I Nicaragua er Røde Kors nå blitt forbudt, angivelig fordi organisasjonen ikke er nøytral. Organisasjonen er en av 3000 organisasjoner som er blitt stengt ned av myndighetene de siste årene. Bildet viser en av de 2000 frivillige Røde Kors-arbeideren i Nicaragua.

Nicaragua forbyr Røde Kors

Nicaragua har vedtatt å løse opp den lokale Røde Kors-avdelingen, som anklages for å ha opptrådt partisk under demonstrasjoner mot regjeringen i 2018.

Publisert Oppdatert

Vedtaket ble vedtatt enstemmig av landets nasjonalforsamling, som er lojal til president Daniel Ortega, onsdag.

Landets regjering er underlagt FN-sanksjoner for en rekke tiltak som kritiseres som autoritære. Nylig har den også havnet i klinsj med EU, Den katolske kirke og andre som har uttrykt bekymring for angivelige menneskerettsbrudd.

Hundrevis fengslet

Hundrevis av opposisjonelle, blant dem flere som ville utfordre Ortega i presidentvalget i 2021, er fengslet, og mer enn 2000 foreninger, ikke-statlige organisasjoner og fagforeninger har blitt forbudt siden 2020.

De folkevalgte anklager Røde Kors i Nicaragua for "angrep på fred og stabiliteten i landet" og for å ha ikke ha opptrådt med den politiske nøytraliteten som kreves av hjelpeorganisasjoner, da de kritiserte myndighetenes knallharde håndtering av demonstrasjoner mot regjeringen i 2018.

Det anslås at mer enn 350 mennesker mistet livet i uroen, og mer enn 100.000 ble tvunget i eksil.

3000 stengt

Nasjonalforsamlingen vil nå at Nicaragua skal opprette et «nytt» Røde Kors om skal være en «selvstendig og uavhengig» enhet i landets helsedepartement, melder Al Jazeera.

Som en del av vedtaket vil myndighetene i Nicaragua beslaglegge Røde Kors sine eiendeler og verdier i landet.

Røde Kors har tidligere uttalt at organisasjonen kun hjalp sårede under demonstrasjonene.

Organisasjonen har jobbet i Nicaragua siden 1958 og har rundt 2000 frivillige i landet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hjelpearbeidet har i all hovedsak vært finansiert at støtte fra givere i andre land.

Mer enn 3000 ulike grupper og organisasjoner i sivilsamfunnet er blitt stengt ned av myndighetene i Nigaragua de siste årene.

Powered by Labrador CMS