Maria Bakken er aktuell med nytt Civita-notat om hvordan bistands- og utviklingspolitikken blir fremstilt i partienes stortingsvalgprogrammer.

Nytt Civita-notat om partienes bistandspolitikk:

Kritiserer Kirkens Nødhjelps terningkast: – Gir et for smalt bilde

Civita kritiserer et manglende helhetsblikk i fremstillingen av norsk bistandspolitikk, etter å ha gått gjennom partienes stortingsvalgprogrammer.

Publisert Sist oppdatert

Slik vurderer Civita-notatet partienes bistands- og utviklingspolitikk

Notatet som har som formål å bidra til økt diskusjon om norsk utviklingspolitikk, går gjennom de ulike partienes stortingsvalgprogrammer, prinsipprogrammer, regjeringsplattformer, alternative statsbudsjett, partienes nettsider, innstillinger fra utenriks- og forsvarskomiteen til statsbudsjettet, og uttalelser fra politikere. Under finner du notatets forklaring av partienes syn på utviklings- og bistandspolitikk i punkter.

Høyre

- Ønsker målbare resultater og mer effektiv bistand.

- Prioriterer utdanning, global helse og næringsutvikling.

- Vil vri bistand mot multilaterale kanaler og privat sektor.

- Mindre opptatt av bistandsnivået enn av innretning og kvalitet.

Fremskrittspartiet (FrP)

- Vil redusere bistanden og omtaler den ofte som sløsing.

- Prioriterer nødhjelp og norske interesser.

- Ønsker mindre byråkrati og tydelige krav til samarbeidspartnere.

- Tar ikke særlig stilling til bruk av bistand til globale fellesgoder.

Venstre

- Ønsker høyt bistandsnivå, og vil ikke bruke bistand på flyktninger i Norge eller globale fellesgoder.

- Har et bredt sett av prioriteringer ved siden av bistand, inkludert migrantoverføringer og handelspolitikk i utviklingspolitikken.

- Sier de vil ha konsentrasjon, men har samtidig mange innsatsområder.

Miljøpartiet De Grønne (MDG)

- Vil bruke mer enn én prosent av BNI på bistand.

- Ønsker å finansiere globale fellesgoder (som klima) utenfor bistandsbudsjettet.

- Deler bistanden inn i tre hovedmål: fattigdomsreduksjon, demokrati og globale utfordringer.

Rødt

- Ønsker høyt bistandsnivå, men har ikke sterkt eierskap til politikkområdet.

- Vektlegger lokal organisering og støtte til sivilsamfunn.

- Prioriterer FN som kanal for bistand, og solidaritet med Palestina, Kurdistan og Ukraina.

- Har lite fokus på globale fellesgoder.

Arbeiderpartiet (Ap)

- Vil opprettholde høyt bistandsnivå.

- Ser bistand som del av et bredere internasjonalt engasjement.

- Prioriterer global helse og «smart bistand», særlig gjennom skattesystemer.

- Støtte til sivilsamfunn er sentralt.

Sosialistisk Venstreparti (SV)

- Har tidligere presset på for høyt bistandsnivå, men trakk seg noe tilbake i 2024-budsjettet.

- Ønsker klimafinansiering utenom ordinær bistand, via Oljefondet.

- Er systemorientert, og støtter helhetlige tilnærminger og lokale rettighetsforkjempere.

- Vil flytte støtte fra Verdensbanken til FN.

Kristelig Folkeparti (KrF)

- Tydeligst på at bistanden skal være høy og målrettet mot de fattigste.

- Prioriterer global helse, investeringer i utviklingsland, FN-reform og klimatilpasning.

- Kritisk til at bistand brukes på klima, vil skille dette fra den ordinære bistanden.

- Frykter at bistanden utvannes.

Senterpartiet (Sp)

- Ønsker én prosent av BNI til bistand, med særlig fokus på matsikkerhet og landbruk.

- Ønsker at utviklingsland skal kunne skjerme matproduksjon i handelsavtaler.

- Viser lite skille mellom fattigdomsbistand og globale fellesgoder.

- Norads rolle fikk bredere mandat da Sp var i regjering, men evalueringsfunksjon flyttet ut av Oslo.

– Vi ønsket å bidra til en mer nyansert debatt om hva partiene faktisk mener, og hva skjer i praksis, forklarer Civita-prosjektleder Maria Bakken.

Hun er aktuell med et nytt notat som går i dybden på partienes bistands- og utviklingspolitikk.

Til Panorama forteller Bakken om et manglende helhetsblikk i fremstillingen av bistandspolitikken, og kritiserer blant annet Kirkens Nødhjelps fremstilling gjennom «terningkast» basert på deres egne kriterier av hva som er «bra» eller «dårlig».

– Det er vanskelig å kategorisere partienes bistandspolitikk som god eller dårlig ut fra partiprogrammene alene. Det kan gi et ufullstendig bilde siden programmene i seg selv ikke alltid viser partienes bistandspolitikk. Partiene har også ulik forståelse av hva effektiv bistand faktisk er, som ikke nødvendigvis fanges opp i tabeller med terningkast, kun gitt et utvalg kriterier.

Hun påpeker at Kirkens Nødhjelps «terningkast» gir et for smalt bilde, men at ved å også analysere prinsipprogrammer, regjeringsplattformer, alternative statsbudsjett, partienes nettsider, komitéinnstillinger og uttalelser over tid, og ved å forklare dette i dybden framfor å sette terningkast gir et bredere vurderingsgrunnlag.

Kirkens Nødhjelps generalsekretær, Anne-Cecilie Kaltenborn, svarer på kritikken:

– Terningkast er best egnet til å starte debatten, og ikke nyansere eller avslutte den. Når Civita også sier i sitt notat at de med dette «har et mål om å bidra til en bredere debatt om norsk utviklingspolitikk», så er det helt sammenfallende med vårt mål og ønske om at norsk bistandspolitikk får større oppmerksomhet og dekning, sier Kaltenborn til Panorama.

– Holdes ikke ansvarlige

Bistandspolitikken formes ofte mer av utviklingsministerens egne prioriteringer enn av partienes programmer, ifølge et nytt notat fra Civitas bistandsprosjekt. Prosjektleder Maria Bakken viser til både Erik Solheims (SV) tid som utviklingsminister, og Høyres løfter om konsentrert bistand - som eksempler på at politikk og praksis ofte ikke henger sammen.

– Politikerne som utfører denne politikken blir ikke holdt ansvarlig på samme måte som en politiker som vil legge ned en skole i innlandet, eller vil gjøre noe med problemene vi har i helsevesenet i Norge. Nettopp fordi vi kjenner noen som kanskje blir preget av det, er det enklere å holde politikerne ansvarlige for å finne gode løsninger. Men de stemmene som mottar bistand er ikke representert i norsk offentlighet i det hele tatt.

Notatet er del av et eget utviklings- og bistandsprosjekt i Civita, finansiert av Open Philanthropy. Civita som tankesmie har ikke styrt innholdet i prosjektet, ifølge Bakken, som sier målet er å bidra til bredere debatt om norsk utviklingspolitikk.

(Artikkelen fortsetter etter faktaboksen)

– Utviklingspolitikken lever sitt eget liv 

Notatet argumenterer for at utviklingsministeren har en uvanlig fri rolle. Dette eksemplifiseres med Erik Solheims (SV) periode som utviklingsminister fra 2005-2012.

Maria Bakken jobber med utviklingspolitikk i tankesmien Civita.

Det hevder at da Solheim tok over skiftet han fokus fra tidligere innsatsområder som fredsdiplomati og menneskerettigheter, til oppbygging av privat sektor for å støtte økonomisk vekst. Dermed gikk fokuset fra bistand til mer utviklingspolitikk, noe notatet mener skilte seg tydelig fra SVs politiske linjer.

– Det han var opptatt av samsvarte ikke mye med SVs partiprogram, forklarer Bakken, og viser til notatet hvor det pekes til at dette viser «noe som tyder på at utviklingspolitikken i Norge får leve sitt eget liv.»

– Et annet eksempel er at Høyre synes det er veldig viktig å konsentrere bistanden, men viste da de var i regjering at dette er lettere sagt enn gjort. De profilerte seg veldig på dette, men det viste seg å være mye vanskeligere i praksis, legger Bakken til.

Mangel på offentlig debatt, medieinteresse og politiske konsekvenser

Hun understreker likevel at det ikke betyr at bistandspolitikken er helt frikoblet fra øvrig politikkutvikling:

– Jeg mener ikke at bistandspolitikken har fått utvikle seg i sin helt egne sfære. Som all annen politikk formes også bistanden av forhandlinger og samarbeid på tvers av partier, embetsverkets innspill, og mye annet. Men sammenliknet med andre politikkområder finnes det mer frihet for politikerne til å avvike fra partienes vedtatte politikk, sier Bakken.

Ifølge henne handler dette blant annet om at feltet får lite politisk og mediemessig oppmerksomhet, og at bistand sjelden omtales i detalj i offentligheten. I noen tilfeller kan dette åpne for at fagfolk får større handlingsrom, men det kan også svekke kvaliteten dersom viktige prioriteringer og målkonflikter ikke belyses.

Stor definisjonsmakt for utviklingsministeren

– Utfallet av politikken foregår langt hjemmefra, de færreste har et såpass stort engasjement at de søker ut denne informasjonen selv. Dermed har man en litt friere rolle som utviklingsminister enn i andre statsrådroller, sier Bakken. 

I praksis betyr det at utviklingsministeren har stor definisjonsmakt over politikkområdet - uten at det nødvendigvis vekker offentlig debatt, medieinteresse eller politiske konsekvenser. Ifølge Bakken gjør dette det vanskelig å holde ministeren ansvarlig for å følge opp partiets politikk.

Små forskjeller mellom partiene

Selv om bistandspolitikk gjerne skaper sterke fronter i den offentlige debatten, mener Civita-notatet også at forskjellene i realiteten er små. De fleste partiene er enige om målene, men retorikken og profileringen varierer.

– Man får ofte et bilde av vilt drastisk store forskjeller som skjer i bistandspolitikken, men de fleste partiene er ganske enige, og nyansene er ganske små, forklarer Bakken, og legger til at det var noe overraskende å se hvor like partiene faktisk er på dette feltet.

Prosjektlederen forklarer at de ikke ser de tradisjonelle høyre- og venstreaksene, men mer forskjeller mellom hvilke partier som bryr seg om bistand og ikke.

– KrF og SV bryr seg mye om bistand, og har en veldig gjennomarbeidet politikk på bistand. Rødt og FrP på den andre siden har ikke dette som et felt de har mye eierskap over, forklarer hun, men legger til at det likevel ikke er store forskjeller i den faktiske politikken – fordi utviklingspolitikken i praksis formes mer av enkeltpersoner og langvarige strukturer enn av partiprogrammene. 

Prosjektet er eksternt finansiert av Open Philanthropy. Ifølge Bakken har giverne ikke hatt noen innflytelse på innholdet.

– Det er lite i notatet som er direkte overraskende, men det viser kompleksiteten. Utviklings- og bistandspolitikken er mer nyansert enn mange tror, og forskjellene mellom partiene er ofte mindre enn det ser ut som i valgkampen, sier Bakken.

Powered by Labrador CMS