– Seieren er en seier til verdens største demokrati, sa statsminister Narendra Modi fra Bharatiya Janata Party da han møtte tilhengerne ved partiets hovedkvarter i New Delhi 4. juni.

Modi vant det indiske valget, men mistet flertallet 

– Dette er et øyeblikk uten sidestykke i Indias historie, sa statsminister Narendra Modi da han erklærte valgseier tirsdag ettermiddag. Partiet hans mistet imidlertid rent flertall i parlamentet for første gang på ti år, og onsdag ble det klart at partiet nå skal samarbeide med andre partier om regjeringsmakten.

Publisert Oppdatert

Narendra Modi blir første indiske statsminister som ikke kommer fra det tidligere dominerende Kongresspartiet, som blir sittende i en tredje periode.

Men hans hindunasjonalistiske Bharatiya Janata Party (BJP) klarte ikke å vinne rent flertall i parlamentets underhus, ifølge offisielle resultater fra Indias valgkommisjon. 

BJP vant 240 seter i underhuset, mens partiet måtte vinne mer enn 272 av de 543 setene for å få flertall. Dermed er partiet nå avhengig av støtte fra samarbeidspartier.

Men allerede onsdag er BJP blitt enige med samarbeidspartiene i alliansen National Democratic Alliance (NDA) om å danne ny regjering med Modi som statsminister.

I de to foregående valgene i 2014 og 2019 har Modis parti oppnådd rent flertall, men i 2024 klarte opposisjonen å yte større motstand enn først antatt. 

Det største opposisjonspartiet, Kongresspartiet, fikk 99 mandater, nesten dobbelt så mange som ved forrige valg.

Negativ reaksjon

Markedene reagerte negativt på at nyheten om at valgdagsmålingene som viste stort flertall for det hindunasjonalistiske partiet, viste seg å ikke stemte tirsdag. I tillegg har den indiske rupien falt kraftig mot den amerikanske dollaren.

Modi mener likevel at dette valget er en stor seier.

– Folket har lagt deres tillit hos vårt parti for tredje gang på rad, sa han tirsdag.

Modi benyttet også anledningen til å takke de som hadde stått på for ham i valgkampen.

Nesten ti prosent av verdens befolkning – 970 millioner – hadde anledning til å stemme i valget. Oppslutningen endte til slutt på 66 prosent i valget, som foregikk i syv faser i seks uker fram til 1. juni.

Gjenvalgt i hellig by

Modi selv sikret sitt eget sete i parlamentet i den hellige byen Varanasi. Det er tredje gang lederen for det hindunasjonalistiske partiet BJP har vunnet i valgkretsen i denne byen ved bredden av Ganges.

Valgkommisjonen utropte Modi til vinner med 612.970 stemmer. Det er over 152.000 flere enn den nærmeste av de seks utfordrerne som stilte mot ham.

Lederen for opposisjonspartiet Congress, Rahul Gandhi, vant i sin valgkrets. Han er barn, barnebarn og oldebarn av noen av Indias mest kjente statsministre, henholdsvis Rajiv Gandhi, Indira Gandhi og Jawaharlal Nehru. 

Sistnevnte var landets første statsminister etter uavhengigheten fra britene.

Powered by Labrador CMS