Utenriksminister Espen Barth Eide poserer for fotografene sammen med De forente arabiske emiraters møteleder Sultan Ahmed Al Jaber og Singapores miljø- og bærekraftsminister Grace Fu på en pressekonferanse sist uke.

Klimatoppmøtet: Historisk vedtak om overgang bort fra fossil energi

Landene på klimatoppmøtet i Dubai har gjort et vedtak som tar til orde for en overgang bort fra fossile energikilder.

Publisert Oppdatert

Det er første gang et slikt vedtak blir gjort i de nesten 30 årene FNs klimaforhandlinger har pågått.

– Det er første gang verden samles rundt en slik tydelig tekst om behovet for en overgang bort fra fossil energi, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Han har deltatt i de intense forhandlingene i sluttfasen av møtet i Dubai.

Det var Norge som spilte inn formuleringen om overgang vekk fra fossile brensler til utkastet til en klimaavtale, ifølge utenriksminister Eide.

– Dette har vært elefanten i rommet, sier Eide om rollen fossil energi har hatt i klimaforhandlingene.

Strid om utfasing

– Epoken med fossil energi må ta slutt. Og den må avsluttes på en rettferdig måte, sier FNs generalsekretær António Guterres. 

Lederen for klimatoppmøtet Cop 28, Sultan Al Jaber, kaller beslutningen historisk.

– Vi bør være stolte, slår han fast.

Omtrent samtlige av verdens land stiller seg bak beslutningen på klimatoppmøtet i Dubai onsdag. Vedtaket tar til orde for en overgang «bort fra fossile brensler i energisystemer, på en rettferdig og ordnet måte».

En lang rekke land – blant dem Norge og andre europeiske land – ønsket å oppfordre til «utfasing» av fossil energi, med unntak for fossil energi der utslippene fanges og lagres under bakken.

Saudi-Arabia og flere andre oljeproduserende land i Midtøsten var imidlertid sterkt imot ordet utfasing.

På klimatoppmøtet er de sårbare små øystatene ikke helt fornøyd med teksten som til slutt ble banket gjennom. De frykter den inneholder smutthull som vil hindre en overgang bort fra kull, olje og gass.

Global gjennomgang

Onsdagens historiske vedtak kommer som en respons på det som i klimaforhandlingene kalles «den globale gjennomgangen».

Gjennomgangen har bekreftet at verden per i dag ikke ligger an til å nå klimamålene som verdenssamfunnet har fastsatt.

FN-beregninger har i stedet vist at kloden er på vei mot 2,9 graders oppvarming – selv om alle land når sine egne mål om utslippskutt.

Behovet for en innskjerping av innsatsen har derfor for mange land framstått som prekær.

Lettede miljøvernere

Mange miljøorganisasjoner er lettet over det som er besluttet i Dubai – selv om de aller helst skulle ønsket seg enda tydeligere ordbruk.

– Dette er en viktig milepæl i klimaforhandlingene, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond i en uttalelse til NTB.

Naturvernforbundet omtaler avtalen som et viktig skritt i riktig retning.

– Espen Barth Eide skal ha ros for Norges tydelige posisjon for utfasing, spesielt i innspurten, mener nestleder Pernille Hansen i Naturvernforbundet.

Samtidig er hun bekymret for om formuleringer om overgangsløsninger og «teknologi som ennå ikke finnes» vil svekke resultatet av beslutningen.

– Trenger exit-plan

Omtrent samtlige av verdens land stiller seg bak beslutningen på klimatoppmøtet i Dubai. Vedtaket tar til orde for en overgang «bort fra fossile brensler i energisystemer, på en rettferdig og ordnet måte».

Frankrike kaller vedtaket en seier for klimadiplomati og samarbeid mellom land.

– Nå må vi få på plass en plan om exit fra fossile energikilder. Vi vil være oppmerksomme på det, sier energiminister Agnes Pannier-Runacher, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hun er svært fornøyd med at vedtaket i Dubai også oppfordrer til økt bruk av kjernekraft. Frankrike er landet i verden med størst andel kjernekraft i strømproduksjonen. 

Strid om utfasing 

En lang rekke land – blant dem Norge og andre europeiske land – ønsket i Dubai å oppfordre til «utfasing» av fossil energi, med unntak for fossil energi der utslippene fanges og lagres under bakken.

Saudi-Arabia og flere andre oljeproduserende land i Midtøsten var imidlertid sterkt imot ordet utfasing.

På klimatoppmøtet er de sårbare små øystatene ikke helt fornøyd med teksten som til slutt ble banket gjennom. De frykter den inneholder smutthull som vil hindre en overgang bort fra kull, olje og gass.

Øystatene mener likevel at beslutningen er bedre enn alternativer som ble diskutert på klimatoppmøtet tidligere i uken.

Powered by Labrador CMS