske. Fiskeriforvaltingens analysenettverk i Norge har gjennom satellittovervåking styrket afrikanske landenes mulighet til å utestenge eller ta arrest i båter som driver ulovlig fiske.
Mot skogsmafiaen
Norad formidler fem millioner kroner per år i tre år til Interpols prosjekt LEAF (Law Enforcement Assistance for Forests) for å bekjempe organisert kriminalitet og korrupsjon i denne sektoren.